واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
باید سعدی را به خاطر خدمت به زبان فارسی ستود شیراز- ایرنا- عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز گفت: سعدی در مقطعی می زیست که زبان فارسی با ورود واژه های عربی و دیگر زبان ها از بستر خود خارج شده بود اما سعدی در برابر کژاندیشان روزگار ایستاد و از این منظر باید این شاعر بزرگ را بستاییم.
به گزارش ایرنا، دکتر اکبر صیادکوه عصریکشنبه در نشستی علمی در آستانه اول اردیبهشت ماه سالروز سعدی در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز افزود: نثر فارسی بعد از ظهور اسلام با نثر بی پالایش و طبیعی آغاز شد اما با تاثیر از عوامل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و ... اندک اندک از هنجار اصلی خارج شد.
وی ادامه داد: شبیخون به زبان فارسی به حدی رسیده بود که در قرن هفتم آنچنان از واژه های عربی، ترکی و سایر زبان ها آغشته شده بود که شائبه این می رفت که دیگر اثری از زبان فارسی نماند.
عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز با بیان این که بیشترین آسیب به زبان فارسی از تحولات سیاسی آن دوران وارد شد، گفت: در آن مقطع برخی کاپیتولاسیون واژه های عربی و بیگانه را راه انداخته بودند و این واژه ها بدون هیچ مجوزی وارد فارسی شدند و در آستانه عصر سعدی، زبان فارسی داشت از بستر خود خارج می شد و جنبه متکلفانه و مصنوع پیدا می کرد.
صیادکوه اظهار کرد: سعدی به جای آن که مانند همه ادیبان زمان خود و آنچه دبیران حکومت ها به آن می بالیدند این رویه را در پیش گیرد، در برابر این کژاندیشان ایستاد و از شیوه نصر مصنوع مقامات استفاده نکرد و از این منظر باید سعدی را به خاطر این خدمت به زبان فارسی بستاییم.
این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود، انسان را در کانون جهان بینی سعدی دانست و گفت: در هر گفتار سعدی مضامین انسانی و اسلامی نهفته است.
صیادکوه تصریح کرد: هرچند شاعران بزرگ مانند خیام، مولوی، حافظ و فردوسی به ترتیب در رباعیات، مثنوی، غزل رندانه و برافراشتن کاخی بلند از زبان فارسی تحولات بزرگی در این زبان ایجاد کردند اما می توان گفت که تفاوت سعدی با همه این بزرگان در جامع الاطراف بودن وی بود که در گونه های مختلف ادبی ظاهر شد.
وی گفت: سعدی در نثر، مثنوی سرایی، غزل عاشقانه، قطعه سرایی، طنز و قصیده سرایی ابداعاتی داشته و در زبان فارسی از خود به یادگار گذاشته است.
عضو هیات علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شیراز تاکید کرد: نقش سعدی را باید در حفظ و بالندگی زبان فارسی و ایجاد تعادل در این زبان از نظر واژه های بیگانه و ساختارهای مختلف در قرن هفتم ارج نهاد.
صیادکوه از گسترش زبان فارسی به فراسوی مرزهای ایران به عنوان خدمت دیگر سعدی به این زبان یاد کرد و گفت: سعدی نقش اساسی در نشرزبان و ادب فارسی به هند و دیگر مناطق شبه قاره، کشورهای عربی و ... داشته است و شاعران بسیاری در جهان را تحت تاثیر فرهنگ ایرانی قرار داده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: سعدی هیچ گاه از کلمات تنوین دار حتی در یک مورد استفاده نکرد وحتی برخی کلمات تنوین دار رایج در جامعه را با بهره گیری از حرف اضافه به زبان فارسی نزدیک تر کرد.
ابومحمد مُصلِح الدین بن عَبدُالله مشهور به سعدی شیرازی شاعر بلندآوازه قرن هفتم هجری است که هر سال اول اردیبهشت ماه، به پاسداشت خدماتش به شعر و ادب فارسی یادش گرامی داشته می شود. گلستان، بوستان، غزلیات، طیبات و دیوان اشعار از جمله آثار این شاعر بزرگ ایران زمین است. ک/2
2026/ 667
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
31/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]