واضح آرشیو وب فارسی:فردا نیوز: تفاوت بلوغ در دختران و پسران نسخه
بلوغ فرآيندي است كه طي آن يك كودك دچار تغييراتي ميشود و او را براي توليد مثل آماده ميسازد. اين فرآيند در اثر تغييرات مغزي و هورموني صورت ميگيرد. اولين اصلي كه بايد به خاطر سپرد اين است كه بلوغ در افراد مختلف در سنين متفاوتي شروع ميشود و به اتمام ميرسد و مقايسه دو نفر براي تشخيص تعجيل يا تاخير بلوغ صحيح نيست.
به بيان ديگر ممكن است يك دختر در 9 سالگي اولين نشانه هاي بلوغش ظاهر شود و در همكلاسي او تا دو سال بعد اين اتفاق رخ ندهد.
در اين نوشته مواردي را كه بايد به عنوان تاخير يا تعجيل بلوغ مورد توجه والدين قرار گيرد و براساس آن بايد به پزشك مراجعه كنند، شرح مي دهم.
در دختران معمولا اولين نشانه بلوغ بزرگ شدن پستان هاست كه ابتدا به صورت يك برآمدگي كوچك خود را نشان مي دهد. اين اتفاق در نژاد ايراني به طور متوسط در حدود 10 تا 10.5 سالگي رخ مي دهد و پس از آن رشد موهاي زير بغل و زهار شروع مي شود.
وقوع اولين خونريزي ماهانه معمولا آخرين نشانه شروع بلوغ است كه به طور متوسط، دو سال بعد از شروع رشد پستان ها رخ مي دهد و در نژاد ما حدود 12.5 سالگي رخ مي دهد. در آفريقايي تبارها اين اتفاقات زودتر رخ مي دهد و مثلا متوسط سن شروع خونريزي عادت ماهانه درآنها دوازده سالگي است.
اگر شروع نشانه هاي بلوغ يعني ايجاد برآمدگي اوليه پستان قبل از هشت سالگي در دختران رخ دهد، نشانه بلوغ زودرس تلقي شده و بايد مورد بررسي قرار گيرد.
به همين ترتيب در صورتي كه تا 12.5 سالگي هيچ نشانه اي از رشد پستان ها در دختر ديده نشود به عنوان تاخير بلوغ مي تواند ارزيابي شود. نكته مهم اين كه شروع رشد موهاي زير بغل و زهار مي تواند اندكي بعد يا قبل اين رخ دهد و نشانه اصلي بلوغ نيست.
در پسران، بزرگ شدن بيضه ها اولين علامت بلوغ است و در ادامه بزرگ شدن عضو تناسلي و رويش موهاي زهار خواهد بود. اين تغييرات از 10 سالگي به بعد كم كم شروع مي شود، ولي در دوازده تا پانزده سالگي كاملا نمايان مي شود.
بر اساس تعاريف بالا در صورتي كه در يك پسر قبل از 9 سالگي بلوغ شروع شود، بيماري بلوغ زودرس مطرح مي شود و بايد ارزيابي و بررسي ها انجام شود.
تاخير بلوغ در پسران به مواردي اطلاق مي شود كه پس از اتمام چهارده سالگي هيچ نشانه اي از رشد بيضه ها وجود نداشته باشد كه در اين موارد نيز ارزيابي هاي هورموني بايد شروع شود.
در سال هاي اخير بسياري از والدين نگران بلوغ زودرس در دخترانشان هستند و به تصور اين كه در جامعه امروز شروع بلوغ در يك دختر 9 يا 10 ساله خيلي زود است براي به تاخير انداختن بلوغ به پزشك مراجعه مي كنند.
بنا بر آنچه گفته شد، شروع بلوغ در سن مورد انتظار يعني هشت تا 9 سالگي طبيعي است و نياز به درمان ندارد.
دكتر رضا كريمي - فوق تخصص بيماري هاي غدد
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فردا نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]