واضح آرشیو وب فارسی:سازمان خبری اقتصاد ایران: " اوباما طرح تحريم ضدايراني سنا را وتو كرد
اكونيوز:روز گذشته بعد از آنكه سناتورهاي ضد ايراني در سناي آمريكا مجددا بحث تحريم هاي جديد بر عليه ايران را مطرح كردند، واكنشهاي فراواني به اين موضوع در ميان محافل سياسي و رسانه اي آمريكا و غرب شكل گرفت.
به گزارش خبرگزاري اقتصاد ايران(econews.ir)، اين واكنشها تا به آنجا پيش رفت كه سخنگوي كاخ سفيد اعلام كرد كه دولت در صورت تصويب اين طرح آن را وتو خواهد كرد. متن مصوبه تحريمي واجد نكاتي است كه ذاتا ناقض روح و مفاد موافقتنامه ژنو است.
در نهايت سه تن از سناتورهاي آمريكايي در سناي آمريكا روز گذشته طرح تحريمي جديد خود بر عليه ايران را رو كردند و درحالي كه قرار بود هرگونه اقدام و طرح اين سند حداقل تا پايان مدت شش ماهه مندرج در موافقتنامه ژنو به تاخير بيفتد، سخن از آن رفت كه قرار است اين طرح بعد از تعطيلات سال نو، در سناي آمريكا به راي گذاشته شود.
اين طرح آنگونه كه گفته ميشود از حمايت 13 سناتور جمهوري خواهد و 13 دموكرات برخوردار است و كليت آن بر اين اساس شكل گرفته كه اعمال تحريم هاي جديد بر عليه ايران را در صورت عدم دستيابي توافق هسته اي با 5 + 1 در دستور كار دارد و عجيب تر از همه اينكه خود شرايط عدم دسترسي به توافق را به شكل ضمني فراهم كرده است!
تحريم هاي در نظر آورده شده در اين متن عبارتند از تحريم كامل نفت ايران در مدت يكسال و همچنين تحريم بخشهاي صنعت، معدن و ساخت و ساز ايران. همچنين بر اساس طرح جديد، دولت بايد هر سي روز اقدام به ارائه اسنادي كند كه نشان دهنده پاي بندي ايران به مفاد موافقتنامه ژنو است، و در صورتي كه اين اتفاق رخ ندهد، كنگره تحريم هاي تخفيف داده شده را به حالت اول باز ميگرداند و در عين حال اقدام به وضع تحريم هاي جديد بر عليه ايران خواهد كرد. همچنين مجددا تاكيد شده است كه شركتها و بانكهاي خارجي كه با ايران مراوده داشته باشند متحمل تحريم خواهند شد.
طراحان طرح هدف از آن را باز گذاشتن دست اوباما در مذاكرات ژنو براي اطمينان حاصل كردن از عدم دستيابي ايران به سلاح هسته اي عنوان كرده اند! مارك كرك از سناتورهاي طراح اين متن، آن را سياستي مطمئن براي جلوگيري از فريب هاي ايران خوانده است.
از سوي ديگر مارك دوبوويتز از مدافعان تحريم ايران اشاره كرده است كه تحريم هاي جديد منجر به زيان 55 ميليارد دلاري به شكل ساليانه براي ايران خواهد شد. وي در اظهاراتي جالب توجه و عجيب عنوان كرده: اين امر براي ايران ميتواند به اندازه كافي محرك و مشوق باشد، اگر به فكر نجات اقتصادش از ركود است و نه به فكر تقلب و فريب در مذاكرات براي رسيدن به يك توافق نهايي.
اما در حالي اين سناتورها از طرح تحريمي جديد دفاع كرده اند كه بسياري از همكاران آنها در سنا، اين موضوع را ريسكي بزرگ بر سر راه مذاكرات ژنو و دستيابي به توافق با ايران خوانده اند. سناتور كارل لوين و باربارا باكسر، در بيانيه اي تاكيد كرده اند كه اين طرح خطري بزرگ براي رسيدن به يك راه حل صلح آميز در توافق با ايران است.
ايشان در بيانيه خود كه به امضاي تعدادي ديگر از سناتورها نيز رسيده است آورده اند: نبايد اقدام به تصويب طرحي كنيم كه منجر به در خطر افتادن مذاكراتي ميشود كه مردم و كشورها به موفقيت آن اميدوارند. ضمن آنكه تصويب يك چنين طرحي منجر به تقويت تندروهاي داخل ايران براي فشار بر مذاكرات و توقف آن ميشود.
همچنين لوين و باكستر به همراه هشت تن ديگر از روساي كميته هاي دموكرات سنا، طي نامه اي به هري ريد، رهبر اكثريت دموكرات در سنا، از وي خواسته اند كه جلوي تحريم هاي بيشتر ايران را بگيرد.
در همين حال جي كارني سخنگوي كاخ سفيد شب گذشته اعلام كرد كه دولت معتقد است كه اين طرح در سنا تصويب نخواهد شد و نميخواهيم شاهد اقداماتي باشيم كه ديپلماسي آمريكا را زير سوال ببرد. وي اظهار كرده است كه اوباما در صورت تصويب اين طرح آن را وتو خواهد كرد.
هنوز مشخص نيست كه راي گيري براي اين طرح در ماه ژانويه سال 2014 به چه ترتيب خواهد بود و آيا اين طرح به ميزان كافي راي خواهد آورد يا خير. باراك اوباما تا كنون تنها در دو مورد اقدام به وتوي مصوبات سنا كرده است كه هر دو مورد در دور اول رياست جمهوري وي بوده است. اگر براي بار سوم وي از وتوي خود در برابر سنا استفاده كند، آنگاه سنا مجبور به كسب دو سوم از آراء براي خنثي كردن وتوي رئيس جمهور خواهد بود.
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سازمان خبری اقتصاد ایران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]