واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
رستاخیز ادای دین تمام عیار سینمای ایران به امام حسین(ع) تهران- ایرنا- رستاخیز ادای دین تمام قد سینمای ایران به امام حسین(ع)است که بدون شک می تواند علاوه بر سینمای ایران در میان کشورهای عربی منطقه و حتی کشورهای غربی مخاطبان زیادی داشته و ندای جاویدان سالار شهیدان را به گوش جهان برساند.
پرداختن به واقعه عظیم کربلا بر پرده سینما دغدغه همیشگی سینمای ایران بوده که در سه دهه اخیر فیلم روز واقعه ساخته شهرام اسدی تنها نمونه آن به حساب می آمد.
به گزارش خبرنگارگروه فرهنگی ایرنا ، فیلم سینمایی رستاخیز که روز گذشته بر پرده سالن برج میلاد رفت، بدون شک مهمترین اتفاق جشنواره فجر امسال تا پنجمین روز به حساب می آید که مخاطبان بسیاری را به سالن سینما کشاند.
احمدرضا درویش در آخرین ساخته سینمایی خود مستقیما به سراغ این روزهای مهم و کلیدی تاریخ اسلام رفته و در مدت زمانی نزدیک به سه ساعت داستان خویش را روایت کرده است.مرگ معاویه و به قدرت رسیدن یزید آغازگر رستاخیزی است که در نهایت به شهادت امام حسین(ع) و یارانش ختم می شود.
درویش با هوشمندی خاصی از یک راوی به نام بکیر بن حر(فرزند حربن ریاحی)بهره گرفته و با قرار دادن وی در بطن ماجرا،مخاطب را در دل داستان با خود همراه می سازد. بکیر بن حر در طول داستان مراحلی را از سرمی گذراند که در هریک به بخشی از یقین رسیده و در نهایت نیز به سپاه امام حسین(ع)می پیوندد.
کارگردان در فیلمنامه خود که مدتی طولانی را صرف نگارش آن کرده، برروی هریک از این منزلگاه ها به خوبی تمرکز کرده و از طریق شخصیت های فرعی خود(همچون مرد نابینایی که چشمانش توسط سریازان حکومت یزید نابینا شده) مراحل سلوک راوی را به تصویر کشیده است.
به لحاظ شخصیت پردازی هم بکیر قهرمانیست که از اصل خویش دور شده اما ندای یاری طلبیدن سالار شهیدان را به گوش می شنود.
درویش در رستاخیز به شیوه خطی داستان خود را آرام آرام پیش برده و با برخی اتفاق های مهم این ایام همچون، اسارت مسلم بن عقیل و شهادتش به دست عبیدالله بن زیاد موجز برخورد کرده که مهم ترین دلیل آن پرهیز از هرچه طولانی شدن فیلم است.
نکته مهم رستاخیز خلق قهرمانانی بزرگ و دوست داشتنی در جبهه خیر در برابر قطب شر است که جذابیت های کار را دوچندان کرده است.برای نمونه می توان به بکیر و پدرش حر اشاره کرد که سربزنگاه از جبهه شر فاصله گرفته و شهادت را در آغوش می کشند.
بخش مهمی از دغدغه های درویش در رستاخیز به تصویر کشیدن حضرت عباس(ع) است که به شکل اعجاب آوری به تصویر ذهنی شیعیان از ایشان نزدیک می باشد.دلاوری با کلام نافذ که لرزه بر تن سپاه کفر می اندازد و عاشقانه پای ایمان و اعتقادش به امام حسین(ع)می ایستد.
درویش از نماهای پشت سر و پهلو برای نمایش امام حسین(ع) بهره گرفته که بسیار نزدیک به روش مصطفی عقاد در فیلم محمد رسول الله می باشد.
نیم ساعت پایانی فیلم نمایش تمام عیاری از واقعه کربلاست که قلب مخاطب خود را به درد می آورد و پشت تکنیک ناب فیلم عشق به سالار شهیدان موج می زند. کارگردان در این بخش تلاش فراوانی برای نزدیکی تصاویر فیلم خود به مستندات تاریخی می کند که در این کار هم بسیار موفق عمل کرده است.برای مثال می توان به سکانس فوق العاده تاثیرگذار آب آوردن حضرت عباس و شهادت ایشان اشاره کرد که کاملا با روایات تاریخی سینه به سینه نقل شده مطابقت دارد. بکیر زخمی تکیه کرده بر شمشیر، تنها شاهد گام های بلند و استوار امام حسین(ع)در اوج تنهایی است که برای آخرین بار با سپاه کفر اتمام حجت کرده و طفل شیرخوار خود را بر سر دست ها بلند می کند.
در این صحنه تاثیرگذار بکیر جانشین تمام چشمانی است که در تمامی این قرن ها بر مظلومیت امام حسین(ع) و یارانش گریسته و تنها قادر به نظاره کردن است.
پایان بندی فیلم بدون شک مهمترین نقطه قوت فیلم است که غنای تکنیکی فوق العاده ای داشته و عظمت شهادت امام را به صورت مخاطبانش می کوبد.
درویش در ساخت رستاخیز از متخصصین غیر ایرانی در زمینه تدوین و موسیقی بهترین بهره را گرفته و موسیقی به شکل مطلوبی تصاویر را همراهی می کند.
استفان واربک که اسکار موسیقی را هم در کارنامه دارد، به درک درستی از فیلم و اهمیت فوق العاده اش رسیده و موسیقی گوش نوازی را تدارک دیده که بی شک لایق سیمرغ بلورین بوده است.همچنین باید به جلوه های ویژه و فیلمبرداری عالی رستاخیز هم اشاره کرد که تدوین و موسیقی شایسته آن را همراهی می کند.در این میان تنها ضعف هایی در انتخاب بازیگران برخی نقش های اصلی به چشم می خورد که در بسیاری از لحظات بازی قوی و تاثیرگذار بابک حمیدیان(در دو نقش یزید و ابن زیاد) و فرهاد قائمیان(در نقش حر) و آرش آصفی(در نقش بکیر)این ضعف های نه چندان چشمگیر را پوشانده است.
از: محمد جلیلوند
فراهنگ(5)**1983**1601**
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
17/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]