واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
صباح زنگنه: تلاش اسرائیل، عربستان و تندروهای آمریکا نقض توافقنامه ژنو و ایجاد تنش بین ایران و 5+1 است/ میتوان به آینده مذاکرات خوشبین بود
یک کارشناس مسائل خاورمیانه مذاکرات ایران و گروه 1+5 در چارچوب برنامه هستهای ایران را فارغ از نتیجه آن سابقه مثبتی در کارنامه دیپلماتهای ایرانی برای حل یک دهه مناقشه غیر ضروری در خصوص برنامه هستهای ایران عنوان کرد.
نامه نیوز: پرونده هستهای ایران در سال 92، رخدادهای متفاوتی را سپری کرد و وارد فاز جدیدی از تلاش های دیپلماتیک برای حل و فصل جهانی آن شد. در این رابطه و پس از روی کار آمدن دولت یازدهم رویکرد متفاوت و جدیدی در قبال آن اتخاذ شد و به موازات انتقال آن از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه دولت حسن روحانی، بسیاری از کارشناسان، برداشته شدن بعد امنیتی از روی پرونده برنامه هسته ای ایران و پرداخت بیشتر به جوانب فنی آن را نقطه قوت و مثبت اقدام رئیس دولت یازدهم در نخستین گام برای حل این مناقشه عنوان کردند. وزیر خارجه ایران که قریب به سه دهه تجریه تحرکات دیپلماتیک از جمله حضور در کنفرانس «بن» آلمان برای حل و فصل مساله تشکیل دولت افغانستان پس از سقوط طالبان را در کارنامه اش داشت توانست پس از چند نشست مهم و فشرده در ژنو، 6 وزیر خارجه کشورهای گروه 1+5 را از سه قاره جهان به دفتر سازمان ملل متحد در سوییس بکشاند و توافق نامه حل و فصل آنچه «محمد جواد ظریف» بحران غیرضروری خوانده بود، امضا شود.
در این باره و برای مرور بر 12 ماه افتان و خیزان در روند مذاکرات ایران و 1+5 به ویژه در دولت یازدهم مصاحبهای داریم با «صباح زنگنه» کارشناس مسائل بین الملل و سیاست خارجی. زنگنه در ارزیابی بحث انتقال پرونده هسته ای ایران از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه به عنوان نخستین گام حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات 24 خرداد سال 92، گفت: مدیریت پرونده هسته ای ایران طی چند سال گذشته در اختیار شورای عالی امنیت ملی و رئیس آن بود که شاهد سایه انداختن مسائل امنیتی بر روند مذاکرات هسته ای بودیم، در نهایت و در مجموع علل پیرامون و همچنین سیاستهایی که در آن زمان اتخاذ شد شاهد افزایش روز افزون تحریمها علیه ایران از یک سو و از سوی دیگر استفاده تبلیغاتی رژیم صهیونیستی، کشورهای اروپایی و آمریکایی از این موضوع بودیم؛ انتقال پرونده هسته ای از شورای عالی امنیت ملی به وزارت خارجه اما اقدام مثبتی بود که نتیجه ی مثبتی بر روند مذاکرات داشت.
وی افزود: سپردن مسئولیت مذاکرات پرونده هسته ای ایران به دیپلماتی کارکشته دیگر اقدام مثبت رئیس جمهور بود که وی را بیش از پیش در دست یافتن به اهدافش در حل بحران پرونده هسته ای ایران کمک خواهد کرد.
زنگنه در پاسخ به سوالی در خصوص روند مذاکرات هستهای ایران و 1+5 در آینده و امکان نقض توافق نامه ژنو و یا توافق نهایی از سوی کشورهای غربی، گفت: کشورهای غربی به ریاست آمریکا تاکنون ثابت کرده اند که قابل اعتماد نیستند و همانطور که شاهد آن بودیم که فرانسه در واپسین لحظات دست یابی به توافق ژنو کارشکنی کرد، اکنون گروه های تندرو و مخالف دولت در آمریکا از یک سو و از طرفی دیگر رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی که به نوعی خود را در روند مذاکرات هسته ای ایران و غرب متضرر می دانند تلاش می کنند که به هر نحوی موجبات نقض توافقات هسته ای را مهیا کنند و از رفع تنش در این زمینه جلوگیری کنند.
وی افزود: با این وجود تاکنون مذاکرات هسته ای با ایستادگی دولت ها و مذاکره کنندگان روندی منطقی و قابل قبولی را سپری کرده است و پایه خوش بینانه ای برای آینده مذاکرات ایجاد کرده است و می توان به آینده و نتایج این مذاکرات خوش بین بود.
این کارشناس مسائل سیاست خارجی در ادامه، گفت: در واقع ادامه تلاش های دیپلماتیک در خصوص برنامه هسته ای ایران از سوی طرفین و به ویژه مذاکره کنندگان ایرانی در میانه تندروی ها و مخالفت ها به مصلحت دو طرف است که به عنوان نقطه ای روشن در کارنامه آن ها ثبت خواهد شد و از آن به سابقه ای مثبت از همکاری ها و تفاهمات یاد می شود.
زنگنه با بیان اینکه 3 موضوع به عنوان اصل در مذاکرات هسته ای همواره باید مد نظر مذاکره کنندگان و تیم هسته ای کشور باید قرار بگیرد که آن تاکید بر حفظ منافع ملی ایران،دیدگاه های مقام رهبری و حق انتقاد و اصلاح مسیر است، تصریح کرد: هر پدیده ای و هر تحولی به هر اندازه بزرگ و مهم باشد طبیعی است که عکس العمل های نامتناسبی نیز به همراه داشته باشد لذا تیم هسته ای ما باید با قوت و حمایتی که از مردم به همراه دارند به پیش روند.
1393/1/6
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]