واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: ارگ بم دانشگاه است/مسووليتهاي روي زمين مانده مهمترين معضل است
اسكندر مختاري با تأكيد بر اينكه محوطهي ارگ بم يك كارگاه ساختماني نيست، يك دانشگاه است كه همهي كمبودهاي ما را از منظر حفاظت از معماري و صنايع دستي در خود دارد گفت: اكنون مهمترين معضل ارگ بم و شهر تاريخي آن مسووليتهايي است كه روي زمين ماندهاند.
به گزارش خبرنگار سرويس ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نخستين مدير پروژهي مرمت ارگ جهاني بم پس از زلزلهي ديماه 1382، در نشست علمي «بم و يك دهه تجارب ميراث فرهنگي» كه صبح امروز در شهرستان بم آغاز شد ادامه داد: داشتن ارگ بم و منظر فرهنگي آن براي هر كشوري افتخار است؛ اما در طول سالهاي گذشته از منظر ارزش جهاني به اين محوطهي تاريخي پرداخته نشده است.
او با تأكيد بر اينكه ارگ جهاني بم علاوه بر داشتن ارزشهاي فرهنگي، يك بازار اشتغال براي مردم منطقه و همچنين پتانسيل بالقوهي فراواني براي حضور گردشگران دارد اظهار كرد: اگر به فكر اشتغال، اقتصاد و بيكاري مردم بم هستيد نبايد اين محوطه را كارگاهي ببينيد كه از سهميهي دولتي پول هدر ميدهد. اينجا يك منطقهي خاص است كه تجربهي هزار سالهي يك سرزمين را از دورهي ماد تا معاصر دارد.
وي بيان كرد: اينجا نشان ميدهد، انسانهاي گذشته چگونه با عقل و شعور خود محدوديتها را به امكانات تبديل كردند؛ اما اكنون از موهبتهاي آن زمان چيزي باقي نمانده و فقط شاهد ناسپاسي نعمتهاي خداوند هستيم، چون كسي كه سههزار سال پيش اين ارگ را بنيان نهاد بهگونهاي عمل كرد كه در طول هزاران سال، اين محوطه پابرجا باشد.
مختاري با اشاره به تهيهي پروندهي ارگ قديم بم براي ثبت در فهرست ميراث جهاني قبل از وقوع زلزله، گفت: زماني كه نوبت بررسي پروندهي بم رسيد و كارشناسان يونسكو به اين محوطه سفر كردند، آنها ديد گستردهتري نسبت به اين محوطه داشتند و معتقد بودند ارزشهاي شهر بم فراتر از ارگ آن است و تأكيد كردند در اين پرونده ثبتي بايد منظر شهر بم و سنتهاي تاريخي آن نگهداري و بهعنوان بخشهايي از پروندهي جهاني بم مد نظر قرار گيرد. بنابراين علاوه بر محوطهي ارگ قديم بم، قناتها، سفرههاي آب زيرزميني، گسلهاي پنهانشده در زمين و حتي آداب و رسوم مردم را نيز در پروندهي جهاني بم جاي دادند و نام پرونده را «منظر فرهنگي بم» گذاشتند.
اين كارشناس ميراث فرهنگي ادامه داد: سازمان ميراث فرهنگي به همت سيدمحمد بهشتي در سالهاي گذشته از اين فرصت استفاده كرد تا ارزشهاي جديدي را خلق كند. به همين دليل، اكنون بايد از ارگ بم يك دانشگاه طلب كنيم نه كارگاه و انتظاراتمان را كاهش ندهيم.
او با تأكيد بر اينكه در همهي سمينارهايي كه در حوزهي ميراث خشتي در سطح دنيا برگزار ميشود، تجربيات ارگ بم در صدر اخبار قرار دارد گفت: آنچه پس از زلزلهي بم اتفاق افتاد، يك دستاورد جهاني است. ساخت يك ساختمان 10 طبقه يا پل 10 كيلومتري يا حتي نانوتكنولوژي در سطح جهان افتخار نيست، بلكه بم افتخار ايران است. ما توانستيم پس از زلزلهي ادعا كنيم توانايي حفاظت از خشت را ارتقا دادهايم. ما مدعي هستيم كه مجهزترين كارگاههاي خشتي و مرمتي دنيا را در اختيار داريم.
مختاري با تأكيد بر اينكه مديريت بحران براي نخستينبار در بم اتفاق افتاد اظهار كرد: بسياري از موسسات علمي - پژوهشي در دنيا مانند دانشگاه «درسدن»، وزارت ميراث فرهنگي ايتاليا، ايكوموس ژاپن و موسسهي كرايتر فرانسه مدتهاست در حال پيگيري براي كار در اين محوطهي تاريخي هستند. همچنين موسسهي گتي در آمريكا علاقه دارد در اين محوطه كار كند؛ اما امكان پذيرش آن را نداريم.
اين مدرس دانشگاه با تأكيد بر اينكه نميتوان در تاريكي حركت كرد ادامه داد: هر كسي بگويد من ميدانم در ارگ بم چه بايد كرد، اشتباه فكر ميكند. در همهي كنگرههايي كه در حوزهي ميراث فرهنگي برگزار ميشود يكي از مهمترين دستاوردها، بيانيهي بم است كه در آن مطرح ميشود براي مديريت بحران در حوزهي ميراث فرهنگي و معماري خشتي چه بايد كرد. ما در طول 10 سال گذشته معطل نبوده و بيكار ننشستهايم. ما كارهاي زيادي انجام دادهايم. در 10 سال گذشته كارشناسان زيادي به ايران آمدند و كار كردند تا حالا به اينجا برسيم.
او در پايان، خطاب به رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: تا كنون بيش از 100 نفر كه در اين محوطه كار كردهاند در سطح كارشناسي ارتقا گرفتهاند و 12 نفر نيز تز كارشناسي ارشد خود را در سطح بينالمللي در اينباره نوشتهاند. همچنين دو تز دكتري در كشورهاي اروپايي متعلق به محوطهي جهاني بم است.
انتهاي پيام
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]