واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به بهانه سالروز اعلام حكم محمد مصدقمصدق به 3 زندان انفرادي محكوم شد
روز ۳۰ آذر ۱۳۳۲ دادگاه نظامي تهران بعد از تشكيل ۳۵ جلسه دكتر محمد مصدق، نخستوزير دولت ملي را به سه سال زندان مجرد (انفرادي) محكوم كرد.
به گزارش خبرنگار تاريخ خبرگزاري فارس، روز ۳۰ آذر ۱۳۳۲ دادگاه نظامي تهران بعد از تشكيل ۳۵ جلسه دكتر محمد مصدق، نخستوزير دولت ملي را به سه سال زندان مجرد (انفرادي) محكوم كرد. اين دادگاهها به دنبال وقوع كودتاي آمريكايي ـ انگليسي ۲۸ مرداد ۳۲ برگزار شد.
عوامل كودتا با پيگيري و خرج كردن مبلغ زيادي پول، گروهي از اوبو زنان بدنام محلات مختلف را بسيج كردند و صبح روز چهارشنبه ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ خيابانهاي تهران شاهد حركت اين افراد و نيروهاي نظامي با شعار «جاويد شاه» بود.
تا بعدازظهر خيابانها در كنترل اوباشي بود كه به طرفداران مصدق حمله ميكردند و دفاتر احزاب و نشريات هوادار دولت و همچنين حزب توده را مورد حمله و غارت قرار ميدادند.
در جريان كودتا منزل دكتر مصدق نيز با تانك و مسلسل مورد حمله نيروهاي نظامي كودتا قرار گرفت. مصدق دستور عدم مقاومت به نيروي محافظ نخستوزيري داد و در خانه همسايهاش پناه گرفت. اوباش و نظاميان وارد خانه شدند و اموال را به غارت بردند. همزمان راديو فرمان عزل مصدق و نصب زاهدي را پخش كرد و سرلشكر زاهدي كه در اين مدت نزد ماموران آمريكايي مخفي بود از مخفيگاه بيرون آمد.
پس از كودتا دولت نظامي به نخستوزيري سرلشكر زاهدي امور كشور را در دست گرفت. دكتر مصدق در روز ۲۹ مرداد خود را تسليم كرد و بازداشت شد.
با ايجاد دستگاه فرمانداري نظامي از همان فرداي كودتا، كودتاچيان براي استقرار و تثبيت موقعيت خود سركوب نيروهاي ضد كودتا را آغاز كردند.
فرمانداري نظامي در ابتدا به فرماندهي سرتيپ فرهاد دادستان و در ادامه با هدايت سرتيپ تيمور بختيار طي مدت چند روز بسياري از هواداران دولت ملي در سراسر كشور را دستگير و روانه زندانها كرد. تعدادي از اين افراد حين شكنجه در زندان كشته شده و ديگران نيز به دنبال برگزاري دادگاههاي فرمايشي تسليم جوخههاي اعدام شدند. محيط رعب و وحشت سراسر كشور را فرا گرفته بود، انتشار روزنامههاي ملي و مستقل متوقف و صاحبان و گردانندگان آنها با محدوديتهاي فراوان روبرو شدند. بيشتر وزرا و همكاران دولت و جمعي از نمايندگان مجلس شوراي ملي دستگير و تعدادي از آنان نيز محاكمه و تحت پيگرد قرار گرفتند.
دكتر مصدق هم پس از بازداشت برخلاف قانون كه محاكمه نخستوزير را تنها در صلاحيت ديوان عالي كشور ميدانست، در دادگاه نظامي محاكمه شد. با اين وجود مصدق مصمم و با اراده در دادگاه حاضر شد و آن را به جلسه محاكمه شاه، كودتاچيان و ديگر وابستگان دربار تبديل كرد.
در جريان اين دادگاه دكتر مصدق ضمن دفاع از جنبش ملي نفت و حركت ضد استعماري مردم، با ارايه اسناد و شواهد ماهيت كودتا و هماهنگي شاه و عمال داخلي و بيگانگان را آشكار كرد و دروغ بودن ادعاي كودتاچيان را كه از رستاخيز ملي دم ميزدند، افشا كرد. همزمان با محاكمه مصدق، مردم شهرهاي مختلف كشور در دفاع از وي به برپايي تظاهرات پرداختند اما با حمله عوامل دولت كودتا به مردم، اين راهپيماييها به خشونت كشيد و به شدت سركوب شد.
دادگاه نظامي سرانجام در سيام آذرماه ۱۳۳۲ پس از تشكيل ۳۵جلسه كه از ۱۷ آبان تا اواخر آذرماه به طول انجاميد، محمد مصدق را به اتهام ضديت با سلطنت و قصد بركنار كردن شاه و نيز به عنوان مسبب وقايع ۲۵ تا ۲۸ مرداد، به سه سال حبس مجرد محكوم كرد. وي پس از پايان دوران زندان به روستاي احمدآباد تبعيد شد و تا پايان عمر در همان جا زندگي كرد.
انتهاي پيام/
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]