واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
13 فروردین روز آشتی با طبیعت و نشاط شهرری - ایرنا - با گذشت دوازدهمین روز از سال جدید ایرانیان برای به نمایش گذاشتن نشاط و شادابی به همراه سایر افراد خانواده و فامیل روز سیزده نوروز خود را در دل طبیعت می گذرانند.
سیزدهمین روز فروردین ماه یکی از بهترین روزهای ایام نوروزی است که در تقویم رسمی این روز، روز طبیعت نامگذاری شده و از جمله روزهای تعطیلات سال محسوب می شود.
برخی بر این باورند که اوج زیبایی و لذت با هم بودن در روزهای تعطیلات نوروزی حضور خانواده ها و فامیل در دامن طبیعت است.
اقوام ایرانی نیز به فراخور فرهنگ و رسوم منطقه ای خود آیین های خاصی دارند، از جمله غذا سیزده بدر، گره زدن سبزه و انداختن سبزه به رودخانه و ... را می توان نام برد.
* غذای روز سیزده بدر *
مردم بعضی مناطق ایران معتقدند روز سیزده باید از گیاهان صحرایی یک غذا پخت، در خراسان آشی با سبزی های صحرایی بار می گذارند. سمنو یا حلوا نیز باید در سفره سیزده بدر باشد، در جنوب خراسان و یزد و خور نان غلیف می پزند با آرد و روغن و کنجد و لای آن سمنوست.
در شمال دوشاب حلوا، عسل حلوا و انواع حلواها را دارند. معمولا کباب نیز روی آتش می گذارند. چون در جشن تشتر برای وی گوسفند قربانی می کنند.
باید توجه داشت گوسفندی که در سیزده به در می کشند باید یک دست سفید یا سیاه باشد و لکه نداشته باشد، چون تشتر خودش چنین خواسته است.
هموطنان آذربایجانی نیز اقدام به تهیه غذاهای محلی مانند دلمه برگ مو و کوفته همراه با انواع میوه ها، شیرینی ها و تنقلاتی که عمد تا از سفره عید باقی مانده از جمله خوراکی های معمول در روز سیزده نوروز است.
معمولا غذای سیزده بدر به دو شکل تهیه می شود، یا آن را در خانه پخته و آماده می کنند یا با صفای بیشتری در صحرا بار می گذارند.
محبوبترین غذا، دمی باقلا، دمی بلغور و آش رشته است که غالبا نخود و لوبیای آن را در خانه می پزند و سبزی و رشته و مخلفات دیگرش را در صحرا اضافه می کنند تا جا بیافتد.
امروزه به جای تهیه آش که کاری سخت و دشوار برای بردن به طبیعت است، کباب های مختلف و غذاهای آماده تر نیز در سیزده بدر مورد استفاده قرار می گیرد.
* سبزه گره زدن *
معروف ترین رسم سیزده بدر پس از به آب سپردن سبزه ها، گره زدن دو سبزه به همدیگر است. این دو سبزه را تمثیلی از پیوند یک زن و مرد جوان می دانند. به همین دلیل مادر بزرگ ها جوان ها و بخصوص دختران جوان را به گره زدن سبزه ها تشویق می کنند.
برخی از آداب نوروز به آیین زرتشتی بازنمی گردد بلکه مربوط به باورهای مردمان آریایی است که پیش از زرتشت در سرزمین ایران زندگی می کردند.
طبق یکی از این باورها، بارندگی به فرشته ای به نام تِشتر مربوط است که در آسمان ها به صورت اسب سپیدی در حال حرکت است و هرگاه با دیوی به نام اَپوش بجنگد و برنده شود، سالی پر از سبزی و خرمی و باران در پیش است.
به همین دلیل ایرانیان روز سیزدهم فروردین کنار سبزه ها و جویبارها می روند و به ویژه زنان که نماینده آناهیتا یعنی ایزد آب هستند با نوازش سبزه ها و گره زدن آنها حمایت خود را از فرشته باران نشان می دهند.
به گفته حمزه اصفهانی در کتاب سنی ملوک الارض و انبیاء و گفته های مسعودی در کتاب مروج الذهب جلد دوم و بیرونی در کتاب آثار الباقیه بر پایه همان آگاهی است که در منابع پهلوی وجود دارد، مشیه و مشیانه که پسرو دختر دوقلوی کیومرث بودند روز سیزده فروردین برای اولین بار در جهان با هم ازدواج کردند در آن زمان چون عقد و نکاحی شناخته شده نبود آن دو به وسیله گره زدن دو شاخه پایه ازدواج خود را بنا نهادند.
این مراسم را بویژه دختران و پسران دم بخت انجام می دادند و امروز هم دختران و پسران برای بستن پیمان زناشویی نیت می کنند و علف گره می زنند. این رسم از زمان کیانیان تقریبا متروک شد ولی در زمان هخامنشیان دوباره شروع شده و تا امروز باقی مانده است.
* سبزه به رود سپردن *
در قدیم خانواده های ایرانی با نهایت دقت تا سیزده نوروز از سبزه عید مراقبت می کردند و روز سیزده سبزه را به آب روان می سپردند، به این امید که این دانه ها به همراه آب روان موجب برکت و باروری کشتزارها شوند.
امروزه این رسم در بعضی از شهرها و روستاهای کشورمان دیده می شود، ولی اغلب، سبزه های نورسته نوروز را به دشت و بیابان می اندازند و بر این باورند که درد و بلای خود را به بیرون از خانه ریخته اند.
طراوت و سرسبزی به طبیعت بازگشته و طبیعت نیز مردم را به سوی خود می خواند و اما از گذشته تاکنون، دگرگونی های صنعتی و شغلی، بزرگ شدن شهرها، وسعت خانه سازی و شهرسازی و فراوانی وسایل آمد و رفت باعث شده که خانواده ها در عین حال که استقبال بیشتری نسبت به روآوردن به طبیعت و طبیعت گردی دارند، اما سال به سال مجبور به پیمودن راه بیشتری برای یافتن سبزه و کشتزار جهت گذران سیزده بدر هستند چون رفته رفته استفاده بی رویه و نابجای انسان از طبیعت باعث نابودی آن شده است.
برای اندیشیدن به محیط زیست، مسوولیت پذیری بهترین و مهمترین ویژگی است.
در سالهای اخیر که بحث حفاظت از محیط زیست و اهمیت آن در زندگی انسان ها بیشتر مطرح شده است ، متوجه می شویم که گذشتگان ما ، آثار حضور در طبیعت را درک کرده بودند و در پس دور کردن نحسی و غم و غصه از خانه، به دنبال آثاری که طبیعت می تواند روی انسان و برای متحول کردن او بگذارد، بودند.
اگر بدون احساس مسوولیت در قبال محیط زیست به سراغ آن برویم، ویرانگر آن خواهیم شد. انسان نه تنها به خاطر خود بلکه به خاطر آیندگان، در مقابل محیط زیست مسوول است.
1724/587
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]