واضح آرشیو وب فارسی:فارس: رجال پهلويآخرين رئيس ساواك، جنايت خود را قانوني ميدانست!
آخرين رئيس ساواك قبل از اعدام در پاسخ به اينكه در حال حاضر از گذشته خود پشيمان نيستيد؟ گفت: نه من طبق قانوني كه تصويب شده بود عمل ميكردم. اين درحالي بود كه ساواك در دوران او يه سازمان تبهه كار و مخوف تبديل شد.
به گزارش خبرنگار تاريخ خبرگزاري فارس، نعمتالله نصيري فرزند محمد نصيري (عميدالممالك) در سال 1289ش در سمنان متولد و پس از پايان تحصيلات خود در دبيرستان نظام به دانشكده افسري وارد شد.
پس از فارغالتحصيلي مشاغل مختلف نظامي را عهدهدار بود كه از مهمترين آنها ميتوان به فرمانده گردان 2 هنگ 18 كرمان، فرمانده گردان مستقل سيرجان، فرمانده گردان پياده دانشكده افسري، رئيس ستاد دژبان مركز، فرمانده دانشكده پياده اشاره كرد و در 1329 به فرماندهي هنگ پياده پهلوي و سپس با درجه سرهنگي به فرماندهي گارد شاهنشاهي رسيد.
او از مخالفان دولت دكتر مصدق بود كه به كودتاگران پيوست و در 25 مرداد 1332 مأمور ابلاغ فرمان انفصال دكتر مصدق از نخستوزيري و انتصاب سرلشكر زاهدي شد اما دستگير و تا 28 مرداد محبوس بود. پس از كودتا به درجه سرتيپي ارتقاء يافت. نصيري در 1339 با درجه سرلشكري به رياست شهرباني كل كشور منصوب شد. در جريان 15 خرداد 1342 با درجه سپهبدي به سمت فرماندار نظامي تهران و حومه رسيد.
و در دولت اميرعباس هويدا 1343 به سمت معاونت نخستوزير و رئيس سازمان اطلاعات و امنيت كشور منصوب و از 1343 تا 1356 رياست سازمان اطلاعات و امنيت كشور (ساواك) را عهدهدار بود. نصيري در 1350 به درجه ارتشبدي مفتخر شد.
با آغاز حركت انقلاب اسلامي در تير 1357 به عنوان سفير عازم پاكستان شد اما در مهر ماه همان سال عزل و به ايران فراخوانده شد و به منظور ايجاد آرامش دستگير و بازداشت شد. پس از پيروزي انقلاب اسلامي محاكمه و تيرباران شد.
شهرت ساواك به عنوان سازمان جاني و تبهكار ناشي از دوران رياست نصيري بر اين سازمان بود كه از بهمن 1343 آغاز و تا نيمه خرداد 1357 قريب به 5/13 سال به طول انجاميد.
هنگامي كه نصيري در رياست ساواك قرار گرفت اين سازمان به سرعت گسترش كمي و كيفي پيدا كرده و به ويژه با توسعه همكاري و ارتباط با موساد سرويس اطلاعاتي اسرائيل، با شدت هر چه بيشتري به سركوب و قلع و قمع مخالفان پهلوي پرداخت.
در همان حال دامنه نفوذ و فعاليت خود را در تمام وزارتخانهها و دواير حكومتي ودولتي و در جامعه گسترش داد. در طول دوران رياست نصيري بر ساواك بود كه اين سازمان در شكنجه، بازجويي، ترور، قتل، پرونده سازي و محاكمه مخالفان و متهمان سياسي مشهور شد و تبعات سوء بسياري را متوجه مجموعه حكومت و رژيم پهلوي ساخت. در دوران نصيري ساواك هيچگونه ارتباطي با دولتهاي وقت نداشت.
انتهاي پيام/
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]