واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ... كورههاي زغال آفت جان جنگل هاي چارمحال و بختياري
شهركرد/ واحد مركزي خبر/ اجتماعي
گزارش مكتوب ... كوره هاي زغال آفت جان جنگل هاي چارمحال و بختياري
حدود 12 ميليون هكتار جنگل در كشور وجود دارد كه 5 ميليون هكتار آن در منطقه زاگرس واقع شده است ؛ در استان چهارمحال و بختياري هم پنج منطقه بازفت ، اردل ، لردگان ، دوراهان و فلارد با 307 هزار هكتار وسعت، كانون هاي عمده مناطق جنگلي اين استان هستند كه 98 درصد پوشش عمده جنگلي اين مناطق را درخت بلوط تشكيل مي دهد .
اما مناطق جنگلي چهارمحال و بختياري در سال هاي اخير با عوامل تخريب و تهديد كننده اي روبرو شده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مي گويد: ساكنان حاشيه جنگل كه 19 هزار خانوار ساكن در 370 روستاي حاشيه جنگل هستند ، سالانه هزار هكتار از جنگل هاي استان معادل 447 هزار مترمكعب چوب درختان بلوط و بنه را به بهانه تأمين سوخت و توليد زغال مي سوزانند .
خسرو عبداللهي حجم رويش جنگل هاي بلوط زاگرس را كمتر از يك متر مكعب در هكتار بيان مي كند و مي افزايد: اين در حاليست كه روستاييان و عشاير 6 برابر اين مقدار رويش چوب جنگلي برداشت مي كنند .
رئيس اداره جنگل داري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم با اشاره به نابودي مناطق جنگلي بر اثر بهره برداري هاي غيراصولي مي گويد : نابودي هر هكتار جنگل بيش از يك ميليارد تومان براي دولت خسارت به دنبال دارد و براي احياي هر هكتار جنگل 30 سال زمان نياز است.
آقاي جزايري مي افزايد : تراكم پوشش گياهي و درختان جنگلي چهارمحال و بختياري بر اثر كمرنگ بودن اقدامات حفاظتي و تخريب بخش هايي از جنگل به دست قاچاقچيان زغال و اجراي طرح هاي عمراني در معرض تُنك شدن و نابودي پوشش گياهي قرار دارد.
فعال محيط زيست و كارشناس اداره كل منابع طبيعي چهارمحال و بختياري هم عمده ترين عامل تخريب جنگل در اين استان را تهيه مواد سوختي در طول سال هاي متمادي مي داند و مي گويد : يكي از راهكارهاي جلوگيري از تخريب جنگل در اين مناطق ، گازرساني ، ساخت جايگاههاي توزيع سوخت و توزيع سيلندرهاي گاز مايع است .
هومان خاكپور با اشاره به اين كه بلوط بهترين درخت براي تبديل به زغال است و از همين رو بازار قطع درختان كهنسال در مناطق جنگلي اين استان داغ است مي گويد : كشف بيش از 100 كوره زغال در مناطق جنگلي هلن، سبزكوه و مناطق جنگلي لردگان، از فعاليت گسترده قاچاقچيان زغال در استان چهارمحال و بختياري حكايت دارد .
يكي از اهالي روستاي مشايخ از مناطق جنگلي شهرستان اردل هم مي گويد: تعدادي از جوانان اين روستا و روستاهاي اطراف كه به دليل وضعيت اقتصادي برخي واحدهاي صنعتي بيكار شده اند هم اكنون به توليد زغال مشغولند .
به گفته محمدرضا تهيه زغال بلوط از زمان قطع درخت تا راه اندازي كوره زغال گيري و تهيه زغال حدود چهار هفته زمان مي برد و اين كار سود زيادي به همراه دارد.
يكي ديگر از اهالي روستاي مشايخ هم مي گويد : اهالي روستاهاي حاشيه جنگل هلن از زمان هاي گذشته كار زغال گيري از درختان بلوط را انجام مي دادند كه تداوم اين كار باعث شده پوشش جنگلي منطقه تراكم گذشته را نداشته باشد .
عليمردان مي گويد : تأمين معيشت ساكنان از طريق توانمندسازي خانواده ها ، تامين امكانات ، فرهنگ سازي و آگاه سازي اهالي روستا در خصوص زيان هاي قطع درختان و زغال گيري مي تواند در كاهش اين فعاليت اثر داشته باشد .
از طرفي جمع آوري سيلندرهاي گاز مايع غيراستاندارد و كمبود سوخت در برخي روستاها و مناطق حاشيه جنگل، باعث تشديد استفاده روستاييان از چوب درختان جنگلي شده است.
نظري مديركل استاندارد و تحقيقات صنعتي چهارمحال و بختياري مي گويد: در بازديدهاي مستمر از تأسيسات سيلندر پركني استان ، تعداد 281 هزار سيلندر گاز مايع غيرقابل تعمير و از رده خارج در استان جداسازي و جمع آوري شده است .
معاون اجتماعي فرمانده انتظامي چهارمحال و بختياري هم با اشاره به كشف و ضبط 4 هزار و 650 كيلوگرم زغال و چوب قاچاق از قاچاقچيان مي گويد : اين ميزان چوب و زغال جنگلي قاچاق، با تلاش مأموران پليس راه اين استان حين كنترل خودروهاي عبوري از چهار دستگاه خودروي باري كشف شد.
سرهنگ حيدري مي افزايد: اين محموله قاچاق از جنگل هاي مناطق جنگلي و عرصه هاي منابع طبيعي بخش هاي ناغان ، گندمان و فلارد واقع در زاگرس مركزي بارگيري شده بود.
فرماندار شهرستان لردگان هم با اشاره به اينكه 65 درصد از جنگل هاي استان چهارمحال و بختياري در شهرستان لردگان است مي گويد : روستاييان حاشيه جنگل در اين شهرستان بخشي از سوخت مورد نياز خود را از جنگل ها تأمين مي كنند كه اين نيز خود منجر به وقوع برخي از آتش سوزي ها در جنگل هاي شهرستان لردگان مي شود .
ظفريان تهيه و قاچاق زغال را دليل عمده آتش سوزي ها در منابع طبيعي و جنگلي شهرستان لردگان بيان مي كند و مي گويد: نيروهاي يگان حفاظت از منابع طبيعي شهرستان لردگان در زمان حاضر با استقرار در ايستگاه هاي گوشكي و دوراهان علاوه بر جلوگيري از قاچاق زغال ، متخلفان را به دستگاه هاي قضايي تحويل مي دهند.
فرماندار شهرستان لردگان توجه به گازرساني بيشتر به روستاهاي اين شهرستان ، افزايش نيروهاي يگان حفاظت از منابع طبيعي و اقدامات فرهنگي را از راهكارهاي جلوگيري از وارد شدن خسارت به منابع طبيعي شهرستان لردگان بيان مي كند .
وي مي گويد: هم اكنون آمار دقيقي از كوره هاي زغال گيري وجود ندارد كه اين امر نياز به پايش ميداني دارد اما آمار كشفيات چوب و زغال نشان مي دهد كه بحث زغال گيري رونق نگران كننده اي در اين منطقه دارد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم به كمبود نيروي انساني و تجهيزات اشاره مي كند و مي گويد: جنگلبانان در حالي به مبارزه با سوداگران جنگل مي روند كه از تجهيزات اوليه اي همچون بي سيم، موتورسيكلت ، دوربين هاي شكاري و سلاح محروم هستند.
عبداللهي تخريب كنندگان جنگل را سه گروه عمده مي داند و مي گويد: گروه نخست قاچاقچيان سازمان يافته هستند، سپس روستايياني كه به مقدار جزئي زغال توليد و خريد و فروش مي كنند و گروه سوم حاشيه نشينان جنگل كه فقط براي تأمين سوخت خانگي درختان را قطع مي كنند.
كارشناسان پيش از اين با هشدار در خصوص افزايش قاچاق زغال در منطقه از مسئولان خواسته بودند با راهكارهايي از جمله اعطاي وام زمينه مناسب براي اشتغال افراد محلي را فراهم كنند ؛ اما بي توجهي به اين هشدارها سبب شده تا برخي افراد ناگزير به تهيه زغال و فروش آن روي آورند .
0002
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]