تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خدايا روزى كن مرا محبّت خودت و محبّت دوستدارانت را و محبّت آنچه مرا به تو نزديك مى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853443837




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

علی خرم: توافق هسته یی ادعای تندروها را باطل می کند


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

گفت و گوی تفصیلی ایرنا با نماینده ی پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد علی خرم: توافق هسته یی ادعای تندروها را باطل می کند تهران-ایرنا-«علی خرم» نماینده ی پیشین ایران در مقر اروپایی سازمان ملل متحد در گفت و گو با ایرنا تاکید کرد که با توافق هسته یی ایران و 1+5 این ادعای تندروها که هرگونه نزدیک شدن به غرب مساوی است با تعطیلی فعالیت های هسته یی، باطل می شود.


قطار گفت و گوهای هسته یی ایران و 1+5 همچنان در حال حرکت است و ایستگاه ها را یکی یکی پشت سر می گذارد تا به ایستگاه نهایی یعنی توافق فراگیر دست یابد. بر اساس آخرین توافق ها، دور آتی گفت و گوهای دو طرف قرار است 23 اردیبهشت ماه انجام شود؛ گفت و گوهایی که تدوین پیش نویس توافق نهایی و فراگیر دستور کار اصلی آن است.
فرایند گفت و گوهای هسته یی در حالی پیش می رود که برخی رویدادها در روزهای گذشته از جمله صدور قطعنامه ی حقوق بشری پارلمان اروپا علیه ایران، بهانه یی شد تا برخی منتقدان دیپلماسی دولت یازدهم، بار دیگر روند گفت و گوهای هسته یی ایران و غرب و کاهش تنش میان دو طرف را به باد انتقاد بگیرند.
گروه پژوهش های خبری ایرنا برای بررسی و تحلیل آخرین روند گفت و گوهای هسته یی و رویدادهای حاشیه یی روزهای گذشته، با علی خرم مدرس دانشگاه و نماینده ی پیشین ایران در مقر سازمان ملل متحد در ژنو به گفت و گو نشست.
خرم در این گفت و گو ضمن ابراز خوشبینی از روند گفت و گوهای هسته یی به شدت از طرح برخی مواضع تند علیه اتحادیه ی اروپا در روزهای گذشته، انتقاد کرد و دلیل آن را موفقیت دولت روحانی در حوزه ی دیپلماسی دانست؛ موفقیتی که به گفته ی خرم «تندروها» را نگران کرده است.

در ادامه متن کامل گفت و گوی ایرنا با علی خرم آمده است؛
***ایرنا: امروز در چه سطح و مرحله یی از گفت و گوهای هسته یی قرار داریم؟
**خرم: در توافق ژنو ما یک دوره ی شش ماهه ی موقت داریم که از دی ماه سال گذشته شروع شد و دو طرف گفت و گو روی این دوره ی موقت و چگونگی آن به توافق رسیدند. در این دوره نیاز بود که دو طرف همه ی مسایل و موضوع ها را به طور جزیی مورد بررسی قرار دهند. بر این اساس توافق شد که ایران باید فعالیت های هسته یی خود را گسترش نبخشد و از سوی دیگر طرف غربی نیز متعهد شد که هیچ گونه تنبیه و تحریم جدیدی بر ایران تحمیل نکند.
در این مرحله برای ابراز حسن نیت هر دو طرف به اقدام هایی مبادرت ورزیدند. غرب قسمتی از پول های بلوکه شده ی کشور ما را در چند نوبت و بر اساس جدول زمانی به ایران باز می گرداند که در پایان این شش ماه کل مبلغ به مسوولان کشور ما تحویل داده می شود. از طرف دیگر ایران نیز برای نشان دادن حسن نیت هیچ گونه تخلفی از آنچه به صورت داوطلبانه پذیرفته انجام نداده است و این مرحله در تیر ماه به صورت خود به خود (خودکار) پایان خواهد پذیرفت.
آنچه از پیش از سال جدید خورشیدی در حال بررسی و گفت و گو است در ارتباط با مرحله ی دوم توافق قرار دارد. مرحله ی دوم همان برنامه ی جامع است. بنابراین ما اینک در حال ورود به برنامه ی جامع هستیم که هدف آن اعتمادسازی است. در این برنامه نیت بر آن است که تکلیف همه ی فعالیت های هسته یی ایران مشخص شود. در این برنامه ی جامع در ارتباط با آب سنگین اراک، فوردو، نطنز و غنی سازی بیش از پنج درصد نیز صحبت خواهیم کرد.

***ایرنا: به تازگی پارلمان اتحادیه ی اروپا قطعنامه یی علیه ایران صادر کرده است که بر اساس آن این اتحادیه به منظور جلوگیری از نقض حقوق بشر لازم است تا پیش از پایان سال 2014 میلادی، ضمن ایجاد نهادی بدین منظور در ایران، گروهی از بازرسان حقوق بشری خود را نیز به کشور ما گسیل دارد. تحلیل شما در این ارتباط چیست و به نظر شما تصویب این قطعنامه بر فرایند گفت و گوهای هسته یی آسیب می زند؟
**خرم: اینکه اتحادیه ی اروپا اعلام می کند قصد دارد در ایران دفتر دایر کند، نشان از دخالت در امور داخلی ایران نیست؛ بلکه نشان از آغاز علاقه ی اتحادیه ی اروپا به ایجاد روابط همه جانبه با ایران است. مایه ی تعجب است که چرا ایران دچار سوء تفاهم شده است و به جای درخواست ارتقای سطح دفتر به سفارت، به همان شکل اولیه ی دفتر نیز اعتراض دارد. مگر ما بعد از هشت سال قطع روابط اقتصادی، صنعتی، فناوری، سیاسی و مالی با اروپا قصد نداریم روابط خود را با اتحادیه ی اروپا تجدید و به سرعت مشکل های گذشته را رفع کنیم؟ مگر قرار نیست در «سال اقتصاد» موتور محرکه ی اقتصاد و صنعت ایران را با کمک اروپا به حرکت درآوریم؟
از چند سال بعد از انقلاب که روابط اقتصادی-تجاری ایران با آمریکا، به دنبال قطع روابط دیپلماتیک متوقف شد، اتحادیه ی اروپا جایگزین آمریکا در ایران شد و تا هشت سال پیش این روابط در ابعاد مختلف رو به گسترش بود، به ترتیبی که از یک سو اتحادیه ی اروپا شریک اول تجاری ایران شد و از سوی دیگر گفت و گوهای انتقادی میان دو طرف به گفت و گوهای فراگیر تبدیل شد که نشان از بهبود روابط میان دو طرف می داد. اما با ورود شعارگونه ی دولت نهم و دهم همه چیز به فراموشی سپرده شد و اتحادیه ی اروپا نیز روابط خود را با ایران به حالت تعلیق درآورد.
در مجموع، آنها که واکنش های غیرمتعارف به افتتاح دفتر اتحادیه ی اروپا در ایران و سفارت ایران در این اتحادیه نشان می دهند، بدانند که چنین توافقی طی یک تفاهم و پروتکل انجام می شود که هر دو طرف قادر هستند نقطه نظرهای خود را در آن تفاهم درج کنند؛ به ترتیبی که منافع و امنیت ملی هر دو طرف لحاظ شده باشد. بنابراین اصل پیشنهاد افتتاح دفتر نه تنها منفی نیست، بلکه یادآور اراده ی اتحادیه ی اروپا به گسترش روابط با جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود.

***ایرنا: با توجه به نقش مشورتی پارلمان اروپا، آیا این همه واکنش های منفی و انتقادهای شدید داخلی لازم بود؟
**خرم: مصوبه ی پارلمان اروپا جنبه ی اجرایی ندارد و به طور صرف جنبه ی مشورتی دارد؛ بنابراین این همه واکنش منفی نسبت به تاسیس دفتر متناسب با یک نظر مشورتی نیست. سال هاست پارلمان اروپا در مورد ایران قطعنامه صادر می کند که هیچ توجه و واکنشی نسبت به آن صورت نگرفته است.
موضوع افتتاح دفتر در فاصله ی سال های 1380 تا 1384 که ایران و اتحادیه ی اروپا گفت و گوهای مفصلی در مورد همه ی ابعاد روابط از جمله روابط سیاسی، اقتصادی و صنعتی داشتند مطرح و مورد بحث واقع شد. از جمله «گفت و گوهای انتقادی» در مورد حقوق بشر تبدیل به «گفت و گوهای جامع و فراگیر» شد؛ بنابراین طرح دفتر موضوع جدیدی نیست.
اتحادیه ی اروپا از پیش از سال 1380 به عنوان یک شخصیت حقوقی جدید که متشکل از 27 کشور بود و اینک دارای 28 عضو است، اقدام به تاسیس سفارتخانه ی مستقل در کشورهای جهان و سازمان های بین المللی کرده است و به طور متقابل توافق کرد آن کشورها نیز در مقر اتحادیه ی اروپا در بروکسل و مقر پارلمان اروپا در استراسبورگ سفارتخانه دایر کنند. در اینجا نیاز به تشریح اهمیت کارکرد یک سفارت در یک کشور خارجی نیست و همگان می دانند سفارتخانه ها نقش کلیدی در همکاری و تعامل کشورها با یکدیگر دارند؛ از این رو، هیچگونه بحث و جدلی در ماهیت افتتاح سفارت اتحادیه ی اروپا در کشورمان نباید صورت گیرد.
واکنش های تند ما در ایران به درج حقوق بشر در تفاهم ژنو یا در راهبرد گسترش روابط اتحادیه ی اروپا با ایران می تواند به نقطه ی ضعف ما نسبت به حقوق بشر تفسیر شود و مخالفان ایران را تشویق به بکارگیری این اهرم در سیاست خارجی کند. بنابراین، برخی از ما نمی دانیم با این واکنش های تند چقدر به ضرر حیثیت جهانی خود گام بر می داریم. بر فرض که در راهبرد اروپا نسبت به روابط با ایران موضوع حقوق بشر گنجانده شود، خوب ما باید برویم توضیح دهیم و بگوییم برای ارتقای حقوق بشر داریم چه اقداماتی انجام می دهیم؛ نه اینکه از صورت مساله بترسیم و بخواهیم با تبلیغات صورت مساله را پاک کنیم.
آنچه پارلمان اروپا در مورد ایران تصویب کرده است از سطح سفارت پایین تر است و به افتتاح دفتر تعبیر می شود که حداقل ارتباط ها را بین ایران و اتحادیه اروپا تامین کند؛ در حالی که سفارت از اختیارهای بیشتری برخوردار است و همچنین قدرت اجرایی بیشتری دارد.

***ایرنا: با توجه به انتقادهایی که در این مدت نسبت به قطعنامه ی پارلمان اروپا صورت گرفته است، تاسیس دفتر نمایندگی اتحادیه ی اروپا از ویژگی های مثبتی نیز برخوردار است یا خیر؟
**خرم: تاسیس سفارت اتحادیه ی اروپا در کشورها باعث بالا رفتن وزن آن پایتخت ها می شود. مثلا تهران با داشتن سفارت های بیشتر از اهمیت بین المللی بیشتری برخوردار خواهد شد به ویژه اگر یکی از این سفارت ها مربوط به مجموع 28 کشور باشد.
مصوبه ی پارلمان اروپا اگر اجرایی شود حق متقابلی را برای ایران ایجاد می کند که دفتر یا سفارتخانه در بروکسل یا استراسبورگ دایر کند که هم اکنون سفیر ایران در بلژیک این مهم را به طور موقت بر عهده دارد.

***ایرنا: آیا فشار حقوق بشری و تلاش برای تاسیس دفتر بدین منظور فقط متوجه کشور ما بوده است یا اینکه سایر کشورها نیز در چنین شرایطی قرار دارند؟
**خرم: اتحادیه ی اروپا طی 15 سال گذشته در همه ی کشورهای جهان به جز ایران، کره شمالی و ازبکستان دفتر یا سفارت دایر کرده و آن کشورها نیز از منافع متقابل بهره مند شده اند. ایران نخستین کشور نیست که در معرض این منافع متقابل قرار می گیرد؛ بلکه جزو آخرین کشورها به شمار می رود.

***ایرنا: عده یی از منتقدان، پافشاری غرب بر موضوع حقوق بشر در ایران را به عنوان اهرمی سیاسی برای کسب امتیازهای بیشتر در گفت و گوهای هسته یی قلمداد می کنند. این موضوع تا چه حد می تواند صحت داشته باشد؟
**خرم: اروپا از ابتدای تاسیس سازمان ملل متحد در سال 1945 از طراحان و مدافعان حقوق بشر بوده است؛ به ترتیبی که نخستین قطعنامه ی حقوق بشر که بعدها نام اعلامیه ی جهانی حقوق بشر به خود گرفت به طور عمده نتیجه تلاش های کشورهای شمال اروپا بود. این دغدغه ی انسانی کم کم به همه جای اروپا سرایت کرد و بعد همه غرب را فرا گرفت. البته ناگفته نماند بعضی کشورهای غربی از این موضوع استفاده های سیاسی علیه کشورهای مخالف کردند ولی اصل آن همچنان ادامه یافت. در 20 سالی که ایران در کمسیون حقوق بشر سازمان ملل متحد قطعنامه ی محکومیت می گرفت، اروپا بانی اصلی بود و سپس بقیه ی غرب از آنان حمایت می کردند. به عبارت دیگر، حقوق بشر از مسایل اصلی مورد توجه اروپا است که نباید همه ی آن را سیاسی دانست و نباید انتظار داشت آن را نادیده بگیرند.
برعکس اگر قرار است به گسترش روابط با اروپا در زمینه های اقتصادی و صنعتی بپردازیم باید بپذیریم حقوق بشر هم در کنارش وجود دارد؛ ولی با توضیح های منطقی ما می تواند بسیاری از سوءتعبیرها برطرف شود. چرا ما نباید به عنوان یک کشور اسلامی خود پرچمدار حقوق بشر در معنای وسیع انسانی آن در جهان باشیم؟ در آن صورت بخش عمده یی از انرژی ما آزاد می شود و با فراغت به تامین (استیفای) منافع و امنیت ملی خود خواهیم پرداخت.
در تفاهم ژنو هم همین طور؛ اگر اصرار کردند که در دستور کار قرار دهند از موضع عزت و قدرت برویم بحث کنیم؛ اگر اشکالی داریم با صراحت و صداقت بپذیریم و اگر سوءتفاهم شده است، آن را رفع کنیم. اگر با این روش پیش برویم اهرم فشار را از طرف مقابل می ستانیم و اگر از شنیدن موضوع حقوق بشر به این دلیل که سیاسی است فرار کنیم همچون 30 سال گذشته تبدیل به اهرمی علیه ما می شود.
بنده خود تجربه ی 21 دور گفت و گوی حقوق بشری با رییس دوره یی اتحادیه ی اروپا در سطح سازمان ملل متحد را دارم که موضوع های پیچیده یی چون «سلمان رشدی»، 13 یهودی شیرازی محکوم به اعدام، آلمانی محکوم به اعدام و ده ها موضوع مربوط به حقوق بشر ایرانیان مطرح بود که بخش عمده یی از آن با توضیح های ما رفع اشکال شد و بخشی هم با رفع اشکال در طرف خودمان موضوع خاتمه یافت. پس اینقدر روی گفت و گوکننده های هسته یی فشار نیاوریم که نکند موضوع حقوق بشر در دستور کار قرار گیرد که این یعنی موضع ضعف. در حالی که ظریف و همکارانش دیپلمات هایی با تجربه هستند بر فرض که حقوق بشر در دستور کار گفت و گوها قرار گیرد به خوبی قادرند از عهده ی کار برآیند؛ اما براساس اطلاعات بنده تاکنون این تیم از پذیرش هر موضوع خارج از هسته یی به جهت حساسیت های داخلی خودداری کرده است.

***ایرنا: انتقادها و اعتراض های برخی از نماینده های مجلس که از ابتدای شکل گیری توافق هسته یی میان ایران و گروه 1+5 مشاهده می شد، اینک در مخالفت با قطعنامه ی پارلمان اروپا نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران شدت گرفته است. دامنه ی این اعتراض ها در بین برخی از آنها به حدی است که برخی خواستار توقف گفت و گوهای هسته یی شده اند. به نظر شما تداوم چنین وضعیتی باعث کاستن از خواسته های اروپاییان در گفت و گوهای هسته یی خواهد شد یا اینکه برعکس، به فرسایشی شدن و در نهایت به بن بست رسیدن حل موضوع هسته یی کشور ما منجر می شود؟
**خرم: واکنش نماینده های مجلس و برخی جناح ها به دو قطعنامه ی اتحادیه ی اروپا به بهانه ی حقوق بشر چیز تازه یی نیست؛ اگر از روی دلسوزی باشد باید با توضیح های کارشناسی قانع شوند. ولی از ابتدای تشکیل دولت دکتر روحانی، نماینده های مجلس و این جناح ها بهانه گیری کرده و هر روز این مخالفت را به شکلی نشان داده اند.
مشکل اصلی آنها با خط مشی روحانی است که در سیاست خارجی راهبرد تعامل سازنده و همکاری به جای خصومت و تنش آفرینی انتخاب کرده و ظریف توانسته در پرونده ی هسته یی به سرعت با گروه 1+5 به توافق برسد و برخلاف شعارهای تندروها مبنی بر «هرگونه نزدیک شدن به غرب مساوی است با از دست دادن فعالیت های هسته یی»، اینک پس از اجرای تفاهم ژنو نه تنها ایران صنعت هسته یی را از دست نداده است، بلکه با همان سرعت به فعالیت های هسته یی خود ادامه می دهد که حاصل آن بطلان شعار تندروهاست.
تاثیر واکنش های تند علیه بازکردن دفتر اتحادیه ی اروپا در تهران و علیه موضوع حقوق بشر بر گفت و گو های ژنو همان طور که گفته شد غرب و به ویژه اتحادیه ی اروپا را قانع می سازد که ایران آماده ی همکاری با جامعه ی بین المللی نیست و این مفهوم برای اعتماد سازی توسط ایران در برنامه ی جامع بسیار خطرناک است؛ زیرا ایران را باور نمی کنند.

***ایرنا: تا چه میزان انتقادها و فشارهای نماینده های مردم در مجلس در ارتباط با موضوع هسته یی، با رای و نظر مردم کشور ما سازگاری دارد؟
**خرم: مجلس باید نماینده ی آن 65 درصد مردمی باشد که به دولت دکتر روحانی رای داده اند و همچنان از سیاست خارجی وی برای رهایی از تنگناهای هشت سال گذشته حمایت می کنند. اگر اکثریت نماینده ها در خلاف جهت روحانی باشند، نظر مردم زیر پا گذاشته شده است.

***ایرنا: چندی پیش خبرگزاری رویترز گزارش داد که ایران و روسیه به دنبال انعقاد قرارداد نفتی 20 میلیارد دلاری برای تهاتر نفت و کالا هستند. با توجه به شرایط تحریمی کشور ما از یک سو و بحران اوکراین و شکاف بین گروه 1+5 از سوی دیگر که به تحریم روسیه بوسیله ی کشورهای غربی منجر شده است، آیا انتشار خبر این قرارداد به روند گفت و گوها آسیب نمی زند؟
**خرم: اکنون که تنش هایی در روابط اروپا و آمریکا با روسیه به وجود آمده است، فرصت های گذشته ی ایران در مورد صدور گاز به اروپا و سرمایه گذاری آن ها در صنعت گاز ایران موقعیتی پیدا کرده است که نبایستی به بحث های حاشیه یی پرداخت و بدین ترتیب جهان را قانع کرد که ایران هنوز آماده ی تعامل سازنده و ایفای نقش در جهان و توسعه ی اقتصاد و صنعت خود نیست.
بحث اوکراین بی ارتباط با توافق ژنو نیست. بحران اوکراین اختلافی میان قدرت های بزرگ و به عبارتی میان شرق و غرب است. ایران باید از داخل شدن در این رقابت خودداری کند و در عین حال بتواند از موقعیت به وجود آمده بهره ببرد. ما باید به روسیه و آمریکا به عنوان یک کل و در قالب گروه 1+5 نگاه کنیم.
حال ممکن است روسیه به خاطر این که مورد تحریم آمریکا قرار گرفته است، تحریم های آمریکا و اروپا علیه ایران را نادیده بگیرد که این به معنای نادیده گرفتن تحریم های شورای امنیت نیست. حال اگر روسیه این تحریم ها را برندارد ما در توافق ژنو خود به خود به این نتیجه خواهیم رسید. بنابراین به این امر باید توجه داشته باشیم که موضوع هسته یی ما نباید به این بازی بزرگ بین شرق و غرب کشیده شود.

***ایرنا: در کنار صدور قطعنامه ی پارلمان اروپا علیه حقوق بشر در کشور ما که بدان اشاره شد، چندی است که موضوع مخالفت های آمریکایی ها درباره ی صدور روادید برای «حمید ابوطالبی» نماینده ی جدید ایران در سازمان ملل متحد، حاشیه هایی را ایجاد کرده است. به نظر شما چنین موضوعی نمی تواند به کاهش اعتمادسازی دو طرف گفت و گو منجر شود و بر دور جدید گفت و گوها سایه افکند؟
**خرم: بحث ابوطالبی و موضوع های حاشیه یی از این قبیل هیچ ارتباطی به موضوع هسته یی ندارد. این دو موضوع به طور کامل از یکدیگر جدا است. مگر ما که بارها به سفیر انگلیس ویزا ندادیم ارتباطی با بحث هسته یی داشت؟ شما فرض را بر این بگیرید که ایران یک نفر را به عنوان جاسوس آمریکا دستگیر کند، آیا این موضوع به عنوان خلاف توافق ژنو تلقی خواهد شد؟ خیر. این موضوع های حاشیه یی هیچ گونه ارتباطی با توافق هسته یی ندارند و مخالفان با هدف کارشکنی و مانع تراشی برای به نتیجه نرسیدن گفت و گوها از آن سود می برند. مطرح کردن این موضوع ها و بحث های حاشیه یی توسط گروهی تندرو منجر به مشروعیت دادن به این شبهه ها و کارشکنی ها خواهد شد که بهتر است این مسایل نادیده گرفته شوند.

***ایرنا: با توجه به شبهه ها و حاشیه های زیادی که هر روز پیرامون روابط ایران و کشورهای غربی شکل می گیرد و همچنین روندی که توافق هسته یی تاکنون پیموده است، به نظر شما به مرحله ی حل موضوع هسته یی نزدیک شده ایم یا این که این مسیر بیش از انتظار ما زمان می طلبد؟
**خرم: تجربه نشان داده است که گفت و گو پیرامون محتوا برای همه ی کشورهایی که موضوع هسته یی آن ها مثل کشور ما مورد بحث واقع شده است به طور معمول چندین سال به طول می انجامد. این موضوع را بدین لحاظ مورد توجه قرار دادم تا برخی از خوانندگان و مقام های مسوول در انتظار دست پر بازگشتن ظریف از گفت و گوها هستند.

***ایرنا: آیا گفت و گوها در دولت جدید در طول کم تر از یک سال روند رو به جلویی را در پیش گرفته است یا اینکه تداوم روند و گفت و گوهای هسته یی دهه گذشته است؟
**خرم: در دولت «محمود احمدی نژاد» صحبت از تعطیلی کامل آب سنگین اراک، فوردو و نطنز بود؛ این در حالی است که در دولت کنونی بحث بر سر آن است که آب سنگین اراک با یک سری تغییر به کار خود ادامه دهد و موضوع آن است که چگونه ایران تضمین دهد که از پلوتونیوم آن جهت ساخت سلاح هسته یی بهره نبرد. بنابراین این گفت و گوها به طور مطلوبی در حال پیشرفت است.

***ایرنا: گفته شده است که 23 اردیبهشت ماه شاهد گفت و گوهای جدید به منظور حل برخی از مشکل ها و اختلاف هایی خواهیم بود که تا کنون برطرف نشده است و سپس پیش نویس طرح جامع نیز بوسیله ی دو طرف نوشته خواهد شد. به نظر شما چقدر می توان به این موضوع امیدوار بود؟
**خرم: با اراده یی که من در طرف گفت و گو کننده ی ایرانی و گروه 1+5 از جمله آمریکایی ها می بینم (برخلاف هشت سال پیش که آمریکایی ها اراده نداشتند اما اینک پر اراده حضور یافته اند)، در این مدت شش ماه امید دارم که برنامه س جامع به نوشتن و توافق برسد و از تیر ماه به اجرا درآید.

***ایرنا: پس با این وجود به نظر می رسد که شما به آینده ی گفت و گوها خوشبین هستید؟
**خرم: بنده به آینده ی گفت و گوها خوشبین هستم؛ اما به یک شرط و آن این که مانع تراشی برای تیم گفت و گو کننده توسط مخالفان و منتقدان داخلی صورت نگیرد.

* گفت و گو از: حسن شکوهی نسب (گروه پژوهش های خبری)
پژوهش**ح.ش**2054
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




23/01/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن