واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
با همکاری محققان چند دانشگاه کشور انجام شد : تولید نانو کاتالیست پالادیوم روی بستر صمغ عربی تهران - ایرنا - پژوهشگران داخلی با بهره گیری از اصول شیمی سبز، به نانوکاتالیستی دست یافته اند که می تواند در تشکیل پیوندهای کربن- کربن برای تولید محصولات دارویی و کشاورزی استفاده شود.
به گزارش ایرنا از ستاد ویژه فناوری نانو ، این کاتالیست که از نشاندن پالادیوم بر روی بستر صمغ عربی تولید شده است، علاوه بر فعالیت و پایداری بالا، به سادگی و با هزینه کم قابل تولید است.
پالادیوم یکی از عنصرهای شیمیایی جدول تناوبی با نشانه کوتاه Pd و عدد اتمی ۴۶ و یکی از فلزات کمیاب به رنگ نقره ای و سفید است.
به گفته دکتر صادق رحمتی ، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور فارس ، این نانو کاتالیست پایداری بسیار مناسبی در برابر هوا ، رطوبت و اکسیژن دارد ؛ به گونه ای که حتی پس از چندین ماه هیچ گونه کاهشی در فعالیت کاتالیستی این ترکیب رخ نمی دهد.
کاتالیست (Catalyst) ماده ای است که می تواند منجر به تغییر نرخ سرعت یک واکنش شیمیایی شود ، بدون آنکه خود در واکنش مصرف شود.
از طرفی این نانو کاتالیست فعالیت بسیار بالایی در واکنش جفت شدن پیوند کربن - کربن از خود نشان می دهد. افزایش سرعت و بهبود راندمان این واکنش ، قابلیت بازیافت بسیار ساده و کم هزینه نانوکاتالیست و همچنین استفاده مجدد از آن ، بدون تغییر در خواص کاتالیستی ، از دیگر نتایج این تحقیق به شمار می روند.
دکتر رحمتی در زمینه مزایای استفاده از این کاتالیست اظهار داشت : بستر استفاده شده در این کار، صمغ عربی است ، که از تنه و شاخه های درخت آکاسیا ترشح می شود.
این ماده در استان های جنوبی ایران به مقدار زیاد و با قیمت ارزان یافت می شود. این بستر غیرسمی است و همزمان به عنوان عامل پایدار کننده و نیز عامل احیا کننده فعالیت داشته و نیاز به عوامل احیا کننده خارجی از قبیل سدیم بور هیدرات ، هیدروژن مولکولی یا هیدرازین را مرتفع می سازد.
به کمک این محصول می توان واکنش جفت شدن کربن- کربن را در شرایط بدون حلال انجام داد که به عنوان یک مزیت بسیار مهم از نقطه نظر شیمی سبز به حساب می آید.
طراحی کاتالیست ها و مواد شیمیایی با ضریب آلایندگی پایین ، استفاده از حلال های با خطرات زیست محیطی کمتر و طراحی فرآیندهایی با ضریب اطمینان محیطی بالا ، از جمله اصول شیمی سبز به شمار می رود.
نتایج این کار که به دست دکتر صادق رحمتی و با همکاری دکتر اردشیر خزایی عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا ، دکتر آرش قادری عضو هیئت علمی دانشگاه هرمزگان و لیلا روشنی دانشجوی کارشناسی ارشد شیمی آلی انجام شده است در مجله Journal of the Iranian Chemical Society (جلد 11، صفحات 263 تا 269) منتشر شده است.
علمی(1)**1746**1599
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]