واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: يلدا تولد دوبارهي خورشيد و برطرف كردن كدورتها
عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد ايلام گفت: چون فرداي شب يلدا، روشنايي بر ظلمت غالب و روز طولاني ميشود، ايرانيان تولد دوبارهي خورشيد را كه مظهر روشنايي است جشن ميگيرند و از اين فرصت نيز براي برطرف كردن كدورتها بهره ميگيرند.
«حبيبالله محموديان» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقهي ايلام، اظهار كرد: ايرانيان در طول دوران مختلف تاريخي، با تفكر و تدبر و انديشهي خود توانسته است نقش عمدهاي در تحولات تمدني و فرهنگي منطقه ايفا كند.
وي ادامه داد: فرهنگ و تمدني كه داراي ارزشها وهنجارهاي متعالي انساني بوده است و مردمان اين سرزمين در دوران مختلف تلاش كردهاند تا در همهي احوال ، نماد هنر و تمدن براي ساكنان نجد ايران و تمدنهاي همجوار باشند.
محموديان تصريح كرد: بيشتر جشنها و آئينهاي ايرانيان در طول دورههاي مختلف، نماد وحدت، همدلي، شادابي، عطوفت و مهرباني بوده است و ايرانيان در دورهي اسلامي نيز با پذيرش اسلام بزرگترين خدمات را به علم، هنر، فرهنگ و تمدن اسلامي ارائه كردهاند.
مديرگروه باستانشناسي دانشگاه آزاد ايلام گفت: علماء، دانشمندان وهنرمندان ايراني در قرون اوليهي اسلامي سهم بزرگي در غناي فرهنگ و تمدن اسلامي داشتهاند. اطباء، رياضيدانان، مورخان، علماي علوم فيزيك، شيمي، نجوم، هيئت، صنعتگران، معماران و هنرمندان از سرزمين ايران بودند كه قدرت وتوان علمي و فرهنگي مسلمانان را ارتقاء بخشيدند. بهرهگيري ايرانيان از علم نجوم و محاسبات مختلف در رابطه با صور فلكي، آئينها و جشنهاي مرتبط با فصول و تغييرات و تحولات در پديدههاي منظم كيهاني با توجه به موقعيتها و شرايط خاص مكاني، نشانهي تفكر و تدبر عنصر ايراني در تحولات علمي و فرهنگي است. ايرانيان در هر عصر و زماني از اعياد و آئينهاي رايج در سرزمين بزرگ و متمدن ايران، براي اشاعهي ارزشها و هنجارهاي انساني بهره جستهاند.
وي تصريح كرد: يلدا از جمله آئينهاي ملي ايرانيان است كه در موقعيت خاص زماني و در پايان آخرين روز از فصل پاييز و نخستين روز از فصل زمستان برگزار ميشود. در دوران كهن، شب مظهر تاريكي و تباهي و وحشت بوده و اغلب سعي ميكردند كه شب هنگام با افروختن آتش و افزودن نور، خانه روشن باشد. تا پليدي و تباهي در آن راه نيابد. شب يلدا طولانيترين شبهاست.
محموديان گفت: چون فرداي اين شب روشنايي بر ظلمت غالب و روز طولاني ميشود، ايرانيان تولد دوبارهي خورشيد را كه مظهر روشنايي است جشن ميگيرند و اين مراسم تبديل به شبنشيني فاميل و بستگان و برطرف كردن كدورتها ميشود كه در دنياي سرسام گرفتهي امروز از نيازهاي زندگي اجتماعي است.
وي يكي از سنن قديمي ايران زمين را آئين مهر نام برد و گفت: پادشاهان در روز اول ديماه هر سال براي دور نشدن از مردم و بيان اينكه از مردم خود جدا نيستند از تاج و تخت حكمراني خود جدا ميشدند و تمام آن شب و روز را در ميان مردم ميگذراندند.
محموديان با بيان اينكه ايلاميان نيز از قديمالايام اين شب را كه همراه با بركت، تندرستي، فراواني، شادكامي و صلهرحم است بزرگ داشتهاند، خاطر نشان كرد: مهمترين پيامد اجتماعي شب يلدا دورهمنشيني و بهجا آوردن صلهرحم و احترام به بزرگترهاي خانواده است.
وي گفت: استان ايلام از دوران گذشته تا حالا شب يلدا را با متلگويي و داستانخواني رستم و سهراب و بهخصوص شاهنامهخواني به زبان كردي سپري كردهاند اين شبنشيني همراه با خوردن ميوههاي خارج از فصل و آجيلهاي محلي همچون«گردو، بادام و قيصي»، «گندم شير»، «عصاره خرما و كنجد» و «حلواي خرما و كشك سائيده» است.
مدرس دانشگاه آزاد اسلامي ايلام خاطرنشان كرد: پيام يلدا اين است كه با تحمل سختيها به سرمنزل مقصود و روشنايي ميرسيد.
انتهاي پيام
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]