واضح آرشیو وب فارسی:سياست روز: بايدها و نبايدهاي بودجه ۹۳
اولين بودجه دولت تدبير در موعد قانوني در هفدهم آذر تقديم مجلس شد كه نشان از پايبندي دولت به قانون است. در حاليكه با گذشت هشت سال راه ناصواب دولت نهم و دهم كه با تاخير پيدرپي در تقديم لايحه بودجه، كه موجبات سلب فرصت رسيدگي نمايندگان مجلس را به همراه داشت. اشاره كرد. دولت نهم با تاخير ميانگين دو ماهه، همچنين دولت دهم با تاخيري سه ماهه در تقديم بودجه به مجلس، مجلس را به اجبار به تصويب دو دوازدهمي بودجه تسليم ميكرد. كه سبب زيانهاي فراواني براي رشد اقتصادي كشور شده است از جمله مواجه شدن كسري بودجه چند سال پيدرپي در ماههاي پاياني و تقديم لايحه متمم بودجه به مجلس جهت جبران خسارات تعللي در تقديم به موقع بوده است.
لايحه بودجه تنظيم شده به عنوان سند دخل و خرج دولت و تعيين كننده استراتژي دولت در سال آتي از چند منظر اقتصادي و سياسي در سالجاري حائز اهميت و داراي نقاط ضعف و قوتي است كه مستلزم چكشكاري است.
۱- حجم بودجه ۹۲ حدود ۷۲۷ هزار ميليارد تومان بود درحاليكه لايحه بودجه ۹۳، ۷۸۳ هزار ميليارد تومان پيشبيني گرديده است كه رشد هشت درصدي نسبت به سال قبل را در بردارد. اين بودجه نمايانگر بودجه انبساطي است. از منظر اقتصاددانان چنانچه افزايش حجم بودجه كمتري براي سال ۹۳ در نظر گرفته ميشد ميتوانست رشد تورمي را در سال آتي بيشتر كند. افزايش رشد بودجه ۹۳، بيشتر حاكي از رشد بودجه شركتهاي دولتي است.
۲- از مباحث تدوين بودجه در نظر گرفتن شرايط سالجاري و نگاه اجمالي به سالهاي پيشين است در شرايط فعلي كه دولت با كسري بودجه ۱۷۶ هزار ميليارد توماني در سالجاري مواجه است با توجه به افزايش هشت درصدي حجم لايحه بودجه و تورم ۴۰ درصدي سالجاري به جرات ميتوان گفت بودجه ۹۳ از واقعيات به دور است و تحقق منابع در سال آتي نيز با مشكلات عديدهاي روبرو است. كه به سرعت نميتوان آن را درمان كرد. ميبايست دولت در تنظيم بودجه سال آتي با رويكردي مقاومتيتر، شرايط فعلي را كه حاكي از تحريمهاي جاري، و حاصل افزايش هزينهها و كسري بودجه شده است را مد نظر قرار دهد.
۳- وابستگي بودجه به درآمدهاي نفتي و ميعانات گازي است. به طوريكه وابستگي بودجه در سالجاري ۶۳ هزار ميليارد تومان است و بودجه سال آتي اين رقم را به ۸۰ هزار ميليارد تومان افزايش داده است كه نشان از خوشبيني بيش از حد دولت به توافقات ژنو است اين در حاليست كه گذشته غربيها نشان داده است غرب بارها به آنچه كه توافق كرده پايبند نبوده است. در صورت عدم تحقق توافقات گروه ۱+۵ بحران اقتصادي در كشور تشديد خواهد شد.
۴- در لايحه بودجه ۹۳ شاخصترين درآمدهاي غيرنفتي افزايش ۴۴ درصدي درآمدهاي مالياتي و تحقق ۶۶ هزار ميليارد تومان بودجه از محل مالياتها در شرايطي كه كشور در چند سال گذشته با بحرانهاي اقتصادي روبرو بوده است اين اقدام بار تورمي را به بخش خصوصي و بنگاههاي توليدي افزونتر كرده است.
۵- از ديگر نكات مغفوله بودجه ۹۳ كاهش واگذاريهاي اصل ۴۴ به بخش خصوصي است. بخش خصوصي پتانسيلها و ظرفيتهاي فراواني دارد كه در صورت فراموش كردن اين ظرفيتها قطعا بار حركتي دولت در جهت توسعه ملي سنگينتر است.
۶- ايراد ديگر دولت به فروش ۲۵ هزار ميليارد توماني اوراق مشاركت است در حاليكه دولت در سالجاري نتوانسته است با توجه به ركود اقتصادي فروشي از بابت اوراق مشاركت داشته باشد. چگونه ميتواند در سال آتي منابعي ازاين محل تامين كند.
۷- نكنه مهمي كه ميتوان به عنوان نكات مثبت بودجه اشاره كرد افزايش سه برابري بودجههاي عمراني در سال آتي است. كه در صورت تحقق منابع بودجهاي به آنچه كه دولت در يكصد روز گذشته وعده داده بود رونمايي ميكند. وعدههاي كه حاكي از اتمام پروژههاي نيمه تمام و ايجاد تحرك اقتصادي براي كشور و همچنين كاهش نرخ بيكاري است، هر چند تحقق منابع بودجه ۹۳ كاري بس دشوار به چشم ميخورد و ليكن از ويژگيهاي لايحه بودجه ۹۳ در شرايط فعلي تلقي شده است.
۸- در آخر انتظار از نمايندگان مجلس آنست كه با توجه به شرايط نامطلوب اقتصادي و مشكلات معيشتي مردم كه تورم ۴۰ درصدي را در سالجاري تحمل كرده است. لايحه بودجه را بصورت واقعي بررسي كنند بگونهاي كه اين همدلي دولت و مجلس با مردم در جهت بالا بردن رضايت مردم تداوم يابد.
محمدرضا آذين
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سياست روز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]