واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بررسي جنگ، صلح و همزيستي مسالمت آميز در اسلام
كتاب «جنگ در حقوق اسلامي» به مطالعه جنگ، صلح و همزيستي مسالمت آميز در اسلام، با توجه به سيره، منابع و تاريخ اسلامي، پرداخته است و با مطالعه مفهوم منازعه در صدد بررسي تبعات آن اعم از جنگ، آتش بس، صلح و قراردادهاي مشابه برآمده است.
به گزارش خبرگزاري مهر، محسن الداوودي نويسنده اين اثر بر اين باور پاي مي فشرد كه ايده هايي كه بالقوه توانايي توجيه اقدام به جنگ را دارا هستند در عين حال مي توانند به عنوان منبعي نظري جهت تجربه همزيستي مسالمت آميز، تنظيم قوانين براي روابط عادلانه و منصفانه و نيز مبنايي فكري با هدف ارائه راهكارهايي جهت حل منازعات بدون استفاده از خشونت به كار گرفته شود.
وي با اتخاذ رويكردي تاريخي باور دارد كه جنگ در اسلام بايد با بررسي شروع روابط بين اولين مسلمانان و جوامع خود، از جمله غيرمسلمانان در واكنش به ظهور دين اسلام مورد مطالعه قرار گيرد.
كتاب در بخشهايي چند به مطالعه و بررسي جهاد و نبرد نظامي در آراي فقيهان جهان اسلام اختصاص يافته است. الداوودي در مباحثي از اين دست به بررسي رويكرد اهل سنت به جهاد اقدام ورزيده است. وي در اين ميان فتاوي و انديشه هاي فقيهاني همچون ابن تيميه را بررسي نموده است. مولف ذيل بخشي كه به مطالعه جنگ و جهاد در آراي اهل سنت اختصاص داده است به بررسي مباحث مرتبط با جنگ در مذاهب حنفي، شافعي، حنبلي و مالكي پرداخته است.
«جنگ در حقوق اسلامي» در پنج فصل و يك نتيجه گيري سامان يافته است:
نخستين فصل با عنوان «جنگ در طول حيات حضرت محمد (ص)» به طرح مسائلي همچون مشكلات مطالعه سيره، دوره مكه، دوره مدينه، غزوات پيامبر اكرم(ص)، موعظه و ساخت معاهدات صلح و حمله هاي متعدد به مسلمانان و مجموعه اي از حوادث آن عهد اختصاص يافته است. در اين فصل امكان «ايجاد يك نظريه از جنگهاي حضرت محمد(ص)» به پرسش كشيده شده و تلاش شده است تا طي ارائه پاسخي شايسته چرايي نبردها مطابق سيره نبوي شرح داده شود.
فصل دوم به بررسي مفهوم جنگ در آيات قرآن كريم مي پردازد. اين فصل دربردارنده مطالبي از اين دست است: متن و بافت قرآن، ديگران در ديدگاه مسلمانان، سفارشهاي قرآني درباره جنگ، آيات مكي و آيات مدني، حقوق جنگ در قرآن كريم و روشهاي مطالعه متن قرآن كريم.
نويسنده در فصل سوم بحث خود را در باره «توجيهات حقوقي براي جنگ» پي مي گيرد. وي در اين فصل ديدگاه هاي فقيهان قرن هاي دوم، سوم، هشتم و نهم فقه و حقوق اسلامي را مطرح مي نمايد.
«حقوق بين المللي بشر دوستانه اسلامي» در فصل چهارم مورد مطالعه قرار مي گيرد. مباحث اين فصل راجع به قواعد حقوقي اي است كه نه تنها براي جنگهاي بين المللي بلكه همچنين براي جنگهاي داخلي و يا غير بين المللي نيز تجويز شده اند.
فصل پنجم به «درگيريهاي مسلحانه داخلي و تروريسم» اختصاص يافته است. انواع درگيريهاي مسلحانه داخلي، استفاده از زور در صحنه بين المللي، آسيب شناسي تروريسم و مجازات تروريسم مطابق حقوق اسلامي عناوين مطالب اين فصل را تشكيل مي دهند.
نويسنده در قسمت نتيجه گيري يادآور مي گردد كه در تحقيقات غربي در باره حقوق بين الملل اسلامي و نيز معناي جهاد در شريعت و فقه اسلامي نوعي سردرگمي به چشم مي خورد.
وي معتقد است كه با توجه به مطالعات انجام پذيرفته در حقوق اسلامي مي توان گفت جهاد نبردي دفاعي است كه در عداد جنگهاي عادلانه طبقه بندي مي شود.
كد خبر: 2196744
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۶ - ۰۸:۵۸
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]