واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
بازار گیاهان خوراکی در مهاباد رونق گرفت مهاباد - ایرنا - این روزها بازارهای مختلف شهرستان مهاباد، شاهد ورود انواع گیاهان کوهی و خوراکی مناطق کوهستانی بوده که امسال بازار این نوع از گیاهان را پررونق و داغ تر از سالهای گذشته کرده است.
به گزارش خبرنگار ایرنا، هر سال در فصل بهار و پس از آب شدن تدریجی برف ها در مناطق کوهستانی این شهرستان، انواع گیاهان کوهی و خوراکی شروع به رشد کرده و به تدریج صدها نفر را برای چیدن این گیاهان به مناطق کوهستانی گسیل می دارد.
در مناطق کوهستانی مهاباد گیاهان خوراکی محلی مانند پنگه، کوزله، ترشوکا و قازیاخه بیشتر در کنار رودخانه ها و جاهایی که آب باشد رویش دارد و گیاهان دیگر از جمله ،کنگر، گل آقا، اسفناج، شاهتره، جاتره، بیزا، مندوک، کورادا، ریواس، قارچ و نعنه نیز بیشتر در مناطق کوهستانی می رویند.
بعضی از این گیاهان خوراکی به صورت خام مصرف می شود و بعضی دیگر نیز به صورت غذاهای مجزا و یا به همراه غذاهای دیگر مصرف می شود.
برخی از این گیاهان از جمله بیزا و مندوک پس از خشک شدن مورد استفاده قرار می گیرند و بعضی افراد که تمایل بیشتری برای مصرف این نوع گیاهان دارند آنها را درون یخچال و فریزر گذاشته و در فصل های دیگر سال نیز آنها را مصرف می کنند.
این روزها برای بعضی افراد این گیاهان خوراکی منبع درآمد خوبی شده به طوری که برداشت این گیاهان را برای خود و خانواده شان به عنوان راهی برای امرار معاش تبدیل کرده است.
در این ایام در مناطق روستایی افراد به صورت دسته جمعی و یا به تنهایی هر روز صبح راهی مناطق کوهستانی می شوند و چیدن این نوع گیاهان را شروع می کنند و تا غروب پس از چندین نوبت استراحت و صرف نهار به این کار ادامه می دهند.
در هنگام غروب و پس از مراجعه به روستا، گیاهان جمع آوری شده توسط افرادی دوره گرد به قیمتی توافقی خریداری و به شهر آورده می شود.
در مهاباد یکی از میادین این شهر به خرید و فروش این نوع گیاهان اختصاص یافته و خریداران و فروشندگان زیادی در این بازار هستند و گیاهانی که از مناطق روستایی آورده می شود ابتدا توسط این افراد خریداری و پس از پاک کردن و جداسازی ضایعات و قسمت های اضافه به قیمت بالاتری به مصرف کنندگان فروخته می شود و در برخی موارد سهم افراد واسطه از افرادی که برای کندن آن به کوهستان رفته اند بیشتر است.
برخی فروشندگان دوره گرد، گیاهان خریداری شده را به سایر مناطق شهر برده و خریداران دیگری را پیدا می کند و برخی دیگر این گیاهان را به سایر استانها همجوار و حتی کشور عراق صادر می کنند.
رییس اداره آبخیزداری و منابع طبیعی مهاباد از شهروندان خواست هنگام چیدن این نوع گیاهان خوراکی از تخریب و کندن ریشه های این گیاهان خوداری کرده و از کندن گیاهانی که به اندازه کافی رشد نکرده اند بپرهیزند.
مجید پاتو گفت: لازم است برای چیدن این نوع گیاهان از ابزار مناسب استفاده کنند تا بدینوسیله از تخریب و کندن سایر گونه های گیاهی که در کنار این گیاهان خوراکی رشد کرده اند جلوگیری شود.
با وجود اینکه هر ساله بر اثر چیدن و برداشت بی رویه و خارج از فصل این نوع گیاهان زیان های جبران ناپذیری به طبیعت وارد می شود، اما به دلیل خواص درمانی و فواید آن بر تعداد مصرف کنندگان آن هرساله افزوده می شود.
یک کارشناس تغذیه در خصوص خواص برخی از این نوع گیاهان گفت: اسفناج یا شاه سبزیجات دارای متابولیسم فراوان برای افزایش شیر مادران و نیز خاصیت ضد سرطانی و سرشار از ویتامین A است.
حسن آناهید افزود: سیر سبز کوهی خاصیت ضد عفونی دستگاه گوارش و نیز دستگاه تنفسی را دارد.
وی برخی از گیاهان کوهی این منطقه را این گونه تعریف کرد:
ریواس ˈcurrant Fruited Rhubardˈ
ریواس مقوی معده بوده و جگر را از گرمای زیاد مصون می دارد، شیره آن را اگر با گل بنفشه و گیاه شنگ بجوشانیم برای دفع سنگ صفرا و سنگ مثانه مفید است.
کوزه له ˈCressˈ
شاهی یا ترتیزک دارای گلوکزید مهمی به نام ترپئولوزید است که این ماده بر اثر تجزیه سنه ول بنزیلیک به وجود می آید.
شاهی اثر ضداسکوربوت قوی دارد و در حالت خام در سالاد و یا با اغذیه بصورت سبزی خوردن مصرف می شود.
نعناع
نعناع از سبزی های عطر دار و خوردنی و حاوی مقدار زیادی ویتامین ˈآ ˈ و ˈثˈ است و عمدتا از برگ و شاخه های گلدار آن عرق نعناع می گیرند.
نعناع برای تقویت اعصاب و خوش بو کردن ماست و دوغ و آش ها و کاهش کلسترول خون و رفع عفونت ها وسم زدایی مفید است.
سیر کوهی
نوعی سبزی وحشی و خودرو است که در رشته کوه البرز و فقط در فصل بهار می روید. سرشار از کلسیم و انواع ویتامین های نافع بدن است و با نام های پیاز خرسی، سیر جنگلی، سیر خرس نیز از آن یاد می شود، بسیار ملایم تر و شیرین تر از سیر معمولی بوده و بوی آن شبیه پیاز است.
کنگر
ضدعفونی کننده، اشتهاآور، تب بر و هضم کننده غذاست و مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش می شود، برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و قلب را نیز تقویت می کند.
کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت می کند.
به گفته کارشناسان هم اکنون 460 گونه انواع گیاهان دارویی و خوراکی در مناطق دشت و کوهستانی آذربایجان غربی شناسایی شده که آموزش صحیح درباره چگونگی و نیز زمان چیدن این گیاهان، مؤثرترین راه جلوگیری از انقراض این گیاهان خوراکی کوهی است.
7512/584/581/245
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]