واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تركيب هيئت جديد خريد كتاب ارشاد به كام كدام گروه در نشر است؟
حضور كارشناساني با تخصص تحصيلي، تحقيقي و كاري مشابه در هيئت جديد انتخاب و خريد كتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و نبودن متخصصاني در حوزه ادبيات داستاني بزرگسال، كودك و نوجوان و شعر ايران و جهان در ميان آنها بار ديگر شائبه تكرار فعاليت نامتوازن اين هيئت و ناتواني آن در جلب رضايت حداقلي تمام فعالان عرصه نشر در كشور را فراهم خواهد آورد.
خبرگزاري مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: براي نخستين بار در سالهاي گذشته، معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي روز گذشته اسامي اعضاء جديد هيئت انتخاب و خريد كتاب را مشخص كرد. هيئتي كه بايد با نظرات كارشناسي خود و اعلام آن به اين معاونت، نوع و تعداد نسخههايي از هر كتاب منتشر شده در كشور را كه توسط وزارت ارشاد در طول سال خريداري خواهد شد، انتخاب خواهند كرد.
در طول سالهاي گذشته وزراي فرهنگ و ارشاد اسلامي و معاونان فرهنگي آنها كمابيش با سئوال خبرنگاران مبني بر معرفي افراد عضو در اين هيئت مواجه ميشدند، اما به دلايلي كه هيچ گاه به طور مشخص اعلام نميشد و البته ميتوان حدس زد كه بخش اعظم آن ايجاد فضايي توام با فراغت فكري براي اعضاء اين هيئت بود، نام اين افراد معرفي نشده و پشت پرده باقي ميماند.
سيدعباس صالحي، معاون فرهنگي جديد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي اما تصميم گرفته است كه با معرفي افراد عضو در اين هيئت گام ديگري در راستاي شفافسازي فعاليتهاي اين معاونت بردارد تا به تعبير خودش، معاونت فرهنگي و اقداماتش را رفتهرفته در درون يك اتاق شيشهاي در معرض ديد و قضاوت فعالان عرصه نشر قرار دهد.
با اين حال، نگاهي به افراد حاضر در اين ليست اين نكته را به نظر ميرساند كه تركيب انتخابي براي عضويت در اين فهرست ميتوانست از توازن و تناسب بيشتري در راستاي مشمول شدن تمام بخشهاي حاضر در موضوع نشر كتاب برخوردار باشد.
بگذاريد نگاهي به آمار نشر كتاب تنها در چهار سال گذشته داشته باشيم. بر اساس اطلاعات موسسه خانه كتاب از ابتداي سال 88 تا انتهاي سال 91 در مجموع، 258 هزار و 420 عنوان كتاب در كشور منتشر شده است. از اين تعداد، 60 هزار و 759 عنوان كتاب در سال 88 و 65 هزار و 86 عنوان كتاب در 89 چاپ شده است. همچنين 68 هزار و 653 عنوان كتاب در سال 90 و در سال 91 نيز 63 هزار و 922 عنوان كتاب منتشر شده است.
نگاه تفكيكي به اين آمار نيز نشان ميدهد كه تعداد كتابهاي منتشر شده با موضوع ادبيات به ترتيب در سالهاي هشتاد و هشت تا نود و يك، 7590، 7664، 7665 و 7897 عنوان بودهاند و در كنار آن از اول فروردين تا بيست و ششم مرداد 92 نيز تعداد 3001 عنوان كتاب ادبيات منتشر شده است.
بر اين اساس و عليرغم اين روند نزولي در انتشار آثار در بخش ادبيات ـ هرچند كه در پنج ماهه نخست سال جاري آثار ادبي سومين رتبه نشر از نظر تعداد عنوان را به خود اختصاص دادهاند ـ ميتوان مشاهده كرد كه در چهار سال گذشته، كتابهاي منتشر شده با موضوع دين، علوم عملي و كودك و نوجوان بيشترين حجم از آثار منتشر شده در كشور را به خود اختصاص دادهاند.
حال بگذاريد به اسامي انتخاب شده توسط معاون محترم فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بازگرديم. در ميان اين اسامي به وضوح ميتوان افرادي را مشاهده كرد كه عمده فعاليت و تخصص آنها در سالهاي گذشته در حوزههاي مشابه باهم متمركز شده است؛ به عنوان مثال حجتالاسلام محمدعلي مهدويراد، حجتالاسلام محمدكاظم شمس و حجتالاسلام حميدرضا ارباب سليماني از متخصصان علوم ديني و آشنا با آثار منتشر شده در موضوعات ديني، فقهي، اسلامي و قرآني به شمار ميروند كه ميشد در انتخاب آنها با كمي خوشسليقگي بيشتر، از تكرر حضور تخصص در هيئت خريد كتاب جلوگيري كرد.
از سوي ديگر چهرههايي مانند آقايان كامران فاني، علياصغر محمدخاني و علي اوجبي نيز عمده فعاليت كاريشان در طول سالهاي گذشته به حوزههاي انديشه و فلسفه متمركز بوده است كه به تبع، كاركرد تخصصي آنها در گزينش و انتخاب كتاب نيز معطوف به اين حوزه است. البته در انتخاب علياصغر محمدخاني، معاون فرهنگي شهر كتاب نيز بايد گفت كه با توجه به سمت و سوي فعاليتهاي فرهنگي اين موسسه كه در سالهاي گذشته و تلاشهاي قابل ستايشي كه اين مركز در معرفي ادبيات كلاسيك ايران و جهان به ايرانيان و كندوكاو در ابعاد مختلف آن داشته است، اما گرايش وي به گروه قبل بيشتر از آن است كه بخواهيم انتخاب وي را در كنار انتخاب مصطفي اميدي كه در سابقه كاري خود دبير نخستين همايش نويسندگان ايران در سال 90 را دارد، انتخابي به نفع بخش ادبيات داستاني بدانيم.
بر اين اساس و بر مبناي آنچه گفته شد، انتخاب اعضاي اين هيئت با فقر شديدي در حوزه كارشناسان ادبيات داستاني امروز ايران و جهان كه از قضا رتبه سوم توليد كتاب در سال جاري را در پنج ماه نخست بر عهده داشته، همراه است؛ فقري كه در بخش شعر و ادبيات كودك و نوجوان حتي خودش را بيشتر از موضوع ادبيات داستاني نشان ميدهد.
در كنار اين موضوع، نبود اساتيد دانشگاه آشنا با ادبيات كهن ايران و انبوه آثار توليد شده در حاشيه و شرح و تفسير آن را نيز نبايد از ياد برد كه هيئت فوقالذكر نشاني از كارشناسان براي بررسي و پسند آثار و در نهايت انتخاب آنها براي خريد توسط وزارت ارشاد را ندارد.
پايان سخن اينكه شايد اين گزاره كه گفته شود تركيب جديد نياز به تغيير و تجديدنظر دارد را در مختصات فعلي فعاليت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نتوان طلب كرد، اما به نظر نميرسد اين تركيب در ادامه فعاليت خود موفق به جلب رضايت ـ حتي نسبي ـ تمام گروههاي فعال در عرصه نشر كتاب بشود.
-------------------------
حميد نورشمسي
كد خبر: 2192194
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۱۹ - ۰۹:۲۶
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]