واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۳ فروردين ۱۳۹۳ (۱۰:۱۴ق.ظ)
سيزده بدر، روز آشتي با طبيعت سيزده بدر يا جشن بدرقه نوروز از مهمترين رسوم مشترک در ميان اقوام ايراني است.
سيزده بدر يا جشن بدرقه نوروز از مهمترين رسوم مشترک در ميان اقوام ايراني است که طي سال هاي اخير روز آشتي با طبيعت نيز تلقي مي شود. ايرانيان از گذشته هاي دور، با آغاز بهار و ورود به سال جديد و پس از چند روز ديد و بازديد و تبريک سال نو، گويا براي تکميل شادي خود و دور کردن غم و غصه و خمودگي، در روز سيزدهم فروردين ماه، با بيرون آمدن از خانه و پناه گرفتن در طبيعت، مراسم سيزده بدر را اجرا مي کنند.
در همه شهرها و روستاها و عشيره هاي ايران، خانواده ها به صورت گروهي، گاه چند خانواده با هم غذاي ظهر را آماده کرده و آجيل و خوردني هاي سفره هفت سين را با خود برداشته و به دامان صحرا و طبيعت مي روند و سبزه هفت سين را با خود برده و به آب روان مي سپارند.
به دامن صحرا و طبيعت رفتن، شوخي و بازي کردن، دويدن، تاب خوردن و در هر حال شاد بودن، از ويژگي هاي روز سيزده بدر است. گره زدن سبزه به نيت باز شدن گره دشواري ها و برآورده شدن آرزوها، از ديگر رسوم اين روز است.
اين باور همگاني چنان است که اگر خانواده اي نتواند به علتي تمام روز را به باغ و صحرا برود، به ويژه با دگرگوني هاي جامعه شهري امروز، در بعد از ظهر روز سيزدهم، حتي براي زمان کوتاهي هم که شده از خانه به باغ يا گردشگاهي عمومي مي رود.
طراوت و سرسبزي به طبيعت بازگشته و طبيعت نيز مردم را به سوي خود مي خواند. اما از گذشته تا کنون، دگرگوني هاي صنعتي و شغلي، بزرگ شدن شهرها، وسعت خانه سازي و شهر سازي و فراواني وسايل آمد و رفت باعث شده که خانواده ها در عين حال که استقبال بيشتري نسبت به رو آوردن به طبيعت و طبيعت گردي دارند، اما سال به سال مجبور به پيمودن راه بيشتري براي يافتن سبزه و کشتزار جهت گذران سيزده بدر هستند چون رفته رفته استفاده بي رويه و نابجاي انسان از طبيعت باعث نابودي آن شده است.
براي انديشيدن به محيط زيست، مسووليت پذيري بهترين و مهمترين ويژگي است. در سال هاي اخير که بحث حفاظت از محيط زيست و اهميت آن در زندگي انسان ها بيشتر مطرح شده است، متوجه مي شويم که گذشتگان ما، آثار حضور در طبيعت را درک کرده بودند و در پس دور کردن نحسي و غم و غصه از خانه، به دنبال آثاري که طبيعت مي تواند روي انسان و براي متحول کردن او بگذارد، بودند.
آنان دريافته بودند که نتايج برقراري ارتباط با طبيعت و حفظ آن که در نهايت به نفع انسان و نسل هاي آينده است، و به تدريج با آگاهي از اين تفکر، نگرش به سيزده بدر نيز تغيير کرد به طوري که در واقع انسان به اين باور رسيد که درک بيشتر از هستي و نعمت هاي خداوند که در محيط زندگي انسان است، فلسفه وجودي روز سيزده بدر را تشکيل مي دهد که طي سال هاي اخير به روز طبيعت نامگذاري شده است. طبيعتي که همواره در ايران مورد احترام و ستايش بوده و مردمان اين سرزمين در حفظ و پاکيزگي آن کوشيده اند.
در اهميت محيط زيست، همين بس که در سلامت، توسعه و آرامش جامعه نقش گسترده و اساسي دارد و آن قدر اين نقش گسترده است که تمامي ابعاد زندگي انسان را در برمي گيرد.
پس بياييد با هم از اين روز لذت ببريم، بدون اين که آسيبي به اين نعمت بزرگ الهي وارد نماييم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]