تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 10 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):از حقيقت ايمان اين است كه حق را بر باطل مقدم دارى، هر چند حق به ضرر تو و باطل به ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819659533




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ظرفيت هاي فراموش شده تجارت اقيانوسي چابهار


واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: ظرفيت هاي فراموش شده تجارت اقيانوسي چابهار
چابهار تنها بندر اقيانوسي ايران است كه بر ساحل كرانه هاي درياي عمان و اقيانوس هند خراميده است.

اين بندر به دليل موقعيت راهبردي نزديك ترين راه دسترسي دريايي و ترانزيتي كشورهاي CIS (تركمنستان، ازبكستان، تاجيكستان، قرقيزستان و قزاقستان) و افغانستان است.

منطقه آزاد چابهار با مساحت ۱۴ هزار هكتار در منتهي اليه جنوب شرقي ايران در شرق خليج چابهار و در ساحل درياي عمان قرار دارد اين منطقه به وسيله شبكه حمل و نقل زميني و هوايي از شمال به كشورهاي آسياي ميانه و افغانستان، از شرق به پاكستان و از جنوب به اقيانوس هند اتصال مي يابد.

دسترسي مستقيم به آب هاي آزاد و همجواري با خليج فارس و همچنين ناممكن بودن آسيب پذيري دريايي در مواقع بروز بحران موقعيت استراتژيكي بي بديلي را براي ايجاد گذرگاه ارتباطي بين كشورهاي آسياي ميانه و ساير كشورهاي جهان فراهم آورده است كارشناسان سازمان ملل در سال ۲۰۰۱ چابهار را مهم ترين مسير دالان شرق- غرب و جنوبي ترين راه اين دالان قلمداد كرده اند.

در سال ۲۰۰۹ نيز محققان سازمان ملل اعلام كردند از مجموع ۳ كريدور حمل و نقل جهاني، ۲ كريدور از ايران مي گذرد و چابهار نقطه عبور جنوبي ترين كريدور شرقي- غربي جهان است اين كريدور از «دروازه ابريشم» در چين آغاز مي شود و قلب اقتصاد اين كشور يعني استان كانتون را تغذيه مي كند و به سرزمين هاي آسياي جنوب شرقي مي پيوندد و پس از طي اين مسير وارد هندوستان مي شود و باپوشش مهم ترين شهرهاي اين ناحيه مانند كلكته، جايپور، حصيرآباد و كراچي به چابهار مي رود.

۶۰۰ كيلومتر ساحل و فقط ۶ اسكله صيادي

استان سيستان و بلوچستان داراي ۲ اداره كل شيلات در شمال و جنوب به مركزيت شهرهاي زابل و چابهار است. چابهار داراي ۶ اسكله صيادي زرآباد، پسانبور، پزم، بريس، كنارك، رمين و هفت تير است كه در ۶۰۰ كيلومتر ساحل چابهار با درياي عمان در حال برداشت از ذخاير دريايي و اقيانوسي آب هاي دور و بين الملل هستند.

«سندگل» مديركل سابق شيلات چابهار درباره ظرفيت توليد شيلات چابهار به خراسان مي گويد: موقعيت چابهار در حوزه صيد و صيادي موقعيت ممتازي به شمار مي رود به گونه اي كه شيلات چابهار توانايي حضور در صيد فراساحلي (آب هاي دور و بين الملل) را در سال هاي اخير به دست آورده و مراكز فرآوري و توسعه و تكثير پرورش ميگو را نيز در دست مطالعه و بهره برداري دارد.

صادق ماريني كارشناس بهره برداري شيلات ايران با بيان اين مطلب كه فقط از ۱۰ درصد ظرفيت شيلات چابهار استفاده مي شود به خراسان مي گويد: موقعيت ممتاز چابهار ايجاب مي كند كه اين منطقه قطب توليدات شيلاتي ايران باشد و مي توان با ايجاد زيرساخت هاي صيد و صيادي و صنايع تبديلي و تكميلي شيلاتي، فرآورده هاي شيلاتي ايران را كه در كشورهاي آسياي ميانه بازارهاي بزرگي دارد رونق بخشيد.

وي ظرفيت ناوگان صيادي چابهار را بيش از ۱۰ هزار فروند مي داند و مي افزايد: هم اكنون فقط ۱۴۰۰ فروند صيادي در آب هاي ساحلي، آب هاي دور و اقيانوسي در حال صيد و بهره برداري هستند و اغلب پايانه هاي صيادي به صادرات خام محصولات شيلاتي مي پردازند كه ارزش افزوده قابل توجهي را در پي ندارد.

دكتر گلشاهي مديركل دفتر بهبود كيفيت، فرآوري و توسعه بازار آبزيان سازمان شيلات ايران نيز درباره حلقه شيلاتي ايران و ناقص بودن اين حلقه در محور جنوب شرق (چابهار)- شمال شرق (سرخس در استان خراسان رضوي) به خراسان مي گويد: حلقه شيلاتي ايران از جنوب غرب در خوزستان تا تهران و شمال ايران امتداد دارد و از شمال ايران به شمال خراسان شمالي ادامه پيدا مي كند و در مسير جنوب از خوزستان تا بندرعباس ادامه دارد اما اين حلقه در بخش جنوب شرق ايران تا شمال شرق قطع شده و در شرايط فعلي در حال رايزني با منطقه آزاد ويژه اقتصادي سرخس هستيم تا كريدور شيلاتي جنوب شرق از چابهار را تا شمال شرق از طريق سرخس به آسياي ميانه و آسياي مركزي متصل و اين حلقه شيلاتي كشور را تكميل كنيم.

نبود فرودگاه بين المللي

ترانزيت هوايي كالا CARGO مهم ترين ابزار توسعه مناطق آزاد بازرگاني، بندرهاي تجاري و اسكله هاي متروپل (چندمنظوره) به شمار مي رود.

تنها پايانه هوايي مسافري و حمل و نقل كالا در ۳۰ كيلومتري چابهار در بندر كوچك كنارك احداث شده كه با توجه به حمل و نقل كالا و ترددهاي بين المللي به چابهار، كنارك ظرفيت پذيرش محموله هاي تجارت كلان كالا را ندارد.

احداث فرودگاه بين المللي چابهار همواره در دستور كار نمايندگان استان سيستان و بلوچستان، مسئولان هماهنگي چابهار و سفرهاي استاني دولت نهم و دهم بوده اما تاكنون فرودگاه بين المللي چابهار به مرحله اجرايي و عملياتي نرسيده است.

در آخرين اظهارنظرها درباره لزوم احداث فرودگاه بين المللي چابهار رئيس كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي در سال گذشته اعلام كرد كه با توجه به موقعيت استراتژي چابهار نياز مبرم به فرودگاه بين المللي احساس مي شود.

وي خواهان اختصاص رديف ويژه اعتباري براي احداث فرودگاه بين المللي چابهار شد و افزود: با توجه به شرايط اين شهر (چابهار) فرودگاهي كه اكنون در شهرستان كنارك است پاسخ گو و در شأن نياز اين بندر نيست و شايسته است رديفي از محل اعتبارات ملي براي اين مهم در نظر گرفته شود.

فراهم شدن پهلوگيري كشتي هاي ۵۰ هزار تني

اسكله هاي بارگيري ترانزيت كالا و پهلوگيري كشتي هاي حمل و نقل اقيانوسي نقش اساسي در توسعه سواحل تجاري در جهان دارد كه متأسفانه چابهار فاقد اين ضرورت تجاري است.

ظرفيت تخليه و بارگيري كالا در بندر چابهار معادل 2.5 ميليون تن در سال برآورد شده و اين در حالي است كه ظرفيت حمل و نقل كالا از خليج چابهار تا ۱۰ ميليون تن در سال قابل افزايش است.

كارشناس اداره كل بنادر و دريانوردي سيستان و بلوچستان در اين باره به گزارشگر خراسان مي گويد: چابهار ظرفيت احداث حداقل ۷ پايانه پهلوگيري كشتي هاي تجاري اقيانوس پيما را دارد اما متأسفانه تنها در بندر شهيد بهشتي اين ظرفيت ايجاد شده

كه كشتي هاي سنگين بتوانند پهلوگيري كنند و عمده تخليه بار كشتي هاي اقيانوس پيما به ساير بنادر ارجاع مي شوند.

وي افزود: البته عمليات اجرايي احداث اسكله ۳۰۰متري كه امكان پهلوگيري كشتي هاي تجاري بيش از ۵۰هزار تن را فراهم مي كند، در چابهار آغاز شده و احتمالا تا پايان سال ۹۲ اين پايانه به بهره برداري خواهد رسيد.

چابهار، متروپل منطقه اقيانوسي ايران

سيامك كاكايي، عضو مركز بين المللي مطالعات صلح موسوم به IPSC در نوشتاري درباره «فرصت طلايي چابهار در آينده اقتصاد آسياي مركزي» مي گويد: درباره اهميت استراتژيكي و ژئوپلتيكي چابهار همين بس كه ايران در طول جنگ تحميلي با بهره گيري از اين بندر توانست نقش مهمي در تداوم روابط بازرگاني و تجاري خود با جامعه بين الملل را ايفا كند. در اين بين از دو دهه گذشته و با سرنگوني اردوگاه شرق و بنيان دولت هاي نوبنياد و بازارهاي بزرگ در آسياي مركزي عملا دامنه توجه به نقش ايران، جنوب شرق ايران و بندر چابهار براي حيات اقتصادي آسياي مركزي افزايش يافته است.

وي در ادامه مي افزايد: با توجه به شرايط جغرافيايي منطقه آسياي مركزي و افغانستان و همچنين ظرفيت هاي گوناگون ملي - منطقه اي و بين المللي بندر چابهار بايد گفت كه اين بندر در شرايط كنوني فرصتي طلايي براي ايفاي نقش منطقه اي را يافته است، فرصتي كه با توجه به شرايطي همچون سازندگي و سرمايه گذاري فراوان در آن، ساخت اسكله و افزايش گنجايش بندر و افزايش بارگيري كشتي هاي اقيانوس پيما (در خليج چابهار)، ساخت راه آهن به سوي آسياي ميانه و احداث فرودگاه بين المللي مي تواند يكي از مهم ترين چهارراه هاي كريدور شمال - جنوب بازرگاني منطقه اي شود.

اهميت اين اقدامات زماني بيشتر خواهد شد كه بدانيم اكنون سالانه ۳۰ميليون تن كالا از كشورهاي مختلف به سمت آسياي مركزي ترانزيت مي شود اما بسياري از كشورها كالاهاي خود را از طريق درياي مديترانه و درياي سياه حمل مي كنند، يعني با افزايش و بهبود راه هاي جاده اي و ريلي ايران عملا چابهار خواهد توانست نقش مهمي در اقتصاد منطقه بازي كند.

كاكايي ظرفيت چابهاررا به عنوان بندر متروپل منطقه اين گونه تشريح مي كند: با گشايش خط آهن تركمنستان - ايران و قزاقستان و همچنين طرح خط آهن شرق ايران (از چابهار تا ايستگاه كالشور در خراسان رضوي) كشورهاي محصور در خشكي آسياي ميانه مي توانند با بهره گيري از ويژگي هاي بندر چابهار در ايران توان ترانزيت و صادرات خود را به ديگر كشورهاي جهان بيش از پيش افزايش دهند و چابهار نيز بيش از هر زماني قابليت تبديل به بندر متروپل براي كشورهاي حوزه آسياي ميانه و افغانستان را خواهد يافت.

ضرورت احداث پايانه

صنعت از جمله عوامل توسعه اي هر منطقه به شمار مي رود و مي تواند در زمينه اشتغال پايدار و توسعه اقتصادي و افزايش حجم مبادلات بين المللي نقش آفرين باشد.

نادر ميرشكاررئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت سيستان و بلوچستان با بيان اين مطلب به باشگاه خبرنگاران افزود: ايجاد صنايع بزرگ از جمله پتروشيمي و فولاد در استان مي تواند مشكل بيكاري را رفع و سبب ايجاد صنايع متوسط و كوچك در منطقه شود و بر همين اساس با توجه به شرايط مناسب به جهت سرمايه گذاري در استان و وجود برخي مشكلات، سازمانها و شركتهاي دولتي براي ايجاد صنايع بزرگ در استان سرمايه گذاري و پس از بهره برداري به صورت كامل به بخش خصوصي واگذار كنند.

وي گفت: سيستان و بلوچستان كه 11 درصد كل مساحت ايران را به خود اختصاص داده استاني محروم نيست بلكه منابع غني و ظرفيت هاي بالقوه اي در بخشهاي مختلف دارد كه از جمله آنها در بخش تجارت و بازرگاني شيلات ، معدن، دامپروري، كشاورزي، گردشگري، حمل و نقل و غيره است كه اين مزيت ها هر كدام مي تواند به عنوان بستري مناسب براي سرمايه گذاري نقش آفريني كند و در اين زمينه بايد مشكلات فراروي سرمايه گذاري در استان رفع شود.

وي وجود 27 شهرك و ناحيه صنعتي در استان، صنايع شيلاتي، صنايع سيمان، صنايع معدني و وجود معادن و زيرساخت هايي از جمله بنادر در چابهار، منطقه آزاد تجاري چابهار، جاده ترانزيتي چابهار و ميلك، خط آهن سراسري كه آسياي جنوب شرقي را به اروپا متصل مي كند وجود ذخاير معدني مناسب كه باعث ايجاد صنايع معدني مي شود و داشتن بيش از هزار و 500 كيلومتر مرز آبي و خاكي و دسترسي به آبهاي آزاد را از جمله ظرفيت هاي استان عنوان كرد.

ميرشكار خاطر نشان كرد: پيشنهاداتي در بخش امور صنايع عنوان شده كه از جمله آنها مي توان به ايجاد تعاوني هاي خاص براي تامين تجمعي مواد اوليه، استفاده از روند حمايتي بر اساس بسته هاي پيشنهادي در قالب كمك هزينه انرژي، بازسازي و نوسازي، تجهيز و تكميل فرآيند توليد، اعمال معافيت مالياتي به ميزان 100 درصد به مدت 15 سال براي واحدهاي صنعتي و معدني استان و اصلاح مواد 105 و 132 قانون ماليات، كاهش تعرفه هاي مصرف آب و برق براي واحدهاي صنعتي و معدني استان به ميزان 50 درصد و تامين آن از جانب دولت و همچنين حق انشعاب واگذاري آب و برق به ميزان 50 درصد در سطح استان، كاهش سقف حقوق و مزايا، بخشودگي حق بيمه و ماليات حقوق كارگران، اشاره كرد.

وي ادامه داد: تسهيل كردن نحوه بكارگيري جابجايي و جايگزيني نيرو و تسهيل كردن امكان بكارگيري كارآموز فارغ از اعمال مقررات قانون كار، اعمال حاكميت دولت و حمايت از سرمايه گذاران و همچنين برخورد با متخلفان و معترضان در راستاي امنيت سرمايه گذاران و ايجاد پايانه صادراتي براي صادرات توليدات صنعتي و معدني از طريق چابهار، از ديگر پيشنهادات است.

رئيس سازمان صنعت، معدن و تجارت سيستان و بلوچستان خاطرنشان كرد: در سيستان و بلوچستان بيش از 1200 پروانه بهره برداري با اشتغال 24 هزار و 237 نفر و سرمايه گذاري 6 هزار و 723 ميليارد ريال وجود دارد و بيش از هزار و 580 جواز تاسيس با اشتغال 25 هزار و 799 نفر و 21 هزار و 363 ميليارد ريال صادر شده است.

بدون شك توانمندي هاي اقتصادي چابهار به ظرفيت هاي ناپايان شيلات، حمل و نقل كالا و ظرفيت هاي تجاري و بازرگاني محدود نبوده و اين منطقه مي تواند به عنوان پايانه تجاري و كريدور شمال شرق - جنوب شرق و توسعه مناطق آزاد تجاري و صنعت CARGO تبديل شود و زمينه توسعه حوزه دريايي اقيانوس هند، محور شرق و جنوب شرق ايران، توسعه ظرفيت هاي تجاري شمال شرق ايران و گسترش تجارت ايران با كشورهاي CIS را فراهم كند.

چهارشنبه 27 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خراسان]
[مشاهده در: www.khorasannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن