واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب...واكاوي عوامل فرسايش خاك در چهار محال بختياري
شهركرد/ واحد مركزي خبر/ اجتماعي(گزارش مكتوب)
رئيس اداره جنگلداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري مي گويد: ساخت دو سد كارون 4(چهار) و خرسان 3(سه) و جاده چين به بزنويد در مسير ارتباطي چهارمحال و بختياري و لرستان، موجب تخريب بخش زيادي از جنگل هاي استان شده و فرسايش شديد خاك را در اين منطقه به همراه داشته است.
جزايري با اشاره به اين كه از كل مساحت چهارمحال و بختياري نزديك به يك ميليون و 400(چهارصد) هزار هكتار معادل 86(هشتاد و شش) و شش دهم درصد آن را عرصه هاي منابع جنگلي شامل جنگل ها و مراتع تشكيل مي دهد، مي افزايد: در حال حاضر درختان بلوط به صورت تك پايه خشك شده اند و كارشناسان در بازديدهاي ميداني علل خشكيدگي اين درختان را بررسي مي كنند.
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم با اشاره به اين كه اين استان شرايط طبيعي براي فرسايش خاك را دارد، مي گويد: فرسايش خاك در چهارمحال و بختياري 5(پنج) برابر حد مجاز است.
بهرامي با اشاره به اين كه حدود 80(هشتاد) درصد زمين هاي اين استان به دليل شيب زياد داراي فرسايش خاك متوسط به بالا هستند مي گويد: متوسط فرسايش خاك اين استان در سال بيش از 20(بيست) تن در هكتار است و سالانه 30(سي) ميليون تن خاك در استان دچار فرسايش مي شود.
وي اجراي عمليات آبخيزداري در 300(سيصد) هزار هكتار از مراتع شامل ايجاد بندهاي خاكي، سنگي و ملاتي، سدهاي با ارتفاع كم، عمليات بيولوژيك شامل اصلاح و احياء جنگل ها و مشاركت مردم در طرح هاي نهال كاري و درختكاري را از جمله اقدامات براي مهار فرسايش خاك بيان مي كند.
بهرامي مي گويد: بارندگي هاي متمركز در چند ماه به ويژه به صورت باران، تغيير كاربري اراضي، فعاليت هاي نامناسب عمراني و چَراي بيش از حد مجاز دام در مراتع از جمله دلايل فرسايش خاك است.
رئيس اداره جنگلداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم مي گويد: طرح جنگلداري چند منظوره صيانت از جنگل شامل نهال كاري، ايجاد كمربند حفاظتي در مرز جنگل، تقويت پوشش گياهي و توانمندسازي جوامع محلي، تأمين سوخت فسيلي مردم جنگل نشين، مراقبت و حفاظت فيزيكي گروه هاي گشت و مراقبت در قالب شركت هاي جنگلي و تعاوني هاي جنگل نشين است.
جزايري مي افزايد: اين طرح راهكاري براي جلوگيري از فرسايش خاك و مبارزه با آفات، تقويت و غني سازي پوشش جنگلي است.
وي همچنين به اجراي طرح زراعت چوب در 100(صد) هكتار از اراضي ملي و مستثنيات (زمين هاي كشاورزي مردم) در شهرستان هاي نُه گانه اشاره مي كند و مي گويد: در اين طرح 5(پنج) هزار اصل نهال شامل كبوده هاي شيراز، سپيدار و صنوبر تركيه اي كاشته شده كه اين درختان پس از 5(پنج) تا 12(دوازده) سال به مرحله برداشت مي رسند.
جزايري استفاده بهينه از آب و خاك، توليد چوب با كيفيت، كاهش فشار بهره برداران از جنگل ها، كاربرد در مصارف مختلف براي كاهش وابستگي به جنگل هاي طبيعي و تخريب آن ها، رونق گردشگري و اشتغالزايي را از مزاياي طرح توسعه زراعت چوب در اين استان بيان مي كند.
وي مي افزايد: چهارمحال و بختياري پس از استان هاي البرز و فارس سومين زيستگاه جنگلي صنوبر كبود و جزو 5(پنج) استان برتر در اجراي طرح ملي زراعت چوب است.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم به نقش دام در تخريب مراتع و فرسايش خاك اشاره مي كند و مي گويد: بيش از دو ميليون و 500(پانصد) هزار واحد دامي در اين استان وجود دارد كه اين ميزان واحد دامي بيش از سه و هفت دهم برابر ظرفيت مجاز مراتع است.
آقاي محمدي مي افزايد: مراتع اين استان يك ميليون و 93(نود و سه) هزار هكتار وسعت دارد كه بيش از 20(بيست) هزار خانوار وابسته به اين مراتع هستند.
وي مي گويد: در حال حاضر به 176(صد و هفتاد و شش) طرح مرتعداري به مجريان اين طرح براي اصلاح و جلوگيري از تخريب، هدر رفت علوفه و كاهش فرسايش خاك، ساماندهي چراي دام، نظارت بر نحوه ورود و خروج دام، اجراي عمليات اصلاحيه شامل كپه برداري و ذخيره نزولات آسماني، آموزش بهره برداران عرصه مرتعي و شناسايي و كنترل آفات و امراض گياهان واگذار شده است.
معاون آبخيزداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم مي گويد: با ساخت 70(هفتاد) سد و بند خاكي 650(ششصد و پنجاه) ميليون متر مكعب از روان آب هاي اين استان مهار شد.
آقاي بهرامي جلوگيري از فرسايش خاك و تخريب زمين هاي كشاورزي، افزايش جذب آب در خاك، افزايش توليد محصولات كشاروزي، مهار آب هاي سطحي و تزريق آن به سفره هاي زيرزميني را از جمله اهداف اجراي طرح هاي آبخيزداري بيان مي كند.
وي مي گويد: براي اجراي اين طرح ها 63(شصت و سه) ميليارد ريال از اعتبارات ملي و استاني هزينه شده است.
بهرامي به ضرورت اجراي طرح هاي بند خاكي كوتاه تا زير 13(سيزده) متر و طرح هاي تغذيه مصنوعي هم اشاره مي كند و مي گويد: در صورت تأمين اعتبار مي توان با اجراي اين طرح ها سالانه حدود 90(نود) ميليون متر مكعب آب به سفره هاي زيرزميني تغذيه كرد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري چهارمحال و بختياري هم مي گويد: احياي مراتع در فصل پاييز با بذر گياهان مرتعي سازگار، علاوه بر جلوگيري از تخريب مراتع نقش مؤثري در كنترل فرسايش خاك دارد.
آقاي عبداللهي مي افزايد: با تأمين منابع اعتباري لازم، بخش مهمي از اهداف توسعه پايدار در مناطق زاگرسي كشور محقق و عوامل فرسايش و رسوب كم رنگ مي شود.
وي مي گويد: توسعه پايدار حوزه هاي آبخيز، فراهم شدن رفاه مردم منطقه حوزه آبخيز، كاهش وابستگي به منابع طبيعي آب و خاك، مشاركت مردم و دستگاه هاي دولتي در اجراي برنامه هاي حفاظت آب و خاك از مهم ترين راهكارهاي جلوگيري از تخريب فرسايش خاك است. ///
تفاسير و برنامه هاي سياسي - مرتضي صالحي 09126723511 - زرين علايي 09365466610
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]