واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
توسعه فرهنگی زیربنای توسعه اقتصادی است یاسوج - ایرنا - ریشه بسیاری از مشکلات اجتماعی و اقتصادی هر جامعه را باید در کاستی های فرهنگی آن جامعه جویا شد زیرا اجرای صحیح هر برنامه ،رفتار و هدفی جز با فرهنگ در جامعه نهادینه نمی شود که از این حیث توسعه فرهنگی زیربنای توسعه همه جانبه و اقتصادی محسوب می شود.
فرهنگ اساسی ترین اصل در ترقی زندگی فردی و اجتماعی است و شالوده تمامی رفتارها و موفقیت های یک فرد و جامعه نیز منبعث از میزان توسعه یافتگی فرهنگی آن فرد و جامعه است که از این رو ریشه بسیاری از مشکلات و توسعه نیافتگی های اقتصادی جامعه را باید در فرهنگ هر جامعه جستجو کرد.
اگر چه پس از پیروزی انقلاب اسلامی چند برنامه توسعه تدوین شد و در قالب این برنامه های توسعه به مقوله ˈ اقتصادˈ همواره توجه خاصی شده است اما در این فرایند کمتر به مقوله فرهنگ توجه شده است.
رویکرد برنامه های اقتصادی کشور در چند دهه گذشته بیانگر اهمیت ویژه به مقوله اقتصاد و غفلت از نقش حیاتی مقوله فرهنگ و اقتصاد فرهنگی است در حالی که توسعه اقتصادی هر جامعه ارتباط حیاتی و مستقیمی با توسعه فرهنگی آن جامعه دارد.
بررسی برخی رفتارهای سو اقتصادی ، شیوه های زندگی و الگوی ناصحیح مصرف جامعه ایرانی بیانگر این واقعیت است که توسعه فرهنگی مقدم برتوسعه اقتصادی است زیرا وجود برخی کاستی ها و آسیب های اقتصادی نظیر چند برابری مصرف انرژی در ایران نسبت به کشور های پیشرفته ،پایین بودن نرخ بهره وری و وجود فرهنگ اسراف و تبذیر ریشه ی در ضعف های فرهنگی جامعه ما دارد.
نامگذاری شعار اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی از سوی مقام معظم رهبری در سال جاری در حقیقت پاسخ به ضرورتی است که معمار کبیر انقلاب اسلامی با این عبارت زیبا «راه اصلاح یک مملکتی، فرهنگ آن مملکت است. اصلاح باید از فرهنگ شروع بشود … اگر فرهنگ درست بشود یک مملکت اصلاح می شود.» به آن پرداخته بود.
اجرای طرح هدفمندی یارانه ها و اصلاح برخی الگوی مصرف بویژه مدیریت انرژی و رعایت مدیریت منابع و مصارف و خوداتکایی به تولیدات داخلی با تقویت فعالیته ای فرهنگی وفرهنگ سازی فرصت خوبی برای تحقق اهداف شعار امسال خواهد بود.
امام خمینی معتقد بود:ˈفرهنگ مبداء همه خوشبختیها و بدبختیهای ملت است.ˈ (۴) زیرا تمام خوشبختیها و بدبختیهای جوامع، بستگی به بهره مندی از پیشرفت علوم و فنون و عملکرد اعتقادات، اخلاق، ارزشها، هنر و … در زمینه های مختلف اجتماعی دارد. با عملکرد صحیح این ابعاد فرهنگ و نیز بهره مندی از نتایج پیشرفت علوم و فنون، جوامع می توانند به خوشبختی برسند. می توان گفت همه امور جوامع بستگی تام به فرهنگ آنها دارد.لذا ˈاگر مشکلات فرهنگی و آموزشی به صورتی که مصالح کشور اقتضا می کند حل شود، دیگر مسائل به آسانی حل می گردد.ˈ
رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز فرهنگ را مقدم براقتصاد وسیاست می داند و دراین باره فرمودند:ˈ ارزش های فرهنگی روح و معنای حقیقی یک ملت است،همه چیز مترتب بر فرهنگ است ،فرهنگ حاشیه و ذیل اقتصاد و سیاست نیست بلکه اقتصاد و سیاست حاشیه و ذیل برفرهنگند،به این باید توجه کرد. ˈ
اینک بازنگری در فرهنگ مصرف یکی از جهش های فرهنگی و از راهکارهای حرکت در مسیر توسعه اقتصادی جامعه محسوب می شود.
براساس آمار مصرف سرانه انرژی در ایران 60 درصد بیشتر از متوسط جهانی است و مصرف آب آشامیدنی دو برابر نرم جهانی است و هر 10 سال مصرف انرژی در ایران دو برابر می شود که این آمار ها ضرورت کارکردهای فرهنگی برای اصلاح الگوی های مصرف و حرکت در مسیر توسعه اقتصادی با رویکردی فرهنگی را بیش از پیش آشکار می سازد.
اصلاح الگوی های مصرف و افزایش بهره وری از منابع انرژی ، امکانات، نیروی انسانی از جمله راهکاری است که با فرهنگ سازی و توسعه فرهنگی می تواند به توسعه اقتصادی جامعه کمک کند.
671
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
24/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]