پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851496887
نظام آموزشی کشور، نیازمند تحولی کارآمد
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نظام آموزشی کشور، نیازمند تحولی کارآمد تهران- ایرنا- نظام آموزشی کشور همچنان راه پر فراز و نشیب گذشته را می پوید؛ در حالی که دمیده شدن روحی تازه در کالبد آموزش و پرورش و نیز بازنگری در برخی سیاست ها می تواند افزون بر رفع بسیاری از مشکلات دیرپا، به کارآمدتر شدن این ساختار یاری رساند.
خاطره مدرسه های شلوغ، کلاس های 60-40 نفری و نیمکت های تنگ و کم جای سه نفره به صورت برجسته و پررنگ در ذهن بسیاری، نقش بسته است؛ سال هایی که نزدیک به 20 میلیون دانش آموز در ساختار آموزشی کشور و در دوره های گوناگون مشغول به تحصیل بودند و از این رو، وزارت آموزش و پرورش به عنوان پرکاربرترین و دارنده بزرگ ترین جامعه کارکنان دولت شناخته می شد.
به همین دلیل عملکرد ساختار آموزشی بیش از دیگر بخش های اجتماعی به چشم می آمد و مشکلات و چالش های آن نیز بدین ترتیب بروز و نمود بیشتری می یافت.
هر چند در سال های کنونی شمار دانش آموزان کاهش چشمگیری را نشان می دهد اما دگرگونی شرایط اجتماعی و پدیدار شدن نیازهای تازه در فضای آموزشی، بیش از پیش بایسته های بهسازی عملکرد آموزش و پرورش را آشکار می سازد.
** ساختار آموزشی و چالش های عمومی آن
بر پایه تازه ترین آمار مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش در آذرماه سال جاری، در سال تحصیلی 93-92 ، بیش از یک میلیون تن در نزدیک به 111 هزار واحد آموزشی (مدرسه و مجتمع آموزشی)، وظیفه آموزش و پرورش افزون بر 12 میلیون و 800 هزار دانش آموز (با شمارش پیش دبستانی و بزرگسالان) را بر عهده دارند.
از این شمار، حدود هفت میلیون نفر دانش آموز دوره ابتدایی و 2 میلیون نفر دانش آموز دوره متوسطه نخست (راهنمایی) هستند و سه میلیون تن نیز در دوره متوسطه دوم (دبیرستان) تحصیل می کنند.
با توجه به این آمار، در مجموع نزدیک به 14 میلیون نفر در چارچوب ساختار آموزشی مشغول ارایه و کسب مهارت های آموزشی هستند و شمار زیادی نیز در خانواده ها به طور مستقیم با مسائل مربوط به ساختار یاد شده ارتباط دارند.
در نخستین گام از بررسی چالش های عمومی نظام آموزشی باید به گفته های صاحبنظران مسائل اجتماعی- آموزشی توجه داشت که بخش مهمی از نابسامانی ها در زمینه های گوناگون را در ضعف ساختار آموزشی جست و جو می کنند.
به باور شماری از این صاحبنظران، هنگام بررسی یک نابسامانی و چالش در حوزه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی سیاسی باید به کارکردهای ساختار آموزشی برای رفع زمینه های بروز نابسامانی یاد شده توجه داشت و به منظور چاره جویی بلندمدت، اقدام های لازم را در فرایندهای آموزشی به عمل آورد.
به باور آنان، از پیشگیری جرایم و ناهنجاری های اجتماعی و بهبود استانداردهای بهداشتی- درمانی گرفته تا رویارویی با تهدیدهای پیش روی امنیت ملی مانند تجزیه طلبی و قومیت گرایی تندروانه، همگی به طور مستقیم با کارکرد نظام آموزشی پیوند می یابد و از این رو سرمایه گذاری بلندمدت در این بخش، از هدر رفتن سرمایه های کشور در سال های آتی جلوگیری می کند.
بدین ترتیب باید به این نکته نوجه داشت که سرفصل های آموزشی به چه میزان با نیازهای حال و آینده کشور همخوانی دارد.
نکته قابل تامل اینکه به گفته برخی ناظران، در شرایط کنونی شکافی عمیق بین نیازهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی و بروندادهای نظام آموزشی کشور وجود دارد.
از سوی دیگر گسستی آشکار بین نظام آموزش ابتدایی و نظام آموزش عالی به چشم می خورد و در عمل با ورود دانش آموزان به مراحل بالاتر، بخش مهمی از آموخته ها و در واقع سرمایه های آموزشی به دور ریخته می شود.
برای نمونه این پرسش ها به ذهن می رسد که دانش آموزان به منظور بهره مندی از معارف دینی یا دیگر دانسته های کاربردی و عملی، تا چه اندازه از ساعت های آموزش صرف و نحو عربی بهره برده اند یا اینکه با وجود سال ها آموزش زبان انگلیسی چند دانش آموز می توانند با این زبان بین المللی ارتباط برقرار کنند.
همچنین قواعد پیچیده علوم پایه مانند ریاضی، فیزیک و شیمی که بخش مهمی از عملکرد ساختار آموزشی به گنجاندن آنها در ذهن دانش آموزان بر می گردد، تا چه میزان می تواند مهارت دانش آموزان (به ویژه در رشته های علوم طبیعی و انسانی) را بالا برده و در دوره های بالاتر آموزشی یا برای برطرف کردن نیازهای جامعه کاربرد یابد.
افزون بر مساله نبود تناسب بین کارکردهای نظام آموزشی و نیازهای جامعه، عقب ماندگی ساختار آموزشی نسبت به کشورهای توسعه یافته، چالشی بسیار مهم به شمار می رود.
در حالی که ارایه آموزش و مهارت در زمینه فناوری های نوین به دانش آموزان از جمله مهمترین کارکردهای ساختارهای آموزشی توسعه یافته است، اختصاص چند واحد انگشت شمار درسی به دانش رایانه همه سهم ساختار آموزشی کشور ما از این دریای بیکران به شمار می رود.
این در حالی است که همچنان در برخی مناطق کشور، کلاس های درس زیر کپر تشکیل می شوند و نه فقط داشتن یک رایانه، بلکه قرار گرفتن زیر سقفی برای در امان ماندن از هرم گرما، سوز سرما و این اواخر آتش بخاری های نفتی به رویای دست نیافتنی برای دانش آموزان این کلاس ها تبدیل شده است.
برخی صاحبنظران همچنین به فرسودگی ساختار آموزش و پرورش اشاره دارند که از ویژگی چابکی برکنار بوده و حتی در برابر دگرگونی های ریشه ای اجتماعی از خود مقاومت نشان می دهد. برای نمونه با توجه به کارآمدی خصوصی سازی در بسیاری از بخش های دولتی، ساختار آموزشی همچنان در برابر این فرایند مقاومت کرده است.
بدین ترتیب خصوصی سازی فقط به سپردن اختیار اداره برخی مدارس، آن هم برای شمار اندکی از دانش آموزان بهره مند از تمکن مالی محدود شده است که راه را بر دیگر مدارس برای بهره مندی از خدمات آموزشی بنگاه های خصوصی به شکل رقابتی می بندد.
در پیوند با چالش های عمومی ساختار آموزشی شماری از ناظران به ضعف زیرساخت های آموزشی نیز اشاره دارند که تقویت آن در وهله نخست به سرمایه گذاری های کلان ساختاری نیاز دارد.
در همسنجی با بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، سهم هزینه های آموزشی نسبت به تولید ناخالص داخلی کشور ما قابل قبول به نظر می رسد اما نبود زیرساخت های آموزشی مناسب و مدیریت نادرست منابع مالی و انسانی از برطرف شدن چالش های پیش روی نظام آموزشی جلوگیری کرده است.
بر پایه گزارش بانک جهانی، در سال 2010 میلادی (1389 خورشیدی) ژاپنی ها با اختصاص 8/3 درصد از تولید ناخالص داخلی به امر آموزش، رقمی نزدیک به 220 میلیارد دلار به این بخش تزریق کردند. حال آنکه در همین سال بودجه آموزشی ایران (با 76 میلیون نفر جمعیت) کمتر از یک دهم کشور 127 میلیون نفری ژاپن برآورد شده است.
همچنین در سال 2010 میلادی، نسبت بودجه آموزشی به تولید ناخالص داخلی در کشورهایی چون آمریکا، فرانسه، انگلیس، فنلاند و ایسلند به ترتیب 6/5، 9/5، 3/6، 8/6 و 6/7 درصد بوده است.
اطلاعات تارنمای آماری «نیشن مستر» (Nation Master) وابسته به یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) نشان می دهد برخی کشورهای کمتر توسعه یافته همچون کوبا برای جبران ضعف زیرساخت های آموزشی در سال های گذشته بین 12 تا 19 درصد از تولید ناخالص داخلی خود را به هزینه های آموزشی اختصاص داده اند. به عنوان مثال بودجه آموزشی کوبا در سال 2002 میلادی (1381 خورشیدی) 7/18 درصد تولید ناخالص داخلی و 13 درصد بیش از آمریکا بوده است. حال آنکه بین سال های 2009 تا 2012 میلادی (1388 تا 1391خورشیدی) در ایران سالانه میانگین 15/4 درصد از تولید ناخالص داخلی به بخش آموزش اختصاص یافته است که به گفته آگاهان، بخش عمده آن صرف پرداخت حقوق کارکنان ساختار آموزشی می شود.
با وجود این، بسیاری از معلمان در همسنجی با دیگر کارکنان بخش های دولتی از درآمد خود ابراز نارضایتی می کنند که این مساله به طور مستقیم بر کیفیت عملکرد آنان تاثیر می گذارد.
** راهکارهایی برای افزایش کیفیت عملکرد ساختار آموزشی
هر چند چالش هایی که بدان اشاره شد بسیار کلی بوده و به گفته «علی اصغر فانی» وزیر آموزش و پرورش در ابتدای آذرماه سال جاری بیش از 700 چالش در ساختار آموزشی شناسایی شده است، اما به باور کارشناسان راهکارهای کلی نیز وجود دارد که پیش از رسیدگی به چالش های جزیی باید به عنوان محورهای مهمی در دستور کارهای تازه تصمیم گیرندگان آموزشی قرار گیرد.
نخستین این راهکارها به بهره وری بهینه از منابع انسانی و مالی ساختار آموزشی مرتبط است. به گفته وزیر آموزش و پرورش ( در گفتگوی تلویزیونی اوایل آذرماه) در برابر کمبود 57 هزار معلم در مناطق محروم و دور افتاده، 50 هزار معلم مازاد بر نیاز در مناطق شهری، به ویژه کلانشهرها وجود دارد که وزن منابع انسانی را به هم ریخته است.
همچنین با وجود افزایش 26 درصدی بودجه آموزشی کشور در سال آینده و رسیدن آن به میزان 210 هزار میلیارد ریال، به نظر نمی رسد ساختار کنونی نظام آموزشی به منظور رفع مشکلات و تقویت زیرساخت ها اجازه دهد توزیع منابع مالی به شکل بهینه صورت گیرد.
و اما در مورد کارکردهای نظام آموزشی، کیفیت گرایی می تواند به بهبود استانداردهای مربوط به بروندادهای نظام آموزشی منجر شود.
در این پیوند، کارشناسان به بایسته های «فهم محوری» در برابر «حفظ محوری» در ارایه آموزش و مهارت های گوناگون به دانش آموزان تاکید دارند. همچنین «پژوهش محوری» اصلی است که در ساختار کنونی مورد غفلت قرار گرفته است.
از آسیب های دیگر ساختار آموزشی (همچنان که وزیر آموزش و پرورش نیز تصریح داشته)، نبود نظام ارزشیابی روشن برای سنجش عملکرد کارکنان بخش های آموزشی است. در حالی که در بسیاری از نهادها، آموزش در زمان خدمت و به روز رسانی دانش و افزایش توانایی های کارکنان در دستور کار قرار گرفته است، در مهمترین و اصلی ترین نظام آموزشی کشور یعنی ساختار آموزش و پرورش برنامه روشنی با این هدف دنبال نمی شود.
افزون بر آنچه گفته شد، ضعف سازوکارهای شایسته سالاری بین کارکنان، نبود انگیزه مناسب برای ایجاد رقابت بین متصدیان امور آموزشی و سیاست زدگی برخی مدیران آموزشی که حتی در تدوین متون درسی نیز نمود یافته، در زمره چالش هایی است که رفع آن می تواند زمینه ساز دگرگونی های مثبتی در ساختار آموزشی باشد.
همچنین رفع مشکلات پیش روی نظام آموزشی تا اندازه زیادی به ایجاد هماهنگی بین وزارت آموزش و پرورش با دیگر نهادها چون صدا و سیما، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نیز نهادهای دست اندر کار آموزش عالی بستگی دارد.
هر چند وزارت آموزش و پرورش به عنوان متصدی اصلی توسعه آموزش در کشور شناخته می شود، اما عملکرد جزیره ای آن بر بار مشکلات ساختار آموزشی خواهد افزود و تداوم تجربه های ناموفق پیشین را به دنبال خواهد داشت.
از محمد کاظمی -گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**9279**1961**1358
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
نظام آموزشی نیازمند تجدید نظر است
معاون وزیر آموزش و پرورش نظام آموزشی نیازمند تجدید نظر است تهران - معاون فرهنگی و پرورشی وزیر آموزش و پرورش جامعه خانواده و مدرسه را مثلث تربیتی نامید و گفت نظام آموزشی نیازمند تجدید نظر است حمیدرضا کفاش روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در مورد کاهش لذت درس خوپورمحمدی:دولت نگاه خیلی جدی برای مبارزه با فساد دارد/نظام اداری کشور نیازمند بازنگری و تحول است
پورمحمدی دولت نگاه خیلی جدی برای مبارزه با فساد دارد نظام اداری کشور نیازمند بازنگری و تحول است حجت الاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی مهم ترین اولویت ها و ماموریت های وزارت دادگستری در سال 93 را تشریح کرد به گزارش نامه نیوز زیر دادگستری در گفت و گو با ایرنا تقویت سازمانمنشور پیشنهادی «حقوق دانشجو در نظام آموزشی» تدوین شد
شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۵۰ اولین همایش توسعه مشارکت دانشجویی در نظام آموزش که در مشهد آغاز شده است با تدوین منشور پیشنهادی حقوق دانشجو در نظام آموزشی به کار خود پایان داد به گزارش خبرنگار دانشگاهی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقه خراسان اولین دوره این همایش که در سالحجتالاسلام اوحدی در گفتوگو با فارس: کارآمدی نظام اسلامی را در عرصه فرهنگی به جهان نشان میدهیم
حجتالاسلام اوحدی در گفتوگو با فارس کارآمدی نظام اسلامی را در عرصه فرهنگی به جهان نشان میدهیممعاون فرهنگی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت دشمنان آگاهانه تلاش خود را متمرکز کردهاند تا ناکارآمدی اسلام را به دنیا نشان دهند بنابراین باید در مقابل مدیریت اسلام را به رخ آنها بکدستگیری از فقرا و نیازمندان شاخصه اصلی نظام اسلامی است
امام جمعه بابل دستگیری از فقرا و نیازمندان شاخصه اصلی نظام اسلامی است خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام روحانی با اشاره به هفته احسان و نیکوکاری گفت در اواخر سال و به ویژه در ایام پایانی اسفند ماه هفته ای به عنوان احسان و نیکوکاری نام گذاری می شود و این بهانه خوبی است که به یاری نیازمامام جمعه مرند: اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نیازمند مدیریتی جدی و کارآمد است
امام جمعه مرند اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نیازمند مدیریتی جدی و کارآمد استامام جمعه مرند گفت اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی نیازمند مدیریتی جدی و کارآمد است به گزارش خبرگزاری فارس از مرند حجتالاسلام علی نعمتزاده ظهر امروز در خطبههای این هفته نماز جمعه شهر مرند در حسینیه بزرگ امیورونیوز: درباره کارآمدی نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی تردید وجود دارد
یورونیوز درباره کارآمدی نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی تردید وجود دارد تهران – ایرنا – خشونت های مداوم شبه نظامیان مسیحی در جمهوری آفریقای مرکزی علیه مسلمانان و حضور منفعلانه نیروهای فرانسوی درباره کارآمدی و لزوم ادامه حضور این نیروها در این کشور آشوب زده تردیدهایی را ایجادارتقاء کیفیت آموزشی؛ استراتژی اصلی نظام آموزش و پرورش/ تاسیس دفتر بهبود مدیریت آموزش
فانی مطرح کرد ارتقاء کیفیت آموزشی استراتژی اصلی نظام آموزش و پرورش تاسیس دفتر بهبود مدیریت آموزش وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر اهمیت نظارت لازم و کافی بر مدارس غیردولتی گفت هم اکنون مدارس غیردولتی زیادی با کیفیت بالا وجود دارد و با نظارت می توان به کیفیت دست یافت به گزارش حمجلس خبرگان تضمین کننده مردم سالاری دینی است/ کارآمدی نظام مبتنی بر فقه به اثبات رسیده است
حجت الاسلام والمسلمین رئیسی مجلس خبرگان تضمین کننده مردم سالاری دینی است کارآمدی نظام مبتنی بر فقه به اثبات رسیده است خبرگزاری رسا ـ عضو هیات رییسه مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر این که مجلس خبرگان تضمین کننده جمهوریت و اسلامیت نظام است گفت امروز بر همه ثابت شده که نظام مبتنیتکرار/آهومنش در نشست اتحادیه، دانشگاه و موسسههای آموزشی غیردولتی مطرح کرد نیاز به برگزاری آزمون مشترک و توزیع
تکرار آهومنش در نشست اتحادیه دانشگاه و موسسههای آموزشی غیردولتی مطرح کردنیاز به برگزاری آزمون مشترک و توزیع ظرفیتها در زیرنظامهای آموزشیدبیر اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی گفت عدالت آموزشی ایجاب میکند یک آزمون مشترک انجام شود و ظرفیتها در زیرنظامهای آموزشی توزیع شود به گآهومنش در نشست اتحادیه، دانشگاه و موسسههای آموزشی غیردولتی مطرح کرد نیاز به برگزاری آزمون مشترک و توزیع ظرفیت
آهومنش در نشست اتحادیه دانشگاه و موسسههای آموزشی غیردولتی مطرح کردنیاز به برگزاری آزمون مشترک و توزیع ظرفیتها در زیرنظامهای آموزشیدبیر اتحادیه دانشگاههای غیرانتفاعی گفت عدالت آموزشی ایجاب میکند یک آزمون مشترک انجام شود و ظرفیتها در زیرنظامهای آموزشی توزیع شود به گزارش خدادستان نظامی استان قزوین: افزایش فناوریهای علمی نیازمند وضع قوانین کیفری جدید است
دادستان نظامی استان قزوین افزایش فناوریهای علمی نیازمند وضع قوانین کیفری جدید استدادستان نظامی استان قزوین گفت با توجه به اینکه افزایش دستاوردهای علمی و پژوهشی در برخی از موارد موجب بروز جرائم جدید میشود بنابراین افزایش این دستاوردها نیازمند وضع قوانین کیفری جدید است به گزاربرنامه ريزي و حرکت براساس آن، رمز موفقيت نظام مديريتي پويا و كارآمد
۱۸ اسفند ۱۳۹۲ ۱۴ ۱۴ب ظ برنامه ريزي و حرکت براساس آن رمز موفقيت نظام مديريتي پويا و كارآمد معاون عمراني استاندار آذربايجان غربي در نخستين همايش شهرداران استان در اروميه که با موضوع سرمايه گذاري در پروژه هاي عمراني ترتيب يافته بود اظهار داشت برنامه ريزي و داشتن چشم اندازي مبتنيوقتی یادگیری در نظامآموزشی تبدیل به کابوس میشود!
وقتی یادگیری در نظامآموزشی تبدیل به کابوس میشود مطالعه یک فعالیت ذهنی است و فرد باید با میل و رغبت و قصد و نیتِ یادگیری مطالعه کند چنانچه هر عملی فرایند مطالعه را زجرآور و تبدیل به کابوس کند مانع یادگیری و نگهداشت آن در حافظه خواهد شد اگرچه فراموشی یک رفتار طبیعی ذهنی در انسفرماندار سمیرم: مدیریت شهرستان سمیرم نیازمند مهندسان فعال کارآمد است
فرماندار سمیرم مدیریت شهرستان سمیرم نیازمند مهندسان فعال کارآمد استفرماندار سمیرم گفت مدیریت شهرستان سمیرم نیازمند مهندسان فعال کارآمد و ترجیحا بومی است به گزارش خبرگزاری فارس از سمیرم حامد منیری عصر امروز در گردهمایی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی سمیرم اظهار کرد مدیریت و تدببرای احیای اقتصاد مقاومتی نیازمند بستر آموزشی هستیم
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس برای احیای اقتصاد مقاومتی نیازمند بستر آموزشی هستیم اصول ابلاغی درخصوص اقتصاد مقاومتی و بندهای مرتبط با آن از جمله پرداختن به اقتصاد دانش بنیان در دستور کار کمیسیون آموزش و تحقیقات قرار گرفت جعفری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در گفتگو با خایجاد نظام آموزشی پژوهش محور در حوزه علمیه خواهران را مدنظر داریم
استانها جنوب اصفهان رمضانیان ایجاد نظام آموزشی پژوهش محور در حوزه علمیه خواهران را مدنظر داریم اصفهان – خبرگزاری مهر معاون پژوهشی حوزه علمیه خواهران گفت ایجاد نظام آموزشی پژوهش محور در حوزه علمیه خواهران را مدنظر داریم تا با ایجاد نظام آموزشی پژوهش محور نسلی نو از پژوهشگرا-