واضح آرشیو وب فارسی:مهر: حراجهاي غير صادقانه
فصل كه عوض ميشود، اعياد، تعطيلات يا مناسبتها كه فراميرسد، بازار حراجها هم داغ ميشود. شايد براي خيليها فصل حراج خوب و ديدن درصدهاي درشت تخفيف لذتبخش و وسوسهكننده باشد، اما خلاف تصور بيشتر مردم، فروشندگان و برندها برنده اين بازار هستند، نه خريداران.
تخفيف اين روزها شامل همه چيز مي شود. از برندها و مارك هاي معروف گرفته تا فروشگاه هاي متفرقه. به گونه اي كه همه اين واحدهاي عرضه كننده محصولات اعم از كيف و كفش، پوشاك، لوازم خانگي و ديگر كالاهاي مصرفي مدعي اند اجناسشان از تخفيف قابل توجهي برخوردار است اما آيا اين تخفيف ها واقعي و به نفع مصرف كننده است يا صرفا ترفندي براي فروش بيشتر كالا به مردم كه در نهايت هم تخفيفي قابل ذكر در هزينه خريد كالا براي مردم دربر ندارد؟ پاسخ اين پرسش را مي توان با گشتي مختصر در اين فروشگاه ها دريافت.
كافي است سري به اين حراجي ها بزنيد تا ببينيد خريد از آنها نه فقط به صرفه نيست بلكه در بسياري از اين حراج ها، قيمت ها هم واقعي و صادقانه نيست و منافع خريدار و مصرف كننده را تامين نمي كند.
به عبارت بهتر در بسياري از اين فروشگاه ها قيد و بندهاي متعددي براي ارائه تخفيف روي اجناس است كه خريد ارزان تر را براي خيلي از مشتريان دشوار مي كند.
براي مثال در برخي فروشگاه ها فقط بخش بسيار كوچكي از اجناس مشمول تخفيف است كه در بيشتر موارد از تنوع، جنس، رنگ و كيفيت كافي برخودار نيست و به اصــطلاح تكمانده، بنجل و بي خريدار محسوب مي شود.
نمونه ديگري از اين قيد و بندها كه در اين حراجي ها براي برخورداري از تخفيف اعلام شده، شرط و شروط هاي متعدد و گاهي غيراقتصادي است كه پيش پاي مشتريان گذاشته مي شود، از جمله اين كه سقف خريد از فروشگاه بايد به رقم مشخصي برسد تا تخفيف آگهي شده پشت ويترين شامل خريدار شود، مثلا بايد يك ميليون تومان جنس بخريد تا 30درصد تخفيف بگيريد!
حتي برخي از فروشگاه ها پا را فراتر نهاده و خريد يك كالا را مشروط به خريد اقلام ديگر مي كنند تا تخفيف در بوق و كرنا كرده، جامه عمل بپوشد.
به اين ترتيب مي توان نتيجه گرفت حراج هايي كه اكنون به نام تخفيف برپا مي شود، در بسياري موارد سوء استفاده اي تبليغاتي و تكنيك فني در بازاريابي براي كشاندن مشتري به داخل فروشگاه و فروش جنس با ده ها ترفنداست.
اين در حالي است كه در ديگر كشورهاي توسعه يافته اصولا فصل حراج، فصلي براي حمايت از مصرف كننده است و كاهش قيمت ها بقدري واقعي است كه مشتريان ساعت ها قبل از شروع حراج پشت در مغازه صف مي كشند.
در اين حراج ها، فروشگاه ها تمام اجناس خود را بي قيد و شرط و با درصد قابل توجهي تخفيف عرضه مي كنند تا از طريق «سود كمتر، فروش بيشتر» كسادي ديگر ماه هاي سال را جبران كنند.
به نظر مي رسد انجمن حمايت از حقوق مصرف كنندگان بايد در اين باره اقدامي شايسته انجام دهد و با تدوين دستور العمل هاي ويژه براي حراجي ها، به سوداگري در اين زمينه پايان داده و حراج ها را به واقعيت تبديل كند.
كتايون مافي - گروه اقتصاد
شنبه 23 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]