محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845469896
سید حسین موسویان: احتمال دارد برخی کشورهای عربی تجزیه شوند/ روی اختلافات عرب ها حساب باز نکنیم
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
سید حسین موسویان: احتمال دارد برخی کشورهای عربی تجزیه شوند/ روی اختلافات عرب ها حساب باز نکنیم
گراهام فولر، نویسندۀ آمریکایی 20 سال پیش در یکی از آثارش گفته بود: "مسئلۀ امنیت خلیج فارس از دیرباز بسیار پیچیده بوده و در واقع کسی نمی داند که چه کسی امنیت چه چیزی را در مقابل چه کسی حفظ می کند و زمانی که پای رقیب دیرینه- یعنی ایران- در میان باشد، این معادله پیچیده و پیچیده تر می شود".
به گزارش نامه نیوز، این چالش با گذشته دهه ها همچنان پابرجاست. شیخ نشین ها امروز بار دیگر بر سر تضاد سیاستهایشان، شمشیر را برای یکدیگر از رو بسته و چند دسته شدهاند؛ تنشی که پایه های موجودیت مهمترین الگوی همبستگی آنها یعنی شورای همکاری خلیج فارس را متزلزل کرده و دستهای حتی آهنگ اخراج برخی اعضاء را سر می دهند.
اما در کنار همۀ پیامدهای این تنش در ابعاد داخلی و منطقه ای، پرسش مهم اینجاست که هزینه- فرصت این اختلافات برای ایران چه خواهد بود؟ آیا این می تواند فرصتی برای ایران در راستای فعال کردن دیپلماسی عربی باشد؟ سیدحسین موسویان، از اعضای تیم سابق مذاکره کننده هسته ای ایران به این پرسشها پاسخ داده است که در ادامه به نقل از خبرآنلاین، می خوانید:
آیا اختلاف میان اعضای شورای همکاری خلیج فارس آغاز همان تغییری است که پیشتر ناظران وقوع آن را در میان ساختارهای سنتی حاکمیتی در کشورهای حاشیه خلیج فارس پیش بینی کرده بودند؟ در آن صورت آیا این کشورها آمادگی تغییر را دارند؟
تغییر در ساختار حاکمیتی کشورهای حاشیۀ خلیج فارس اجتناب ناپذیر است. اما این بدان معنا نیست که به خاطر اختلافاتی که اخیراً آشکار شده، این کشورها در آستانۀ تغییر حاکمیتی سریع قرار دارند. بیشتر از اینکه این اختلافات جاری موثر باشد، موج بیداری اسلامی از یکطرف و تهدیدات امنیتی جدیدی در خاورمیانه ساختار حاکمیتی فعلی کشورهای حاشیه خلیج فارس را آسیب پذیر نموده و برای قدرتهای جهانی هم آشکار شده که این تغییر ساختار دیر یا زود صورت خواهد گرفت و آنها بیشتر از این نمی توانند بر حفظ ساختار موجود اصرار کنند. اما کسانی که از عمق مسائل فیمابین کشورهای حاشیه خلیج فارس مطلع هستند، می دانند که این اختلافات جدید نیست و در 30 سال گذشته وجود داشته و ریشه ای است. اما آنها تلاش کرده بودند که به خاطر مسئلۀ ایران تا حد ممکن اختلافات داخلی شان علنی نشود. در عین حال تغییرات در ساختار حاکمیتی این کشورها بسیار پیچیده و دشوار است و معلوم نیست که سریع انجام شود.
هزینه-فرصت های این تنش برای ایران چیست؟ آیا آنگونه که گفته می شود این می تواند فرصت مناسبی برای ایران باشد؟
ایران نباید خیلی روی اختلافات اخیرحساب باز کند و هیجان زده شود. مشکلات اساسی و ساختاری در روابط ایران با اعراب و روابط ایران با کشورهای عرب حاشیۀ خلیج فارس وجود دارد. این اختلافات بیشتر مقطعی است و نهایتاً روی آن سرپوشی خواهند گذاشت.
در عین حال روند جاری تحولات در خاورمیانه برای ایران و برای کشورهای حاشیه خلیج فارس هم یک تهدید جدی است و هم یک فرصت. موج هرج و مرج سیاسی و بی ثباتی ممکن است خاورمیانه را فرا گیرد. اوضاع فعلی در سوریه، عراق، افغانستان و فلسطین بسیار شکننده و خطرناک است. احتمال تجزیه برخی از کشورهای عربی وجود دارد. خطرناک ترین نوع تروریسم در خاورمیانه دامن گسترده است. جنگ فرقه ای و شیعه-سنی خطری واقعی و جدی است. منهای اینکه آیا ساختار حاکمیتی کشورهای حاشیه خلیج فارس تغییر بکند یا نکند، اینها تهدیدات جدی برای ایران و همه کشورهای منطقه است.
در عین حال اجماع و همگرایی منطقه ای در جنگ علیه تروریسم و افراط گرایی و تلاش برای وحدت شیعه- سنی و ایجاد یک همکاری جامع منطقه ای ضرورتهای حیاتی هستند که فرصت نیز تلقی می شوند.
گفته می شود بخشی از این تعارضات مربوط به رویکرد مستقل هر یک از این کشورها در قبال اخوان المسلمین است. چرا برخی از کشورهای حوزۀ خلیج فارس، تا این اندازه از قدرت گرفتن اخوان المسلمین بیمناک هستند؟ مگر اخوانی ها چه می خواهند؟ و یا اصولاً بر چه آموزه هایی تأکید دارند؟
اخوان المسلمین نهایتا دنبال حکومت اسلامی است که این هدف مطلوب بسیاری از سران کشور های عربی نیست. در عین حال اصل مسئله اخوان المسلمین نیست بلکه روند بیداری اسلامی است. اخوان المسلمین قدیمی ترین و سازمان یافته ترین تشکل مذهبی سنی جهان عرب است که در تمام کشورهای عربی ریشه دوانده و مقابلۀ چکشی با آن نیز نتیجۀ معکوس خواهد داشت.
دو نظریه در جهان عرب و در جهان غرب وجود دارد:
نظریۀ اول بر مبنای تعامل و همکاری با اخوان المسلمین است که برخی از کشورهای غربی و عربی به آن معتقدند. نظریۀ دوم بر مبنای برخورد قاطع و چکشی است که معتقد بر قلع و قمع اخوان المسلمین است. نظریۀ اول معتقد است برخورد با اخوان المسلمین آنها را به سازمان یافته ترین تشکل زیر زمینی جهان عرب تبدیل خواهد کرد که قدرتی به مراتب گسترده تر از حماس، جهاد اسلامی و حتی حزب الله لبنان خواهند داشت. چون میلیونها هوادار دارد که صدها هزار تن از آنها نیز آمادۀ مبارزۀ مسلحانه هستند. در واقع از اولین ماههای انقلاب مصر این دو نظریه در مقابل هم قرار گرفتند. آمریکا و برخی کشورهای کشورهای معتقد به تعامل با اخوان المسلمین بوند و عربستان معتقد به تقابل.
در هر صورت سه جبهه سیاسی-ایدئولوژیک و اجتماعی در جهان عرب وارد تقابل شده اند: مسلمانان معتدل، مسلمانان تندرو و افراطی و بالاخره مسلمانان سکولار. این تقابل چالشی بزرگ برای جهان عرب و حتی جهان اسلام و جامعه بین الملل خواهد بود که تفوق هر کدام بر جهان عرب، موجب تغییرات مهمی در ساختار قدرت در کشورهای عربی خواهد داشت.
برخی فرضیۀ فروپاشی شورای همکاری را مطرح کرده اند، آیا این مسئله شدنی است؟
به نظرم شورای همکاری خلیج فارس 20 پیش سال عملاً از هم پاشید زمانی که عراق به کویت حمله کرد. کویت یک عنصر از شورای همکاری خلیج فارس بود. شش کشور عضو این شورا برای مقابله با تجاوز عراق نتوانستند هیچ کاری بکنند و به آمریکا متوسل شدند و اگر حملۀ آمریکا نبود، امروز کویت بخشی از عراق بود.
اصل تشکیل شورای همکاریهای خلیج فارس برای مقابله با ایران بود. فرضیۀ شش کشور این بود که ایران ممکن است به یکی از این کشورها حمله کند، لذا باید تشکل جمعی برای مقابله با تجاوز خارجی تشکیل دهند. 10 سال بعد از تشکیل، یک قدرت عربی به آنها تجاوز کرد و این شورا اوج ضعف و ناتوانی خود را آشکار کرد و به آمریکا پناه برد. امروز هم این شورا برای امنیت کشور های عضو ،روی پایگاههای نظامی آمریکا در کشورهای حاشیۀ خلیج فارس حساب میککند نه خود شان.
لذا این شورا از سال 1370 که در مقابله با عراق کاملاً فشل ماند، اعتبار و آبروی خود را از دست داده است.
به نظر می رسد سران شورای همکاریهای خلیج فارس باید واقع بین باشند. تنها راه حفظ امنیت و ثبات خلیج فارس تشکیل یک سازمان همکاری با حضور کلیۀ کشورهای حاشیۀ خلیج فارس یعنی ایران، عراق و 6 کشور عربی حاشیۀ جنوبی است و لاغیر.
شرایط فعلی در منطقه فرصت مناسب برای تشکیل چنین سازمان همکاریهای منطقه ای را فراهم نموده و قدرتهای جهانی هم درک بهتری از واقعیات منطقه پیدا کرده اند. لذا امیدوارم دیپلماسی ایران و کشورهای همسایه بتواند این ضرورت حیاتی را تحقق بخشد.
آیندۀ این روند را چگونه پیش بینی می کنید؟
من نسبت به آینده خاورمیانه خوشبین نیستم. زیرا:
1-بلوغ سیاسی لازم وجود ندارد ، 2-وحد تی بین کشور های عربی و اسلامی نیست ، 3-بویی از غیرت اسلامی به مشام نمیرسد ، 4-بسیاری از حکومتها پایگاه مردمی ندارند، 5- بسیاری غرق در فساد هستند ، 6- خلأ دمکراسی در منطقه آشکار است ، 7-همکاری جمعی وجود ندارد، 8-نگاهها به بیرون و قدرتهای خارجی است و نه به مردم و منطقه، 9 تروریسم تکفیری از پایگاه ایدئولوژیک و سیاسی و مالی گسترده برخوردار است، 10-جنگ بین العربی جای پان عربیسم را گرفته و قس علیهذا.
لذا دلائل بدبینی من بیشتر از خوش بینی است. مگر اینکه خداوند عنایتی کند و کشورهای اسلامی منطقه را از این وضع اسفناک نجات دهد.
1393/1/3
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]
صفحات پیشنهادی
سید حسین موسویان: احتمال دارد برخی کشورهای عربی تجزیه شوند/ روی اختلافات عربها حساب باز نکنیم
سید حسین موسویان احتمال دارد برخی کشورهای عربی تجزیه شوند روی اختلافات عربها حساب باز نکنیم بین الملل > خاورمیانه - سید حسین موسویان عضو تیم مذاکره کننده هسته ای در گفتگو با خبرگزاری خبرآنلاین از پیامدهای تنش در میان همسایگان عربی و هزینه- فرصتهای آن برای ایران میزارعی در گفت و گو با فارس: قطر آتش اختلافات بین کشورهای عربی را شعلهور کرده است
زارعی در گفت و گو با فارس قطر آتش اختلافات بین کشورهای عربی را شعلهور کرده استیک کارشناس مسائل خاورمیانه با بیان اینکه قطر به دنبال نقش آفرینی در خاورمیانه است گفت دخالت های بدون دلیل قطر آتش اختلافات بین کشورهای عربی را شعله ور کرده است اصغر زارعی کارشناس امورخاورمیانه در گفادامه اختلافات در شورای همکاری خلیج فارس/لغو دیدار گروهی اوباما با سران کشورهای عربی
بین الملل آفریقا و خاورمیانه ادامه اختلافات در شورای همکاری خلیج فارس لغو دیدار گروهی اوباما با سران کشورهای عربی کاخ سفید اعلام کرد به دلیل اختلافات موجود بین همپیمانان واشنگتن در حوزه خلیج فارس باراک اوباما در سفر قریب الوقوع خود به منطقه به صورت جداگانه با مقامات این کشورهامام جمعه نیر: اشتون به موارد نقض حقوق بشر در کشورهای عربی رسیدگی کند
امام جمعه نیر اشتون به موارد نقض حقوق بشر در کشورهای عربی رسیدگی کندامام جمعه شهرستان نیر گفت اشتون به جای آن که نگران مسائل داخلی ایران به ویژه حقوق بشر در ایران باشند بهتر است در نقض حقوق بشر در کشورهای عربی و منطقه ورود پیدا کنند و بدانند که در این کشورها چه غوغایی به پا شدهکشورهای عربی تا اکتبر آینده به ما کمک نفتی خواهند کرد
دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۳۰ وزیر دارایی مصر اعلام کرد کشورهای عربی دستکم تا ماه سپتامبر به این کشور کمک نفتی خواهند کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از رویترز هانی خزری وزیر دارایی امارات با بیان این مطلب گفت که این اقدام به جلوگیری از بحران در بازار انرژنام عربی خودروی تیبا در عراق چیست؟
نام عربی خودروی تیبا در عراق چیست کد خبر ۳۸۶۰۸۵ تاریخ انتشار ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۲ ۴۵ - 12 March 2014 چندی پیش از رونمایی سه محصول جدید سایپا که بهتازگی انجام شد خط تولید یکی از محصولات این خودروساز ایرانی در عراق افتتاح شد به گزارش پولنیوز به همین مناسبت آل کاظم مدیراختلاف کشورهای عربی موجب لغو دیدار با رییس جمهوری آمریکا شد
اختلاف کشورهای عربی موجب لغو دیدار با رییس جمهوری آمریکا شد تهران - ایرنا - منابع دیپلماتیک در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به روزنامه الخلیج امارات گفتند به دلیل موضع خارج از چارچوب شورای همکاری خلیج فارس از سوی قطر سران کشورهای عضو شورا دیدار خود با باراک اوباما را لغو کردنبا انتقاد از سکوت کشورهای عربی و مجامع بینالمللی حزب الله: اقدامات مقاومت فلسطین تنها راه جلوگیری از تجاوزات
با انتقاد از سکوت کشورهای عربی و مجامع بینالمللیحزب الله اقدامات مقاومت فلسطین تنها راه جلوگیری از تجاوزات اسرائیل استمقاومت اسلامی لبنان با محکوم کردن تجاوزات اخیر رژیم صهیونیستی به غزه گفت که اقدامات مقاومت فلسطین تنها راه جلوگیری از تجاوزات اسرائیل به نوار غزه است به گزارشحزب الله ، سکوت برخی دولت های عربی درقبال جنایات اسراییل علیه غزه را محکوم کرد
حزب الله سکوت برخی دولت های عربی درقبال جنایات اسراییل علیه غزه را محکوم کرد بیروت – ایرنا – حزب الله لبنان عصر پنجشنبه با صدور بیانیه ای جنایات اخیر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه و همچنین سکوت برخی دولت هیا عربی در قبال این جنایات را بشدت محکوم کرد به گزارش ایرنا در بیانیهافخم: آمادگی ایران برای گسترش روابط با همسایگان و کشورهای عربی
افخم آمادگی ایران برای گسترش روابط با همسایگان و کشورهای عربی درباره سفر آقای روحانی به عربستان بعضی از رسانهها اخباری را منتشر کرده اند که تایید نمیشود آقای ظریف در سفری که به بعضی از کشورهای حوزه خلیج فارس و سپس کشورهای عربی داشتند مراتب ابراز تمایل برای حضور در عربستان را اتحرک نسبی شاخص سهام در بازارهای مالی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۱۳ شاخص سهام در بازارهای مالی کویت عربستان سعودی و قطر طی معاملات روز گذشته افزایش یافت به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اکثر بازارهای مالی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس روز گذشته را با افزایش نسبی شاخصها سپری کردند در معاملات روز گذانتقاد دبیر کل جهاد اسلامی از سکوت کشورهای عربی در قبال مساله فلسطین
انتقاد دبیر کل جهاد اسلامی از سکوت کشورهای عربی در قبال مساله فلسطین تهران-ایرنا- رمضان عبدالله شلح دبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین در حاشیه همایش بین المللی نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی گفت مساله فلسطین در صدر مسائل اسلام است و مسلمانان به ویژه در کشورهای عربی نباید در ببن حلی:اجلاس سران عرب به اختلافات اخیر بین دولت های عربی نمی پردازد
بن حلی اجلاس سران عرب به اختلافات اخیر بین دولت های عربی نمی پردازد تهران- ایرنا- احمد بن حلی معاون دبیر کل اتحادیه عرب گفت که اختلافات کشورهای حوزه خلیج فارس در اجلاس آتی سران عرب در کویت مطرح نخواهد شد بن حلی در گفت و گو با روزنامه سعودی عکاظ گفت که تلاش می شود فضای اجلاس پیالری الیوم: بیانیه گروه داعش خطاب به سران عرب: بزودی عملیات ما به کشورهای عربی می رسد و حکام خلیج خواهند دید ک
0 الری الیوم بیانیه گروه داعش خطاب به سران عرب بزودی عملیات ما به کشورهای عربی می رسد و حکام خلیج خواهند دید که با آنها چه می کنیم ۱۳۹۳ ۱ ۱ - ۱۴ ۱۹رمضان عبدالله در همایش بینالمللی نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی: جمهوری اسلامی فرصتی برای جهان اسلام و ا
رمضان عبدالله در همایش بینالمللی نقش دنیای اسلام در هندسه قدرت جهانی جمهوری اسلامی فرصتی برای جهان اسلام و امت مسلمین است میخواهند کشورهای عربی را به بیش از ۳۰ کشور تقسیم کننددبیر کل جنبش جهاد اسلامی فلسطین تاکید کرد استعمارگران در قرارداد سایس-پیکو جهان عرب را به ۲۶ کشور تقسنام عربی خودروی «تیبا» در عراق
نام عربی خودروی تیبا در عراق چندی پیش از رونمایی سه محصول جدید سایپا که بهتازگی انجام شد خط تولید یکی از محصولات این خودروساز ایرانی در عراق افتتاح شد پول نیوز چندی پیش از رونمایی سه محصول جدید سایپا که بهتازگی انجام شد خط تولید یکی از محصولات این خودروساز ایرانی درسیاست تعدیل اقتصادی در کشورهای عربی/ دولت رانتیر و اصلاحات اقتصادی
بین الملل آفریقا و خاورمیانه سیاست تعدیل اقتصادی در کشورهای عربی دولت رانتیر و اصلاحات اقتصادی مسئله دموکراسی در مدل غربی آن در واقعیت امر ارتباط نزدیکی با پرسش سیاست تعدیل اقتصادی دارد کشورهای منطقه خاورمیانه تا حد زیادی مجبور بودهاند مانند دیگر کشورها بهمنظور همگامشد-
گوناگون
پربازدیدترینها