واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهداز ناشناخته ماندن خواص عناب تا نبود ساماندهي صادرات آن
اكنون كه توليد عناب در خراسانجنوبي با افزايش 10 درصدي به 3 هزار و 650 تن رسيده است ناشناخته ماندن خواص بيشمار اين محصول و نبود ساماندهي مناسب براي صادارت از مشكلات فراروي عناب كاران است.
به گزارش خبرگزاري فارس از بيرجند، عناب يكي از محصولات مهم و استراتژيك باغباني خراسانجنوبي است كه جايگاه ويژهاي را در اقتصاد كشاورزي استان دارد.
عناب گياهي مقاوم در مقابل خشكي، شوري، نوسانات دما، آفات و بيماريها بوده و در طي دوران خشكسالي كمترين خسارت را در مقابله با ساير محصولات متحمل شده و به همين دليل به عنوان يكي از محورهاي توسعه باغات در الگوي كشت استان مدنظر قرار دارد.
درخت عناب درختي خزانپذير است كه به صورت مستقيم و يا كج و معوج رشد كرده و ارتفاعي بين 5 تا 10 متر پيدا ميكند و در علم طب سنتي كشورهاي مختلف جايگاه ويژهاي براي كمك به سلامت و درمان بيماريها دارد.
همچنين عناب داراي خواص دارويي بسيار زيادي است ميوه درخت عناب در ابتدا سبز بوده و پس از رسيدن به رنگ قرمز درآمده و چروك ميخورد.
ميوهٔ عناب در پاييز به طور كامل ميرسد مزهٔ آن شيرين، خوراكي بوده و خاصيت دارويي نيز دارد.
درخت عناب را ميتوان از ايران تا هند و جنوب چين و حتي جنوب اروپا پيدا كرد در هر منطقهاي داراي اسامي مختلفي است، در هند و پاكستان آن را ايناب و در شرق آسيا آن را خرماي قرمز، خرماي چيني يا خرماي هندي مينامند.
عناب كنسرو شده و چاي با طعم عناب نيز در جهان استفاده ميشود اما در ايران، پاكستان و هندوستان عناب را بيشتر به صورت خشك شده استفاده ميكنند، ولي در بسياري از نقاط دنيا ميوه تازه آن به صورت سبز استفاده ميشود كه البته طعم بسيار خوبي هم دارد.
عناب و سرماخوردگي
در طب سنتي ايران نيز مصرف جوشانده عناب براي درمان سرفه، سرماخوردگي، آنفلوانزا و انواع گلودرد توصيه شده است، اگر دچار سرماخوردگي شدهايد و از خشكي سينه و سرفه رنج ميبريد، عناب داروي گياهي مناسب و كارآمدي است.
همچنين عناب داراي لعاب فراوان، پروتئين، مواد قندي و مقدار زيادي ويتامين C، داراي كربوهيدرات و مواد معدني كلسيم، فسفر، آهن، كاروتن، تيامين، ريبوفلاوين، نياسين و فلور نيز است.
عناب ضد سرطان
خواص عناب شامل تصفيه كننده خون، كاهش دهنده فشار خون، تقويت كننده حافظه، ضد سرطان، درمان نامرتبي ضربان قلب، بند آورنده بيماريهاي تنفسي، دفع كننده سموم بدن، برطرف كننده ضعف و خستگي مفرط، جلوگيري از عفونتهاي رودهاي، هضم كننده غذا و آرامشبخش بوده است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان جنوبي در گفتوگو با خبرنگار فارس در بيرجند در ارتباط با عناب و خواصش اظهار داشت: وجود سابقه چهار هزار ساله كاشت درخت عناب در خراسانجنوبي سبب شده كه خراسانجنوبي مقام نخست سطح زير كشت اين محصول را در كشور كسب كند.
غلامرضا هادربادي افزود: 98 درصد توليد عناب ايران به خراسان جنوبي اختصاص دارد و از اين حيث رتبه نخست كشوري را داريم.
وي تصريح كرد: سطح زير كشت عناب در خراسانجنوبي 2 هزار و 300 هكتار بوده است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسانجنوبي ادامه داد: توليد عناب از اين سطح زير كشت در استان با افزايش 10 درصدي به 3 هزار و 650 تن رسيده است.
هادربادي افزود: در بين شهرهاي استان، شهرستانهاي سربيشه، خوسف و بيرجند با توليد يكهزار و 175 تن، 859 تن و 704 تن به ترتيب بيشترين ميزان توليد عناب استان را به خود اختصاص دادهاند.
وي به عمدهترين مشكلات توليد اين محصول اشاره كرد و گفت: خشكساليهاي پيدرپي، فقدان فرآوري عناب به دليل نبود صنايع تبديلي و بستهبندي در استان، فقدان تبليغات مناسب و كافي در راستاي شناساندن خواص و ارزش غذايي و دارويي اين محصول و عرضه محدود عناب در بازارهاي خارج از استان و نيز نبود ساماندهي صادرات عناب، از عمدهترين مشكلات محصول عناب است.
عنابكار نمونه خراسانجنوبي اظهار داشت: در شهرستان خوسف 70 هكتار زمين كشاورزي دارم كه از اين مقدار زمين 15 هكتار زير سطح كشت درخت عناب قرار دارد.
سيدحسين موسوينژاد افزود: به دليل كمبود نهال درخت عناب و گران بودن اين درخت به صورت تدريجي طي سالهاي آتي در 55 هكتار ديگر اين زمينها درخت عناب كشت ميشود.
موسوينژاد ادامه داد: از هر هكتار زمين كشت شده مقدار يك تن عناب سالانه توليد ميشود.
وي تصريح كرد: برداشت عناب در خراسانجنوبي از اوايل مرداد ماه آغاز و تا اواخر شهريور ماه ادامه دارد.
عنابكار نمونه خراسانجنوبي افزود: خشكساليهاي پي در پي، نبود حمايت مسئولان در خصوص فروش اين محصول، فروش اين محصول در استان بازار خوبي ندارد، زحمت آن را كشاورز ميكشد اما سودش را دلالان ميبرند از عمدهترين مشكلات محصول عناب بوده است.
موسوينژاد با اشاره به آفات محصول عناب، تصريح كرد: انواع آفات ميوه عناب شامل سنك(سبب زرد شدن برگها، كاهش رشد گياه و نامرغوبي ميوه عناب ميشود)، قارچ فوزاريوم (سر خشيدگي عناب) و مگس عناب بوده است.
انتهاي پيام/69024/ق40
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]