واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: كارگاه تخصصي «وقف» در حوزه علميه خواهران تهران برگزار شد
گروه خبرنگاران افتخاري / معصومه طبيبي: كارگاه تخصصي «وقف» امروز سهشنبه، سوم ديماه با مشاركت معاونت پژوهش حوزه علميه خواهران استان تهران و سازمان اوقاف و امور خيريه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار افتخاري خبرگزاري بينالمللي قرآن(ايكنا)، در ابتداي اين كارگاه يك روزه، حجتالاسلام الهيزاده، مشاور نماينده ولي فقيه در سازمان اوقاف و امور خيريه، ضمن گراميداشت هفته وقف، با تبيين جايگاه وقف در قرآن و سيره اهل بيت(ع)، آن را مصداقي از شجره طيبه دانست و بيان كرد: حضرت زهرا(س) نخستين بانوي واقف در اسلام است كه هفت باغي را كه به ايشان هبه شده بود، وقف كردند و در طول تاريخ، همواره امامزادگان واقف يا متولي بودند و اين نشاندهنده اهميت و تأثير وقف در حفظ ارزشها و انسجام امت اسلامي است.
وي ضمن تشريح فوايد و آثار وقف آن را موجب تقويت ايمان و رسوخ آن در قلوب و نيز تقويت عدالت اجتماعي دانست و تأكيد كرد: جامعه بدون انفاق و وقف منقرض خواهد شد.
الهيزاده با تعريف وقف به عنوان عملي كه در آن سرمايه اصل و ثابت است و از ثمره استفاده ميشود، اظهار كرد: وقفي ارزشمند است كه براي خدا باشد و چنين وقفي موجب تأليف قلوب خواهد شد.
در ادامه اين كارگاه، كائيني، مشاور نماينده ولي فقيه و سرپرست سازمان اوقاف و امور خيريه، با تشريح تاريخچه وقف در اعصار گذشته و تلاش استعمار براي از بين بردن موقوفات و فرهنگ وقف، كاركردهاي تاريخي وقف را به تفصيل شرح داد و گفت: در هر دوره از تاريخ وقف متولياني داشته مانند قاضيالقضات در دوره ايلخانان مغول و وزارت موقوفات در دوره صفوي.
وي افزود: اين عمل خداپسندانه، كاركردهايي همچون تبديل مالكيت خصوصي به مالكيت جمعي، عدم تمركز و خودگرداني در مال موقوفه براساس شروط واقف تحت نظارت حاكم شرع و بدون ادغام در دولت، مشاركت مردم در امور ديني و اجتماعي، پشتوانه بودن وقف براي گسترش پژوهشهاي علمي و گسترش بهداشت و درمان، حفظ استقلال حوزه علميه دارد كه موجب شده است استعمار براي از بين بردن فرهنگ وقف تلاش كرده و اقداماتي همچون استقرار اصلاحات ارضي انگليسيها در دوره پهلوي از جمله اين تلاشها بوده است لذا در دوره پهلوي بسياري از موقوفات تخريب يا وقفيت خود را از دست داد و دربار پهلوي سياستهاي ظالمانهاي را در موقوفات اعمال كرد و آن ها به ايادي خود واگذار كرد. اما به بركت انقلاب اسلامي وقف و اموال موقوفه احيا شد.
سرپرست سازمان اوقاف، در جمع طلاب و اساتيد حوزه خواهران همچنين، با تشريح نقش بانوان در حفظ و ترويج فرهنگ وقف در دورههاي تاريخي، بيان كرد: بررسي وضعيت وقف در دوره قاجار نشان ميدهد از زنان طبقه بالاي اجتماع در دوره قاجار موقوفات فراواني ثبت شده است كه نشاندهنده حضور فعال ايشان در فعاليتهاي اقتصادي و اجتماعي آن دوره است.
وي در ادامه با توصيف وقفهاي نوين تأكيد كرد: با توسعه فرهنگ وقف در جامعه و ازدياد موقوفات با نيات جديد بر مبناي نيازهاي روز جامعه، جهتگيري و كاركردهاي وقف متفاوت خواهد بود.
يادآور ميشود، اين كارگاه يك روزه تا عصر امروز، سوم ديماه و با حضور حجتالاسلام رازيني، مشاور عالي نماينده ولي فقيه و سرپرست سازمان اوقاف و رئيس هيت فقهي حقوقي سازمان ادامه خواهد داشت.
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]