واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
انقلاب هنری و هنر انقلابی خمین- ایرنا- انقلاب اسلامی ایران تغییر و تحول اساسی در شاخه های مختلف هنر، پدید آورد و هنر بعد از انقلاب نیز بر زنده نگهداشتن آن بسیار موثر بود.
این تحول و تاثیرگزاری به گونه ای است که هنر و ادبیات ایران را به سادگی و وضوح می توان به دو بخش قبل و بعد از انقلاب اسلامی ، تقسیم کرد .
درون مایه هنر پیش از انقلاب اسلامی، بیشتر پوچ گرا بود و بیشتر هنرمندان آن عصر، خودشان به هنر، اصالت می بخشیدند و پیرو هنری بودند که خود بدون پیشینه بود.
هنر در جامعه ما، پس از انقلاب اسلامی، از ایمان، اعتقاد و آگاهی ملتی سرچشمه گرفت که هنر را چونان سلاحی برنده در پایداری و پاسداری از آرمان هایشان پذیرفته اند ارزش های والای اسلامی، در باروری درخت تناور هنر اسلامی تأثیری اساسی دارد.
امام خمینی (ره) ، درباره هنر چنین فرموده اند: تنها هنری مورد قبول قرآن است که صیقل دهنده اسلام ناب محمّدی (ص)، اسلام ائمه (ع) فقرای دردمند، اسلام پا برهنگان و تازیانه خوردگان تاریخ تلخ و شرم آور محرومیت ها باشد. هنری زیبا و پاک است که کوبنده سرمایه داری مدرن و کمونیسم خون آشام و نابود کننده اسلامِ رفاه و تجمل، اسلام التقاط، اسلام سازش و فرو مایگی، اسلام مرفهین بی درد و در یک کلمه اسلام آمریکایی باشد .
پس از انقلاب اسلامی ایران، هنرمندان مسلمان و متعهد، هنر را از آلودگی که سیاست مداران رژیم طاغوتی شاه، در مفهوم هنر اسلامی پدید آورده بودند تا آن را ابزار رواج فساد و فحشا و استواری سلطه جبارانه خویش کنند، پاک کردند و حقیقت واقعی آن را که سرچشمه سرشار الهی است، نمایان کردند.
هنوز مدت زیادی از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران نگذشته بود که دفاع مقدس آغاز شد و مردم شجاعانه به میدان مبارزه رفتند .
ایستادگی مردمی، قلمرو تازه ای را در برابر هنر و موضوعات و مضامین باز کرد و حتی واژگان جدیدی به ادبیات فارسی وارد شدند.
هشت سال مقاومت دلیرانه مردم ایران در برابر متجاوزان موجب به وجود آمدن «فرهنگ جنگ» شد . فرهنگی که توانست تمام رشته های هنری بخصوص ادبیات را به شدت تحت تأثیر قرار دهد و دگرگون کند. روح حماسی اشعار دوران مقاومت که با موجی از عرفان آمیخته شده بود موجب تحول و دگرگونی زبان و محتوای شعر فارسی شد .
مرتضی آوینی شهید اهل قلم معتقد است در هنر باید محملی برای عروج حیات انسان به کمال وجود باشد، نه وسیله ای برای تفنن و تزئین و یا انتقال تأثرات.
از نگاه انقلاب اسلامی، اگر سرچشمه هنر، معنویت و شاخ و برگ آن در باغ زندگیِ مردم افراشته باشد، گران بهاترین میوه های ایمان و اندیشه و احساس و تخیل آفریننده را به بار خواهد آورد.
مقام معظم رهبری، درباره تأثیر شگرف هنر، بر روح و روان انسان می فرمایند: هنر این خصوصیت مهم را دارد که به خاطر ملایمت با طبع انسان، بی شک در طبع او اثر می کند، هر هنری در طبع انسان اثر می گذارد، اگر چه آن کسی که مورد اثر قرار گرفته باشد، نتواند آن هنر را تحلیل کند، هنر اثر خود را می گذارد؛ یعنی دل را منقلب می کند و اثری در روح باقی می گذارد. هر چه مایه هنری کمتر باشد این اثر هم کمتر می شود.
هنرمندی که چنین هنری دارد، نه تنها هویت دینی و انسانی جامعه را حفظ می کند، بلکه بدین وسیله، خودش نیز روز به روز کمالات روحی و باطنی بیشتری دارد که البته رشد و کمال هنرمند بر تعالی و پیشرفت جامعه تأثیر مستقیم دارد.
هنرمندان متعهد، با شناخت جایگاه والای خویش و به پشتوانه معارف غنی اسلامی، می توانند هنر را تواناترین و زیباترین وسیله هدایت ملت ها، به سوی عدالت خواهی و آزادی و خداجویی برگزینند نمایش زیبایی های آفرینش و آثار روح نواز و بدیع، جامعه های بشری را به سوی معبود حقیقی ره می نماید و جوشش، حرکت و تکاپو را به ملت های می بخشد.ک/4
8122/555
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
20/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]