واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آيا اسامي داوران جايزه كتاب سال باز هم مخفي ميماند؟
دبير جايزه كتاب سال درباره احتمال اعلام اسامي داوران اين جايزه، ضمن اشاره به نظرات موافقان و مخالفان اين بحث گفت: هنوز در اين باره تصميم خاصي نگرفتهايم، اما چنانچه اكثريت اهل فن نظرشان بر اعلام اسامي داوران باشد، ما آن را ميپذيريم و در صورتي كه برعكس هم باشد، باز ما با آن نظر موافق هستيم.
نجفقلي حبيبي، دبير علمي سي و يكمين دوره جايزه كتاب سال جمهوري اسلامي ايران در گفتگو با خبرنگار مهر، با بيان اينكه «داوري كتاب سال در حال انجام است و در زمان خودش يعني دهه فجر برگزار ميشود» به اين سئوال كه «با توجه به عُرف چند سال اخير در معرفي نشدن اثر يا آثار برگزيده در گروه ادبيات داستاني، آيا ميتوان اميدوار بود در دوره جديد تغييري در اين وضعيت كه به يك روال تبديل شده است، به وجود بيايد؟» اينگونه پاسخ گفت: من هم از دوستان پرسيدم كه چرا در اين گروه، اثري برگزيده نشده است كه گفتند اثري نبوده كه امتيازاتي را كه در آئيننامه جايزه قيد ميشود، كسب كند.
وي افزود: البته فقط ادبيات داستاني اين وضعيت را نداشته و تعداد قابل توجهي از كتابهايي كه در رشتههاي ديگر بودهاند، اثر برگزيده به خود نديدهاند. اتفاقاً خوب است كه شما اين را ميپرسيد؛ چون به اين نتيجه منجر ميشود كه از عزيزانِ بزرگوار اهل قلم خواهش بشود كه وقت بيشتري بگذارند و همت بيشتري بكنند و كتابهاي ارزشمندي خلق كنند. نميتوان كتابهاي عادي را برگزيده كرد. اينكه چون كتابي بهتر از فلان كتاب وجود ندارد، پس جايزه را به آن كتاب بدهيم، نميشود. چون معيارهايي هست و بر اساس آنها آثار را ميسنجند و اگر اين معيارها را نداشت، طبيعتاً برگزيده نميشود.
حبيبي كه بنا به اعتبار حكم دبيري جايزه كتاب سال، دبير ساير جوايز دولتي حوزه كتاب هم هست، ادامه داد: من اين مسئله را كه درباره جايزه جلال هم رخ داده است، جويا شدم و از دوستان پرسش كردم كه در اين مورد هم گفتند هيچ كتابي ـ در حوزه ادبيات داستاني ـ نبوده كه در شان اثر برگزيده اين جايزه باشد. در هر حال بنده به عنوان دبير جايزه كتاب سال و ديگر جوايز از اهل قلم استدعا ميكنم كه كوشش كنند و همتشان را به خرج دهند كه آثار ارزشمندي به وجود بياورند.
وي در پاسخ به اين سئوال كه «پس ما شاهد چه تفاوتي در جايزه كتاب سال در دوره جديد خواهيم بود؟» گفت: آنچه كه انجام شده، از قبل انجام شده و مني كه دو روز است آمدهام، نميتوانم كار بزرگي كه يك سال وقت لازم دارد، انجام دهم، اما سعي خواهم كرد كه سبك و سليقه و گرايش سياسي در جايزه كتاب سال دخالت نداشته باشد كه متاسفانه اين مسئله گاهگاهي در اين جايزه وجود داشته است و مثلاً رتبه كسي را كه خط و ربطش با اين مجموعه سازگار نبوده؛ در حالي كه كتاب اثر خوبي بوده و امتياز بالا هم كسب كرده، تنزل دادهاند. حالا يا اثر ديگري را جايگزين او كرده باشند يا نكرده باشند. كتاب نبايد مورد غضب جريانهاي سياسي داخل كشور باشد و به عقيده من اگر اين مسائل وارد حيطه بررسي آثار نشود، اهل قلم شايد بيشتر از اينها براي خلق آثار بهتر تشويق شوند.
دبير جايزه كتاب سال همچنين در پاسخ به اين سئوال كه «آيا شما هم در راستاي برخي سياستهاي معاونت فرهنگي كه هدفشان شفافسازي است، تصميم داريد اسامي داوران جايزه كتاب سال را به طور كامل اعلام كنيد؟» گفت: بحث در اين باره خيلي پردامنه است؛ دو ـ سه نفر از داوران سابق كتاب سال به من زنگ زدند كه ما به اين خاطر در دو ـ سه دوره اخير نيامدهايم چون اسمها را ميدهند بيرون و در اين شرايط ما تحت فشار قرار ميگيريم. خيلي از داورها چنين وضعيتي دارند. البته عدهاي هم معتقدند همه امور بايد شفاف باشد، اما اگر اين شفافيت به قيمت رنجيده خاطر شدن داوران و كنارهگيري آنها از همكاري با جايزه كتاب سال تمام شود، شايد خيلي ضرورت نداشته باشد.
حبيبي در عين حال با بيان اينكه ما هنوز در اين باره (اعلام اسامي داوران جايزه كتاب سال) تصميم خاصي نگرفتهايم، اما نظر شخصي خودم اين است كه اسامي را اعلام نكنيم، با اين حال تاكيد كرد: اتفاقاً به نظرم اين بحثها كه از طرف موافقان و مخالفان اعلام نام داوران مطرح ميشود، يك جدال فرهنگي قشنگ است؛ چون به اينجا منجر ميشود كه در جامعه مشخص خواهد شد كه آيا اسامي داوران اعلام بشود يا نشود؟ چنانچه اكثريتي از اهل فن نظرشان بر اعلام اسامي داوران باشد، ما آن را ميپذيريم و چنانچه برعكس هم باشد، باز ما با آن نظر موافق هستيم.
وي همچنين درباره احتمال افزوده شدن بخش يا بخشهايي تازه به جايزه كتاب سال گفت: مسئله فلسطين همواره براي ما مهم بوده است و از آنجا كه سازمان ملل متحد سال 2014 را سال همبستگي جهان با ملت فلسطين اعلام كرده است، به ما در افزودن بخش ويژه فلسطين به جايزه كتاب سال انگيزه ميدهد. البته هنوز در اين باره به نتيجه نرسيدهايم و بايد بررسي كنيم و ببينيم در اين چند سال اخير چه تعداد كتاب در حوزه فلسطين تاليف يا ترجمه شده است و در صورتي كه تعداد قابل ملاحظهاي باشد، اين كار را خواهيم كرد.
كد خبر: 2198300
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۱۰/۳ - ۱۰:۳۸
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]