واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش ميدهدخلع سلاح مخالفان سوري؛ شرط لازم و كافي موفقيت ژنو 2
بعد از همه فراز و نشيبهايي كه در مسير برگزاري نشست ژنو 2 به وجود آمد، در نهايت قرار شد نمايندگان دولت و مخالفان سوري دور هم جمع شوند تا براي حل بحران دو ساله اين كشور چارهاي بيانديشند.
به گزارش خبرگزاري فارس، بعد از كشمكشهاي فراوان و لغو شدنهاي مكرر نشست ژنو 2، در نهايت نمايندگان دولت سوريه و مخالفان سوري پذيرفتند 22 ژانويه 2014 برابر با 2 بهمن گردهم آيند و راهحلي براي بحران سوريه بيابند.
در اين ميان، يكي از مهمترين دلايلي كه باعث تاخير در تشكيل اين اجلاس بينالمللي ميشد، پيششرطي بود كه مخالفان سوري براي حضور در اين نشست تعيين ميكردند؛ كنارهگيري بشار اسد، رئيس جمهور سوريه از قدرت. اين در حالي بود كه چنين درخواستي در تضاد با روح توافقنامه ژنو 1 بود. در واقع، هدف توافقنامه ژنو 1 كه ژوئن 2012 منعقد شده بود، يافتن راهي براي حل ديپلماتيك بحران سوريه بود و نكته اينكه در اين توافقنامه، درخواست تشكيل دولت انتقالي در سوريه مطرح شده بود اما درباره اينكه آيا بشار اسد بايد قدرت را رها كند يا خير، هيچ سخني گفته نشده بود. علاوه بر اين، در توافقنامه ژنو آمده بود، دولت دمشق و مخالفان بايد با توافق دوجانبه اعضا دولت انتقالي را برگزينند.
به هر حال، علاوه بر پيششرط عدم حضور اسد در آينده سوريه، عامل ديگري كه باعث مخالفت معارضان با حضور در نشست ژنو 2 بود، وجود اختلاف و دو دستگي ميان گروههاي مختلف مسلح بود تا جايي كه جمعي از مخالفان سوري در قاهره كه خود را «هيئت امناي انقلاب سوريه» ناميدند، چندي پيش اعلام كردند، يك دولت انتقالي تشكيل دادهاند و آمادهاند تا قدرت را در سوريه به دست بگيرند؛ اقدامي كه تحليلگران از آن به عنوان نشانهاي از شدت گرفتن اختلافات و چنددستگي ميان مخالفان ياد كردند. از طرف ديگر برخي از گروههاي مسلح با دولت انتقالي يا موقتي كه ائتلاف مخالفان سوريه قصد تشكيل آن را دارند، مخالفند و برخي از فرماندهان اين گروهها اعلام كردهاند، ائتلاف مخالفان سوريه را كه بر اساس برنامههاي كشورهاي بيگانه تشكيل شده است، به رسميت نميشناسند و به همين دليل دولت سياسياي را كه اين ائتلاف قرار است تشكيل دهد، از نظر آنها فاقد مشروعيت است و آنها اداره مناطق تحت كنترل خود را به اين دولت انتقالي واگذار نميكنند.
از سوي ديگر، «سليم ادريس»، فرمانده ارتش آزاد وابسته به معارضان سوري اعلام كرده، هيئت مخالفان سوري كه قرار است عازم ژنو 2 شود بايد شامل گروههاي شناختهاي شدهاي از داخل سوريه باشد نه خارج از آن! همه اينها نشان از اختلاف شديد دروني گروههاي مسلح دارد.
به هر حال، با وجود همه مخالفتهايي كه معارضان مسلح سوري ابراز كردند و نيز با توجه به اختلافاتي كه ميان آنها وجود دارد، در نهايت آنها مجبور شدند از اين پيششرط خود عقبنشيني كنند و با پذيرش حضور در ژنو 2 از شرط و شروطيهاي خود پا پس بكشند. شايد يكي از دلايل اين عقبنشيني را بتوان به پيروزيهاي ميداني ارتش سوريه و پيشرويهاي نظاميان سوري در القصير و دو ريف دمشق و حلب در شمال و جنوب سوريه نسبت داد كه به واسطه اين پيروزيها تمام نقاط استراتژيكي كه زماني در كنترل گروههاي تروريستي مسلح بود اكنون از كنترل آنها خارج شده و به دست ارتش سوريه افتاده است.
در واقع، در هفتههاي اخير، عملياتهاي ارتش سريع و پي درپي بوده و مناطقي را در بر ميگرفته كه گروههاي تروريستي از آنها به عنوان تجمعها و مقرهاي استراتژيك و كانون فعاليتها و عملياتهاي خود و يا نقاط اصلي كمك و امدادرساني استفاده ميكردند.
با توجه به اينكه ضعف عملياتي معارضان سوري يكي از عوامل ترغيب كننده آنها براي آمدن پاي ميز مذاكره بوده و نيز از آنجائيكه دولت سوريه با نابودي تسليحات شيميايي خود موافقت كرده، ميتوان اين گونه نتيجهگيري كرد كه خلع سلاح گروههاي مسلح سوري ميتواند بهترين ضمانت اجرايي براي موفقيت مذاكرات صلح باشد؛ نكتهاي كه «وائل الحلقي»، نخست وزير سوريه درباره آن گفته، دولت در مسئله گفتوگو با همه نيروهاي سياسي و گروههاي داخلي، فرهنگي و اقتصادي از جمله مخالفان داخلي و خارجي، شوراي هماهنگي و افراد مسلح كه سلاح خود را بر زمين گذاشتهاند، جدي و صادق است. پيشتر نيز بشار اسد، رئيس جمهور سوريه در گفتوگو با مجله اشپيگل گفته، هر گونه مذاكره با مخالفان سوريه تنها به شرطي انجام خواهد شد كه آنها سلاح خود را بر زمين گذارند.
انتهاي پيام/ص
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]