تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 20 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كسى، به هدايتى راهنمايى كند، پاداشى را كه براى پيروان هدايت وجود دارد، براى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851868700




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

با موضوع «اقتصاد سياسي؛ استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي»دومين نشست تخصصي مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري برگزار شد


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: با موضوع «اقتصاد سياسي؛ استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي»دومين نشست تخصصي مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري برگزار شد
دومين نشست تخصصي مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري با موضوع «اقتصاد سياسي استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي» و با حضور كارشناسان برگزار شد.


به گزارش خبرگزاري فارس،‌ دومين نشست تخصصي مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري با موضوع «اقتصاد سياسي استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي» برگزار شد.

بنابر اين گزارش در اين نشست دكتر حسام‌الدين آشنا (رياست مركز بررسي‌هاي استراتژيك رياست جمهوري)، دكتر محسن رناني (عضو هيئت علمي دانشگاه اصفهان)، دكتر بهزاد سلطاني (عضو هيئت علمي دانشگاه كاشان و مشاور در سازمان انرژي اتمي)، مهندس حميد اميري‌نيا (رئيس مركز همكاري‌هاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، دكتر مصطفي دين‌محمدي (عضو هيئت علمي دانشگاه زنجان)، دكتر سيدعلي حسيني ‌تاش (معاونت راهبردي دبيرخانه شوراي عالي امنيت ملي)، دكتر محمود همتي (معاون فناوري و امور بين‌الملل پژوهشگاه صنعت نفت)، دكتر مسعود درخشان (عضو هيئت علمي دانشگاه علامه طباطبايي)، دكتر غلامحسين حسنتاش (نايب رئيس و مدير اجرائي انجمن اقتصاد انرژي ايران)، مهندس مسعود عبدي (كارشناس دفتر همكاري‌هاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، مهندس صابر ميرزايي (معاون پژوهشي دفتر همكاري‌هاي فناوري و نوآوري رياست جمهوري)، و دكتر محمد فاضلي (معاون پژوهشي مركز بررسي‌هاي استراتژيك) حضور داشتند.

در ادامه گزارشي از اين نشست مي آيد:

· مقدمه

مركز بررسي‌هاي استراتژيك رياست جمهوري در راستاي اهداف و مأموريت‌هاي ذاتي خود، به بررسي مقولاتي كه در راستاي راهبردهاي ملي كشور مؤثر هستند اقدام مي‌كند. اين مركز وظيفه دارد اطلاعات، نقدها و تحليل‌هاي راهبردي درباره راهبردهاي ملي كشور را در اختيار رياست محترم جمهوري قرار دهد. پرونده هسته‌اي ايران كه در يك دهه گذشته عمده‌ترين چالش سياست خارجي بوده و عمدتاً از منظر سياسي مورد توجه قرار گرفته است. چالش‌هاي سياسي پرونده مانعي براي بررسي انرژي و صنعت هسته‌اي از نگاه‌هاي ديگر شده است. ولي مي‌توان از ابعاد ديگري نيز به انرژي هسته‌اي پرداخت. با توجه به اهميت و حساسيت موضوع، دومين نشست تخصصي مركز بررسي‌هاي استراتژيك رياست در تاريخ 1392/8/28 به بررسي «اقتصاد سياسي استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي» اختصاص يافته است.

در اين نشست برخي از مباحث مهم درخصوص رويكرد اقتصادي غرب به مسأله انرژي و جايگاه پرونده هسته‌اي در اين رويكرد، تحليل و ارزيابي اقتصادي انرژي و صنعت هسته‌اي، جايگاه انرژي هسته‌اي در نقشه و استراتژي تأمين پايدار انرژي كشور، و ملاحظات مربوط به سياست فناوري و سياست انرژي در كشور بررسي شده است. آن‌چه در ادامه آمده اصلي‌ترين محورهاي مباحثات اين نشست است. مباحث ذكر شده الزاماً بيانگر ديدگاه‌هاي مركز بررسي‌هاي استراتژيك رياست جمهوري نيست، بلكه گزارشي از ديدگاه‌هاي متخصصان حاضر در نشست است.

2· رويكرد اصلي

يكي از مهم‌ترين مباحث درخصوص استفاده صلح‌آميز از انرژي هسته‌اي در ايران آن است كه صنعت و انرژي هسته‌اي عموماً از منظر سياسي بررسي شده و ضرورت دارد اين مسأله در چارچوب اقتصاد سياسي و ملاحظات مربوط به سياست فناوري و سياست انرژي كشور نيز اين مسأله ارزيابي شود. در چنين ارزيابي‌اي، يك سؤال اساسي اين است كه اگر در فضايي كاملاً غيرسياسي و با ملاحظه شرايط عدم تحريم به صنعت و انرژي هسته‌اي بنگريم، تصميم درخصوص آينده اين صنعت چه خواهد بود؟

2-1· ديدگاه اقتصاد سياسي در مناقشه هسته‌اي

ديدگاه‌هاي متفاوتي درباره اقتصاد سياسي مسأله هسته‌اي ايران وجود دارد. مسلط‌ترين ديدگاه تأكيد دارد كه صنعت هسته‌اي پيشرفتي بزرگ به حساب مي‌آيد كه تأثيرات عميقي بر توسعه كشور به‌جا خواهد گذارد. اين ديدگاه عليرغم همه انتقادات به توجيه اقتصادي صنعت و برق هسته‌اي، با جديت از ارزش اقتصادي صنعت و انرژي هسته‌اي دفاع مي‌كند.

ديدگاه مقابل تا آن‌جا پيش مي‌رود كه مسأله هسته‌اي را دامي براي توسعه‌ ايران دانسته و آن‌را با سياست غرب در قبال شوروي براي كند كردن توسعه و فروپاشي مقايسه مي‌كنند. برخي نيز معتقدند صنعت هسته‌اي در شمار تكنولوژي‌هاي خاص است كه اثرات انتشاري آن وسيع نيست و به‌طور گسترده بر بهبود رشد اقتصادي تأثير نمي‌گذارد.

در اين ميان، يك ديدگاه تأكيد دارد كه غرب خواهان قيمت بالاي نفت است و از ابزار مناقشه هسته‌اي براي رسيدن به اين هدف استفاده مي‌كند. بر اساس اين ديدگاه، رشد سرمايه‌گذاري در زمينه انرژي‌هاي نو بر اثر با صرفه‌ شدن اين سرمايه‌گذاري تحت تأثير قيمت‌هاي بالاي نفت، الگوي تأمين انرژي در جهان را تغيير داده و به غرب قابليت مي‌دهد تا از نيازمندي خود به نفت موجود در كشورهاي اسلامي كاسته و از تمدن اسلامي عبور كند.

بر اساس ديدگاه سوم، غرب حل كردن سه مسأله پير شدن اقتصادهاي غربي، شوك‌هاي نفتي، و گرم شدن زمين را با دنبال كردن سياست قيمت‌هاي بالاي نفت پي مي‌گيرد. قيمت‌هاي بالاي نفت – البته در بازه قابل كنترل - سرمايه‌گذاري روي انرژي‌هاي نو را باصرفه ساخته و در ميان‌مدت به غرب امكان مي‌دهد از وابستگي استراتژيك خود به نفت بكاهد. در ضمن، قيمت بالاي هفتاد دلار براي هر بشكه نفت، سرمايه‌گذاري روي روش‌هاي غيرمرسوم استخراج نفت را نيز اقتصادي مي‌كند و صرفاً به تقويت انرژي‌هاي تجديدپذير نمي‌انجامد.

اين ايده كه غرب از قيمت‌هاي بالاي نفت استقبال مي‌كند براي اكثريت حاضران در نشست قابل قبول است، و بر اين باورند كه غرب ضمن استفاده كردن از منافع قيمت بالاي نفت، با پروژه ايران‌هراسي بخشي از زيان اقتصادي ناشي از قيمت‌هاي بالاي نفت را نيز در قالب‌هاي مختلف جبران مي‌كند. اما منتقدان معتقدند درخصوص نقش انرژي‌هاي نوين در جايگزيني نفت اغراق صورت مي‌گيرد و نفت كماكان تا 100 سال آينده نيروي تأثيرگذار بر روابط اقتصادي و سياسي جهاني است. در ضمن، اين ايده كه پرونده هسته‌اي ايران ابزار غرب براي بالا نگه داشتن قيمت نفت است براي برخي پذيرفتني نيست، ولي قابل قبول است كه در مواقعي براي اين هدف به‌كار گرفته شده است. هم‌چنين، آمريكايي‌ها حتي در صورت خودكفايي در انرژي – بر اثر افزايش توليد، استفاده از شيوه‌هاي غيرمرسوم استخراج، و گسترش انرژي‌هاي تجديدپذير - براي ممانعت از حضور رقباي خود در منطقه خليج فارس و خاورميانه، راهبرد بي‌توجهي به اين منطقه را در پيش نخواهند گرفت.

2-2· سياست تكنولوژي و سياست انرژي

در اين نشست تأكيد شده كه بايد ميان صنعت هسته‌اي و انرژي هسته‌اي تمايز قائل شد تا تصوير درست‌تري از راهبردهاي فعاليت در اين عرصه از تكنولوژي به دست آيد. در ضمن، بر اين ايده تأكيد مي‌شود كه صنعت و انرژي هسته‌اي – به مانند بقيه عرصه‌هاي تكنولوژي و انرژي كشور – فاقد برنامه منسجم توسعه است. از اين‌رو مشخص داوري كردن درباره راهبرد كشور در قبال صنعت هسته‌اي نيز دشوار است. بر همين اساس، منتقدان بر فقدان صرفه اقتصادي استفاده از برق هسته‌اي تأكيد مي‌كنند و موافقان بر نبود داده و چارچوب‌هاي لازم براي ارزيابي اقتصادي تأكيد دارند.

اما نكته مهمي كه در اين نشست و بر اثر ورود به بحث كلي سياست انرژي و سياست تكنولوژي به آن پرداخته شده، آسيب‌شناسي بخش انرژي و فناوري كشور است. مسأله آن است كه كشور فاقد سياست تكنولوژي و سياست انرژي روشني است كه جايگاه همه فناوري‌ها و انرژي‌ها در آن مشخص شده باشد. براي مثال، اكثريت حاضران در نشست بر اين باورند كه در چارچوب سياست انرژي معقول براي كشور، مقابله با هدر رفتن انرژي اولويتي بيش از توسعه منابع جديد توليد انرژي دارد. هم‌چنين در همين چارچوب استدلال مي‌شود كه رساندن شاخص شدت مصرف انرژي كشور به شاخص كشور هند كه عملكرد مناسبي نيز به حساب نمي‌آيد، سبب مي‌شود روزانه 1 ميليون بشكه معادل نفت خام صرفه‌جويي صورت گيرد.

فقدان سياست روشن و دقيق در عرصه تكنولوژي و انرژي سبب شده است پس از 100 سال سرمايه‌گذاري در صنعت نفت، هنوز به تكنولوژي اين صنعت مسلط نشده‌ايم و تعداد حق ثبت اختراع‌هاي ايران در اين صنعت معدود باشد و كشورهايي كه تا سه دهه قبل سهمي در صنعت نفت جهان نداشته‌اند، بر ايران پيشي بگيرند. از اين‌رو، ضروري است نقشه انرژي كشور تنظيم شود. بدون نقشه و سند راهبردي انرژي كشور، جايگاه فعاليت‌هاي تأمين انرژي در كشور مشخص نخواهد شد.

در محدوده چنين اسناد و نقشه‌هايي مي‌توان مزيت‌هاي نسبي گسترده در استفاده از انرژي‌هاي نوين را لحاظ كرد، و جايگاه تكنولوژي و انرژي هسته‌اي را نيز معين نمود. هم‌چنين در چارچوب چنين سندي، مي‌توان مخاطرات زيست‌محيطي ناشي از صنعت و انرژي هسته‌اي – كه بالاخص بعد از حادثه فوكوشيما با جديت بيشتري لحاظ مي‌شود – را نيز مورد توجه قرار داد.

3·جمع‌بندي

مباحث اساسي مطرح شده در اين نشست در محورهايي به شرح زير قابل جمع‌بندي است:

1·غرب از قيمت‌هاي بالاي نفت تا اندازه‌اي و براي مدت زماني كه اقتصاد غرب قادر به تحمل آن باشد استقبال مي‌كند و قيمت‌هاي بالا عاملي براي درمان تدريجي برخي از مشكلات ساختاري اقتصاد و جامعه غرب است. بديهي است در چنين وضعيتي، بالا بودن قيمت‌ها به كم شدن شكاف توسعه‌اي غرب و جهان در جال توسعه كمك نخواهد كرد.

2·ممكن است از پرونده هسته‌اي ايران در مقاطعي براي بالا نگه داشتن قيمت نفت استفاده شده باشد، اما كاركرد ذاتي و اوليه آن چنين چيزي نيست. بيشتر مسائل امنيتي، نظامي، و ملاحظات استراتژيك منطقه‌اي و بين‌المللي در اين مسأله دخيل هستند.

3·تدوين سياست راهبردي كشور در زمينه تكنولوژي و تأمين انرژي ضروري است. تدوين چنين سياست‌هايي مي‌تواند ضمن روشن كردن افق تأمين انرژي، براي قدرت‌هاي طرف مذاكره در پرونده هسته‌اي شفافيت‌ساز باشد.

4·كشور به شدت از هدر رفتن انرژي، ناكارآمد بودن زيرساخت‌هاي انتقال و مصرف انرژي، و فقدان سرمايه‌گذاري روي انرژي‌هاي تجديدپذير رنج مي‌برد. اين در حالي است كه به دليل نبودن «سياست فناوري» و «سياست انرژي» روشن و تعريف شده، سرمايه‌گذاري مناسبي براي بهسازي زيرساخت‌هاي توليد، انتقال و مصرف انرژي صورت نمي‌گيرد و ارزش اقتصادي اين اقدامات شناسايي نشده است.

ضرورت دارد تا به صورت بين‌بخشي و با توان كارشناسي و دقت بالا، «سياست تكنولوژي» و «سياست انرژي» كشور تدوين شود. اين چنين سياست‌ها و اسناد متناظر با آن‌ها حتماً بايد شامل ملاحظات استراتژيك درخصوص مناسبات منطقه‌اي، و نقش استراتژيك انرژي در آينده انرژي جهان، و تحليل جايگاه ايران با توجه به جايگاه انرژي در آينده جهان و مسائل زيست‌محيطي باشد.

به گزارش فارس، شما مي توانيد نسخه pdf اين نشست را نيز از اينجا ملاحظه كنيد.

انتهاي پيام/

يکشنبه 1 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن