واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
ابراهیمی دینانی در برنامه "معرفت" شبکه چهار مطرح کرد /شاهنامه کتاب صلح و انسان دوستی است
به گزارش خبرنگار رادیو تلویزیون باشگاه خبرنگاران، جمله شب دوم اسفند ماه برنامه "معرفت" شبکه چهار سیما با حضور دکتر غلامحسین ابراهیمی دینانی استاد دانشگاه به روی آنتن رفت.
اسماعیل منصوری لاریجانی استاد دانشگاه و مجری برنامه " معرفت" گفت: جلسه گذشته چندبیتی از اسرار هستی و جهان بینی توحیدی حکیم فردوسی سخن گفتیم و از رمزگشاییهای "استاد دینانی" بهره بردیم.
در این جلسه ادامه مبحث قبل را پی میگیریم.
زگردانده خورشید تا تیره خاک * دگر باد و آتش همان آب پاک به هستی یزدان گواهی دهند * روان ترا آشنایی دهند
شب و روز گردان سپهر آفرید خور و خواب و تندی و مهر آفرید
شگفتنی به گیتی ز رستم بس است کزو داستان بر دل هر کس است
چو با موج هستی همسوفتاد ازآن روز زور رستم به بازو فتاد
دل رستم از نوریزدان نبود یل پهلوانان دوران نبود
ابراهیمی دینانی بیان کرد: این اشعاری که شما قرائت کردید از راز هستی، توحید و سرانجام از پهلوانی رستم سخن میگوید و مظهر توحید عملی ملت ایران است.
حقیقت این است که ما بارها در خصوص کتاب فردوسی در این برنامه صحبت کردیم که شاهنامه حماسی بوده و یکی از حماسههای بزرگ دنیاست و اگر هم بزرگترین حماسه دنیا نباشد، یکی از بهترین حماسهها بوده که در طول تاریخ بشر سروده شده است.
وی ادامه داد: از نظر ادبی کتاب شاهنامه حماسی بوده ولی این کتاب ضمن اینکه حماسی است و داستان جنگ و پهلوانی در آن گفته میشود. یک کتاب عملی محسوب میشود و از پشتوانه نیروی نظری برخوردار است.
این استاد دانشگاه ضمن اشاره به این نکته که فردوسی یک حکیم عملی،یک فیلسوف و یک ادیب زیبا گو است، افزود: شاهنامه یک سهل و ممتنع کتابی که از صحنه جنگ ورزم صحبت میکند، از راز هستی، اسرار درون انسان سخن میگوید. این کلماتی از زبان انسان فرهیخته بازگو میشود. این مقدمه را گفتم که به اشعاری که شما قرائت کردید، برسیم.
دینانی گفت: انسان بین دو بینهایت قرار گرفته، اولی هستی مطلق و دومی نیستی مطلق بوده که هر دو بینهایت است.
هر ممکن الموجود بین هستی و نیستی مطلق قرار گرفته، اما سایر موجودات آگاهی به هستی و نیستی مطلق ندارند و این تنها انسان بوده که به هستی مطلق ونیستی مطلق آگاهی دارد.
وی اظهار داشت: تراژدی حماسه و اخلاق از همین جا آغاز میشود. بنابراین انسان متعلق به این دو وادی بوده و وارد زندگی میشود، زندگی یک مرحله گذار بین هستی و نیستی است.
فردوسی مرتب از گذرا بودن عمر، ناپایداری این جهان و راز هستی حرف میزند و میگوید که راز هستی گشونی نیست.
این استاد دانشگاه ادامه داد: فردوسی مکرر به این نکته اشاره میکند که زندگی گذرا است و مرحلهای بیش نیست. در این دو مرحله که انسان زندگی میکند، درآن خیر و شر، نیکی و بدی نیز وجود داشته و انسان همواره بین دو مرحله ظلم و عدل قرار دارد. زندگی بین نور و ظلمت بوده و در هم آمیخته است.
ابراهیمی دینانی تصریح کرد: فردوسی این صحنه را در جنگ و کارزار میآورد. اساس کتاب فردوسی حماسه بوده و آن حماسه پهلوانی است، یعنی صحنه جنگ و رزم را توضیحی میدهد اما نکته مهم در اینجا این است که فردوسی اهل صلح، آشتی و محبت است.
مرا آشتی بهتر آید زجنگ نباید
این استاد دانشگاه گفت: فردوسی در این بیت شعر میگوید که من اصل جنگ نیستم و آشتی را بیشتر دوست دارم، اما باید در مقابل ظلم ایستاد.
دینانی اظهار داشت: تمام کوشش فردوسی در این بوده که او مظهر قهرمانی ایران و موثد تاثیر الهی باشد و شما نیز در این اشعار به آن اشاره کردید و این قهرمان یگانه و مظهر پهلوانی ملت ایران اسفندیار را نصیحت میکند که جنگ نشود،آن وقت که نصایح موثر واقع نمیشود و همچنان اسفندیار طالب جنگ است. چارهای جز اینکه وارد جنگ شود ندارد.
وی ادامه داد: زمانی که وارد جنگ میشود و اسفندیار را مغلوب میکند و او را میکشد.
رستم از اینکه یک انسان را کشته ناراحت است .
به پاد افره این، گناهم مگیر در این بیت شعر فردوسی میگوید که خدایا من مرتکب گناهی شدم، من را به این گناه عذاب نکن، او از اول نمیخواست که جنگ کند اما ضرورت ایجاد میکند که وارد جنگ شود.
پس ما نباید حماسه فردوسی را کتاب جنگ بدانیم بلکه باید کتاب صلح و آشتی بدانیم.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: به دنبال این حوادث سهراب به دست پدر کشته شود و فردوسی میگوید که، رستم ناراحت است و عالم از دست او نیز ناراحت بوده چون پسرش را کشته، ضرورتی ایجاد شد که پسرش را کشت. چون او خبر نداشت که سهراب پسرش است.
وی بیان کرد: شاهنامه را باید کتاب صلح، آشتی، محبت و انسان دوستی بدانیم و در مجموع کتاب اخلاق، حکمت عملی و پشتوانهی علم نظری است.
که در راز هستی سخن میگوید. و به همین اشعاری که شما قرائت کردید راز هستی بود.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]