واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: علی سنتوری بیسانسور چه بلایی بر سر خانوادههای ایرانی آورد؟! + فیلم
انتظار میرود این ممیزیها به طور مشخص و به نام یک قانون مصوب و اساساً ممیزی از حالت سلیقهای به شکل مدون و قانونی درآید که با تغییر ممیزها، کیفیت ممیزیها و مورد ممیزی تغییر نکند و یا یک ناظر منصف پس از تماشای یک اثر سینمایی، بتواند منطقی برای توقیف یا ممیزی یک فیلم نزد خود بیابد!
کد خبر: ۳۸۳۲۰۷
تاریخ انتشار: ۱۰ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۹ - 01 March 2014
گفتههای شب گذشته بهرام رادان درباره آنچه درباره ممیزی فیلم «سنتوری» رخ داد، هر ناظر منصفی را بیش از پیش متقاعد ساخت که این حوزه به شدت سلیقهای شده و عدم وجود قانونی نسبی به عنوان تراز ممیزی باعث شده تا شرایطی عجیب در حوزه ممیزی شکل بگیرد که سانسور بی قاعده را بیش از پیش نمایان میسازد.
به گزارش «تابناک»، بهرام رادان شب گذشته جزو میهمانان برنامه هفت بود. این بازیگر سینمای ایران در میانه گفته هایش به مطالب جالبی در خصوص ممیزی اشاره کرد که عمق فاجعه را در ماجرای ممیزی به خوبی نشان میدهد. رادان درباره انتخاباش به عنوان بازیگر نقش «علی سنتوری» گفته بود: فیلم «سنتوری» هفدهمین فیلم من بود و شاخصه آن این بود که در جراید میخواندم که آقای مهرجویی دنبال یک بازیگر برای این نقش است و خیلی عجیب بود که همه دوستانم میرفتند، تست میدادند.
این بازیگر سینما با حضور در برنامه هفت درباره فیلم «سنتوری» که هیچگاه اکران عمومی نشد، گفت: 48 ساعت قبل از اکران فیلم، جلوی آن گرفته شد و احساس شخصیام این است که آقای مهرجویی پس از «سنتوری» مدتها حال خوبی نداشت. مسئولانی که آن موقع پشت میز بودند جلوی نسخهای را گرفتند که وزارت ارشاد 17 دقیقه آن را کم کرده بودند، در حالی که نسخه بدون سانسور «سنتوری» در خانهها دیده شد و هیچ اتفاقی هم نیفتاد. غم فیلم «سنتوری» باعث مرگ فرامرز فرازمند (تهیهکننده این فیلم) شد، در حالی که نسخه بدون سانسور «سنتوری» را مردم در خانههای خود دیدند و هیچ اتفاقی هم نیفتاد.
هرچند سلیقهای بودن مطلق ممیزی بر هیچ کس پوشیده نیست و در نمایش های آخر هفته فیلم های توقیفی در دولت پیشین، بسیاری از منتقدان و اهالی رسانه، از توفیق برخی آثار تعجب میکنند اما واقعیت آن است که عمق فاجعه تا شب گذشته مشخص نبود و دیشب برای همه آنهایی که «سنتوری» را تماشا کرده اند، مشخص شد چگونه می توان در قالب ممیزی یک فیلم را مثله کرد و کارگردان و سرمایه گذار فیلم نیز برای از دست نرفتن کامل اثرشان زیر بار چنین ممیزی بی ضابطه ای می روند.
مصداق بی ضابطه بودن حرکت مدیران وقت وزارت فرهنگ و ارشاد در آن دوره که برخی شان در این دوره نیز مسئولیت دارند، صدور حکم محکومیت برای وزارت فرهنگ و ارشاد و پرداخت غرامت 2.5 میلیارد تومانی بابت توقیف این اثر بود؛ اقدامی که تنها توسط عوامل این فیلم در قالب دادخواست قضایی پیگیری شد و احتمالاً اگر توسط فیلمسازان دیگری که فیلم هایشان توقیف شده، صورت پذیرد، نتیجه مشابهی خواهد داشت اما به هر حال اکثر سینماگران از ترس غضبی که ممکن است با چنین اقدامی نصیب شان شود و ادامه مسیر فیلم سازی شان را به کل به خطر بیاندازد، پیگیری چنین روندی نمیشوند.
واقعیت آن است که برخی فیلمهای توقیفی که توسط اهالی رسانه در اکرانهای خصوصی وزارت فرهنگ و ارشاد مورد ارزیابی قرار گرفته اند، حتی پیام های دینی قوی داشته اند و بدون یک ثانیه ممیزی امکان اکرانشان فراهم بوده اما شاید مشکل با شخص کارگردان اثر باعث شداه تا این فیلم و چند فیلم دیگر از آن کارگردان در یک دوره زمانی با طرح ایرادات بنی اسرائیلی توقیف شود و متاسفانه بخش اعظم فیلم های توقیفی، آثاری هستند که در گیشه فروش قابل ملاحظهای خواهند داشت.
هرچند برخی از فیلمساران نظیر تقوایی و بیضایی با اصل ممیزی مشکل دارند اما آنچه بیش از فرآیند ممیزی فیلم مورد نقد بوده، کیفیت ممیزی است و در واقع نوع محتوای محذوف حتی بیش از شیوه ممیزی مورد نقد قرار گرفته و از این حیث انتظار میرود این ممیزیها به طور مشخص و به نام یک قانون مصوب و اساساً ممیزی از حالت سلیقهای به شکل مدون و قانونی درآید که با تغییر ممیزها، کیفیت ممیزیها و مورد ممیزی تغییر نکند و یا یک ناظر منصف پس از تماشای یک اثر سینمایی، بتواند منطقی برای توقیف یا ممیزی یک فیلم نزد خود بیابد!
حتی میتوان پس از تدوین چنین قانونی، نظارت بر آثار سینمایی و ممیزی را به صنوف واگذار کرد و همانگونه که صنوف دیگر نظیر خیاطان، نجاران، نانوایان و... بر کیفیت و کمیت و تخلفات اعضایشان نظارت و با متخلفان برخورد میکنند، ممیزی فیلم ها را نیز به شورایی متشکل از نمایندگان کارگردانها، تهیه کنندهها، فیلمبرداران، بازیگران و... واگذار کرد که با قانون ممیزی تطبق داده شود و از این پس ممیزی جنبه دولتی نداشته باشد تا از این پس اگر اثری نیز واحد اشکالی بود، متوجه دولت نباشد و اصناف سینمایی راساً پاسخگو باشند. بی تردید این شیوه عمل بازخورد بسیار بهتر و دقیق تری خواهد داشت که به انصاف نیز نزدیک تر است.
فیلم کامل گفت و گوی رادان را در «تابناک» تماشا کنید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]