تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):يك عالم برتر از هزار عابد و هزار زاهد است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842122645




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سبك زندگي مدرن در كمين سنت يلدا


واضح آرشیو وب فارسی:ايران: سبك زندگي مدرن در كمين سنت يلدا
مريم جليلوند

مي‌گويند يلدا بلندترين شب سال است؛ شبي كه روشنايي بر ظلمت و تاريكي غلبه مي‌كند و از تيرگي روزها مي‌كاهد. سر كردن بلندترين شب سال اما براي نسل‌هاي گذشته شايد حكايات و روايات شيرين‌تري داشت. به‌طوري‌كه توانسته اين آئين كهن را تا عصر تكنولوژي زنده‌ نگه‌دارد. اما با گذشت قرن‌ها و حاكميت عصر ارتباطات شكل و نيازهاي افراد جامعه تا حد زيادي دستخوش تغييرات شده است به‌اندازه‌اي كه حتي نوع برخورد بعضي از اقشار جامعه نسبت به آئين‌هاي تاريخي، شكلي كاملاً متفاوت پيدا كرده است.
عمر كوتاه بلندترين شب سال
كمرنگ شدن روابط عاطفي و اجتماعي، سلطه شبكه‌هاي ماهواره‌اي، ضعف اطلاع‌رساني در معرفي ارزش‌هاي فرهنگي و همچنين فشار اقتصادي حاكم بر قشر وسيعي از جامعه سبب شده كه تعداد كثيري از مردم تمايلي به برگزاري رسم و رسومات كهن گذشته‌ نداشته باشند. اين درحالي است كه يلدا نسبت به ديگر آئين‌هاي ايراني جايگاه‌اش را همچنان در ميان خانواده‌هاي ايراني حفظ كرده است. با وجود اين دغدغه اقتصادي هنوز يكي از مهمترين عوامل در كوتاهي عمر بلندترين شب سال در ميان خانواده‌هاي ايراني عنوان مي‌شود.
افرادي كه براي خريد تنقلات به بازار و مراكز فروش مي‌روند از گراني ميوه‌ و تنقلات شب يلدا شكايت دارند. آن‌ها معتقدند با افزايش قيمتي كه بازار در اين شب‌ها دارد امكان خريد خوراكي‌هاي شب يلدا را با محدوديت مواجه مي‌كند. برخي از آن‌ها مي‌گويند، افزايش ناگهاني قيمت سبب مي‌شود كه يلدا تفاوت چنداني با ديگر شب‌هاي سال نداشته باشد.
، كارشناس رسانه‌اي سازمان ميادين ميوه و تره بار در رابطه با افزايش قيمت ميوه و تنقلات يلدا به روزنامه ايران مي‌گويد: هرسال پيش از فرارسيدن شب‌ يلدا سازمان ميادين ميوه و تره‌بار با برگزاري جلسه نرخ‌گذاري برنامه و قيمت‌هاي مشخصي را تعريف مي‌كند. او معتقد است، هنوز نرخ‌ها تعيين نشده اما قطعاً براي شب يلدا افزايش قيمت را خواهيم داشت. با‌وجود اين گروه نرخ‌گذاري قيمت‌ هندوانه را افزايش نمي‌دهد اما مابقي محصولات طبق روال هرساله خود افزايش قيمت خواهند داشت. كشوري كه اميدوار است حداقل افزايش را داشته باشيم به عرف بازار و قيمت محصولات اشاره مي‌كند. او مي‌گويد: توليد و توزيع محصولات فصلي اگر بالا باشد قطعاً كاهش قيمت را به‌همراه خواهد داشت اما محصولي كه متعلق به اين فصل نباشد طبيعي است كه تا حدي با افزايش قيمت مواجه مي‌شود. اين درحالي است كه پيشتر رئيس اتحاديه خشكبار كشور گفته بود كه نرخ آجيل و انواع خشكبار به عرضه و تقاضا و به علت صادراتي بودن به ارز بستگي دارد، اما با وجود كاهش نرخ ارز و ميزان تقاضا طي يكسال اخير قيمت اين محصولات همچنان در بازار بالا و گران است. آن طور كه رسانه‌ها اعلام كرده‌اند، قيمت انجير خشك ۲۰درصد، خرما ۲۵ درصد، بادام ۱۰ درصد، كشمش ۱۵ درصد، گردو ۵۰درصد، بادام هندي ۳۰ درصد، ميوه خشك ۶۰ درصد، بادام كاغذي ۳۰ درصد و بادام زميني ۲۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزايش قيمت داشته است.
عدم شناخت نسل امروز از آئين‌هاي كهن‌ ايراني
گراني و افزايش قيمت تنقلات شب يلدا و دسترسي نداشتن خانواده‌ها به اين محصولات از يك سو و عدم شناخت نسل امروز از آئين‌هاي كهن ايراني از سوي ديگر سبب شده كه يلدا هم ديگر يلداي قديم نباشد.
خبرنگار روزنامه ايران وقتي پاي صحبت بسياري از جوانان و نوجوانان نسل جديد مي‌نشيند و از شناخت و اجراي آئين‌هاي شب يلدا سؤال مي‌پرسد، جز تفأل به ديوان حافظ و دنبال كردن برنامه‌هاي مختلف تلويزيوني هيچ اطلاعات ديگري كسب نمي‌كند‌. درحالي كه قصه‌گويي، شاهنامه و حافظ‌خواني و بازي‌هاي سنتي بخشي از مراسم يلدا و طولاني‌ترين شب سال محسوب مي‌شوند.
دكتر«مجيد ابهري» رفتارشناس اجتماعي در اين رابطه به روزنامه ايران مي‌گويد: در ميان باورهاي فرهنگي و اجتماعي هر جامعه آداب و رسوم و تشريفاتي وجود دارد كه علاوه بر داشتن فلسفه فرهنگي و علمي موجب تحولات فكري و احساسي در انسان‌ها مي‌شود.
او مي‌گويد: در كشور ما مناسبت‌هاي مختلفي وجود دارد كه مجموعه‌اي از رسوم و آداب اسلامي و ايراني را تشكيل مي‌دهد. چنانچه اعياد و مناسبت‌هايي مثل عيد قربان، غدير و فطر ميان ما و ساير كشورهاي مسلمان و نوروز در ميان همسايگان ايران مشترك بوده و برخي از آئين‌ها مثل شب يلدا اختصاص به جامعه ايراني دارد.
ابهري مي‌افزايد: طولاني‌ترين شب سال با باورهاي مخصوصي كه دارد، اصلي‌ترين هدف براي مناسبت‌هاي فرهنگي، تقويت روابط عاطفي و گسترش كنش‌هاي اجتماعي به‌شمار مي‌رود كه هريك در جاي خود قابل بررسي و اثبات هستند.
به‌اعتقاد ابهري، در گذشته شب‌هاي طولاني زمستان اين فرصت را فراهم مي‌كرد تا مردم با شب‌نشيني‌هاي دوستانه و خانوادگي، خستگي كار روزانه را از تن بيرون و به تحكيم روابط انساني بپردازند. اتفاقي كه امروز عكس آن را شاهد هستيم.
ابهري معتقد است، گسترش شبكه‌هاي ماهواره‌اي باعث كمرنگ شدن روابط اجتماعي و عاطفي و تقويت انزوا و گوشه‌گيري جامعه ايراني شده است. ديگر براساس جاي نشستن بزرگتر خانواده، چيدمان انجام نمي‌گيرد بلكه مركز و كانون چيدمان‌ها مكان قرار گرفتن تلويزيون است. زندگي ماشيني، گرفتاري‌هاي روزمره در كنار اعتياد به سريال‌هاي ماهواره‌اي سبب شده باورهايي كه صدها سال دوام داشته و توسط بسياري از مردم، محترم شمرده مي‌شده فقط به صورت سمبليك به اجرا درآيد به‌طوري‌كه ديگر از شب يلداي گذشته هم با آن شور و اشتياق خبري نيست.
اين درحالي است كه شاهنامه خواني و اشعار دلنشين حافظ در كنار بازي‌هاي خانوادگي مثل اتل متل براي بچه‌ها، بازي گل يا پوچ بزرگترها، قصه‌گويي‌ها در انتظار رسيدن اين شب جان مي‌گرفت. قصه‌هاي مادربزرگ ها،‌ آموزش مهارت‌هاي زندگي بود كه نسل امروز كوچكترين آشنايي با آن ندارد. ابهري مي‌گويد، با فراموشي آئين‌هايي مثل يلدا نه‌تنها اين مراسم به شكل موزه‌اي در مي‌آيد كه كاهش روابط عاطفي و اجتماعي ناشي از اين اتفاقات باعث بروز بيماري‌هاي رواني و گسترش افسردگي، اضطراب و انزوا مي‌شود.
هم‌اكنون كشورهاي اروپايي و امريكايي با برگزاري هرچه بهتر جشن‌هاي بن‌فاير، شكرگزاري، جشن آزادي ارواح، والنتاين و... درحالي به رسم‌هاي خود اعتبار و قدرت مي‌بخشند و سعي در زنده‌نگاه‌داشتن آداب و رسوم خود دارند كه آئيني چون يلدا با تمام زواياي زيبايش هرسال كمرنگ‌تر از سال قبل مي‌شود.
ابهري مي‌گويد: اولين و مهمترين ويژگي شب يلدا پررنگ شدن صله رحم و ديد و بازديدهاي خانوادگي است اما امروزه مي‌بينيم كه نزديكترين اقوام هم فرزندان يكديگر را نمي‌شناسند. اين اتفاق درآينده سبب شكاف فرهنگي خواهد شد كه براي جلوگيري از اين امر، اطلاع‌رساني و فرهنگسازي توسط رسانه‌ها، برگزاري سمبليك مراسم‌ها در صدا و سيما، اماكن فرهنگي و اجتماعي مثل فرهنگسراها و همين‌طور انتقال آموزه‌هاي تاريخي به كودكان مهمترين راهكاري است كه مي‌توان براي زنده نگه‌داشتن، توسعه و انتقال اين فرهنگ كهن انجام داد.
گذر از تاريكي
شب يلدا از چه زماني وارد فرهنگ ايراني ها شد؟
«محمد مكاري» مردم‌شناس سازمان ميراث‌فرهنگي كشور اما با تأكيد بر اين‌كه نمي‌توان براي آئين شب يلدا تاريخ‌گذاري كرد به روزنامه ايران مي‌گويد: درخصوص آئين‌ها و مراسم ملي كه شب يلدا يكي از آن‌هاست نمي‌توان تاريخ‌گذاري كرد چراكه اين آئين از زمان شكل‌گيري فرهنگ ايراني به وجود آمده و در تمام ادوار تاريخ فرهنگ ايران زمين مورد احترام بوده است. اين مردم‌شناس با بيان اين‌كه صورت‌هاي برگزاري شب‌يلدا در جامعه فعلي تغيير كرده اما ماهيت آن هنوز از بين نرفته است، مي‌گويد: «اين مراسم بنا به مقتضيات زمان‌هاي مختلف از گذشته تا امروز در ميان اقوام مختلف در شيوه‌هاي مختلف اجرا مي‌شده و استفاده از محصولات آن بر اساس نوع طبيعت و آب و هوا بوده است.»
مكاري مي‌گويد: يكي از دلايلي كه باعث شده اين شب در اذهان مردم نسل به نسل باقي بماند، گذر از ظلمت و تاريكي به روشنايي بوده، اين درحالي است كه از آنجايي كه ايراني‌ها مردمي موحد و خداپرست بودند يلدا يكي از شب‌هايي بوده كه مردم با برگزاري هرچه بهتر اين رسم از نعمات پروردگار شكرگزاري مي‌كردند. به گفته او با اين‌كه نوع زندگي شهرنشيني و نفوذ مدرنيته به‌صورت ناخودآگاه سبب تغيير فرهنگ‌ها و حتي در بعضي از موارد به تغيير آئين‌ها و مراسم فرهنگي منجر شده و هم‌اكنون مردم به‌خاطر وجود وسايل ارتباط جمعي وقت خود را پاي تلويزيون مي‌گذارند تا اين‌كه گردهم جمع شوند اما بايد گفت كه اين مراسم هنوز اهميت خود را حفظ كرده است.
مكاري اما به مقوله قوم باستان‌شناسي درباره شناخت آئين‌ها و مراسمي چون يلدا اشاره مي‌كند كه درحال‌حاضر به‌ندرت به‌آن پرداخته مي‌شود. او مي‌گويد: در يافته‌هاي باستان‌شناسي كمتر از اين آئين‌ ياده شده و علت اصلي آن شايد به نبود پژوهش‌هاي قوم باستان‌شناختي در بين اقوام مختلف ايران و مناطق باستان‌شناسي برمي‌گردد. آئين‌هايي مثل نوروز در سنگ‌نگاره‌ها و كتيبه‌ها مشاهده مي‌شود و حتي جشن‌هايي كه در رابطه با خرمن وجود داشته اما در رابطه با يلدا هنوز شيئي كه در يافته‌هاي باستان‌شناسي حك شده باشد ديده نشده و به‌نظر مي‌رسد در اسناد مكتوب تاريخي بايد به‌دنبال اطلاعات گسترده از اين آئين كهن ايراني باشيم.

شنبه 30 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 213]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن