تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام حسن مجتبی (ع):كسى كه در دلش هوايى جز خشنودى خدا خطور نكند، من ضمانت مى كنم كه خداوند دعايش را ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843075738




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

علامه جوادي آملي نگاه استقلالي علم مدرن به طبيعت را غيرواقع‌بينانه مي‌داند


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: علامه جوادي آملي نگاه استقلالي علم مدرن به طبيعت را غيرواقع‌بينانه مي‌داند
گروه انديشه: از نظر علامه، ما چه عالم هستي را متصل به حق بدانيم و چه ندانيم، عالم هستي متصل به حق است و اگر آن را منقطع ببينم اشكال از نگاه ما است؛ بنابراين نگاه منقطع از عوالم بالا به عالم طبيعت و نگاه استقلالي به آن در علم مدرن، يك نگاه وارونه و غيرواقع‌بينانه است.


حجت‌الاسلام و المسلمين محمدمهدي گرجيان، عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم(ع)، در گفت‌وگو با خبرگزاري بين‌المللي قرآن (ايكنا) به بيان نكاتي در باب بحث علم ديني و نظر آيت‌الله‌العظمي جوادي آملي در اين باره و پاسخ به برخي پرسش‌ها در اين زمينه پرداخت.

مطالعه در كتاب تكوين نيز الهيات است

گرجيان با اشاره به نظريه علامه جوادي آملي درباره علم ديني، دو نكته را در اين نظريه اساسي دانست و بيان كرد: نظر استاد يكي بر اين مبنا استوار است كه همه عالم، چه عالم تكوين و چه عالم تدوين، همه مخلوق خداست. بنابراين همان گونه كه ما مطالعه در كتاب تدوين و تفسير قرآن و كلمات وحي را الهيات نام مي‌دهيم، مطالعه در كتاب تكوين نيز چنين شأني دارد و بايد آن را امري ديني تلقي كنيم و اگر اين گونه نباشد، در اشتباهيم.

عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم(ع) در مورد نكته محوري ديگر در نظريه آيت‌الله العظمي جوادي آملي درباره علم ديني عنوان كرد: هر چند استاد هر نوع مطالعه علمي را في حد ذاته مطالعه فعل الهي مي‌دانند اما معتقدند نبايد عالم را به شكل مستقل از خالق آن ديد و طبيعت‌انگارانه به نظام هستي نگاه كرد.

نگاه استقلالي علم مدرن به طبيعت وارونه است

وي ادامه داد: در واقع من چه عالم هستي را متصل به حق بدانم و چه ندانم، عالم هستي متصل به حق است و اگر من آن را منقطع ببينم اشكال از نگاه من است. بنابراين نگاه منقطع از عوالم بالا به عالم طبيعت و نگاه استقلالي به آن در علم مدرن، يك نگاه وارونه و غيرواقع‌بينانه است و اساساً در اين جا اشكال از نگاه است كه غيرواقع‌بينانه است و نه از علم.

گرجيان افزود: هرگاه من عالم تكوين را با عالم تدوين در يك راستا ديدم و آن دو را اين گونه نگاه كردم، مطالعه در كتاب تكوين خداوند، كه همان عالم و آدم است، به همان اندازه الهيات محسوب مي‌شود كه مطالعه در قرآن كريم و روايات و آيات به عنوان كتاب تدوين خداوندي الهيات محسوب مي‌شود.

نويسنده مقاله «آسيب‌شناسي در بنيادهاي علم مدرن و موانع وحدت علوم مختلف» در پاسخ به اين سؤال كه در اين صورت چگونه مي‌توان از تحول علمي و اسلامي‌سازي علوم سخن گفت، بيان كرد: خود قرآن كريم هم تصريح دارد كه شما اهل تفكر و تدبر باشيد. يك فرد هست كه به عالم و آدم نگاه مي‌كند و فقط ظاهر حيات دنيا را مي‌بيند اما كسي هم هست كه به عمق نظام هستي سفر مي‌كند و اين دو متفاوت خواهند بود.

گرجيان در مواجهه با اين پرسش مجدد كه چنين تفاوتي در نگاه ظاهربين و باطن‌نگر به عالم چگونه منجر به تفاوت در ساختار و چارچوب دانش خواهد شد، اظهار كرد: مقتضاي علم در هر ساحتي به اقتضاي آن ساحت و عالَم است. عالم طبيعت دائماً در دگرگوني است و اگر چه بعد معرفتي آن بر امور حقيقي و ثابت مبتني است، اما اصل نسبيت بر ساختار طبيعت حاكم است. علي ايّ حال، يكي از ابعاد اصلي عالم طبيعت زمان است كه تغيير و دگرگوني را موجب مي‌شود و اين يعني طبيعت تغييرپذير است و در نتيجه علوم نيز در اين ساحت تغييرپذير خواهد بود.

وي افزود: منوط بودن طبيعت به امور ثابت هم به اين معنا نخواهد بود كه طبيعت و علوم طبيعي تغييرپذير نيستند. اتفاقاً در علوم، حتي در امور الهيات، علم ذومراتب است؛ چرا كه ما عالم را تشكيكي مي‌بينيم و من مي‌توانم از پله‌اي به پله ديگر گذر كنم و دائماً انسان حريص است كه در اين پلكان به مراتب عالي‌تر برسد.

عضو هيئت علمي دانشگاه باقرالعلوم(ع) اضافه كرد: انسان وقتي پايينتر است ميل دارد كه به مبدأ خود و مقتضاي قوس صعود و «انا اليه راجعون»اش برسد و لذا به ما گفته‌اند كه هر كسي توجهش به عالم مادون هم بيشتر باشد او خداپرست‌تر مي‌تواند باشد. هر چند در اين جا نيز تقسيم‌بندي‌اي در مورد آيات آفاقي و انفسي وجود دارد كه در آن آيات انفسي كه مربوط به جان انسان است، بالاتر از آيات آفاقي مطرح است.

چهارشنبه 4 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[مشاهده در: www.iqna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن