محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830064339
مركز پژوهشهاي مجلس:سفر اخضر ابراهيمي به تهران نشاندهنده شكست راهبردهاي غربي ـ عربي در بحران سوريه بود
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مركز پژوهشهاي مجلس:سفر اخضر ابراهيمي به تهران نشاندهنده شكست راهبردهاي غربي ـ عربي در بحران سوريه بود
مركز پژوهشهاي مجلس با تحليلي درباره «شكاف در ائتلاف غربي ـ عربي و ضرورت شركت جمهوري اسلامي ايران در ژنو 2» اعلام كرد: سفر اخضر ابراهيمي به تهران نشاندهنده شكست راهبردهاي غربي ـ عربي در بحران سوريه و تأثيرگذاري ايران بود.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از رابط عمومي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي، اين مركز در تحليل سياسي خود درباره «شكاف در ائتلاف غربي ـ عربي و ضرورت شركت جمهوري اسلامي ايران در ژنو 2» اعلام كرد: سفر هفته گذشته اخضر ابراهيمي، نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل در سوريه به تهران از جنبههاي گوناگون حائز اهميت و قابل بررسي است. تور منطقهاي اخضر ابراهيمي از مصر، كويت و عراق به ايستگاه تهران رسيد، وي پس از تهران وارد سوريه و لبنان و نهايتاً عازم ژنو شد تا زمينههاي برگزاري كنفرانس ژنو 2 را فراهم كند.
تحليلگران گمانهزنيهاي زيادي را در مورد سفر فرستاده دبيركل ملل متحد و اتحاديه عرب به تهران مطرح كردهاند، در حالي كه جبهه غربي ـ عربي از شروع بحران سوريه به دنبال كنار گذاشتن بازيگران منطقهاي همچون جمهوري اسلامي ايران كه معتقد به سازوكارهاي منطقهاي براي مشكلات امنيتي منطقه بودند، اما تداوم بحران سوريه يك بار ديگر ناتواني رويكردهاي يكجانبه و غيربومي را براي مواجهه با بحرانهاي منطقهاي نشان داد.
ايران از ابتداي بحران سوريه بر لزوم يافتن راه حل سياسي سوري ـ سوري از طريق اراده مردم سوريه، براي پايان دادن به اقدامات خشونتبار و قطع حمايت برخي كشورها از گروههاي افراطي و تكفيري تأكيد كرده است.
از آنجا كه مجلس شوراي اسلامي عصاره و چكيده مردمسالاري ديني در ايران است، تحركات ديپلماتيك اين نهاد ميتواند اهميت زيادي در مشروعيتبخشي به سياست و راه حل ايران مبنيبر نقشآفريني اراده مردم سوريه در آينده اين كشور داشته باشد.
سفر اخضر ابراهيمي به تهران و ديگر كشورهاي منطقه، نشانگر اهميت يافتن يك راه حل منطقهاي ـ بينالمللي بر مبناي مشاركت همه طرفهاي درگير را براي بحران سوريه از يك سو و نقش تأثيرگذار و مثبت كشورمان در تحولات منطقهاي ازسوي ديگر است.
بستر منطقهاي جديد
در فضاي جديدي كه رايزنيهاي اخضر ابراهيمي از آن متأثر است، مصر به واسطه تحولات ماههاي اخير و كودتاي ارتش عليه دولت اخواني محمد مرسي بيشتر سرگرم مسائل داخلي خود است و چندان حساسيت قبلي را در تحولات سوريه ندارد، مواضع رسمي دولت جديد مصر عمدتاً تحتالشعاع ائتلافهاي منطقهاي و جنبههاي مشروعيتبخش مخالفت با اسد در ميان تودههاي جهان عرب است، دقيقاً همانگونه كه اسرائيلستيزي براي كشورهاي عربي منطقه از ناحيه تودهها مشروعيت ايجاد ميكرد.
قطر هم كه يكي ديگر از بازيگران فعال در بحران سوريه در حوزه حمايتهاي مالي و لجستيكي از گروههاي مسلح تروريست عليه ملت سوريه بود، از زمان نقشآفريني بندر بن سلطان عربستاني در پرونده سوريه و متن پرونده سوريه از دوحه ـ رياض عملاً نقش كمرنگتري را ايفا ميكند و اعتماد به نفس كاذب قبلي را كه به واسطه نقش نيابتي از سوي آمريكا، قدرت مالي و برخورداري از شبكه الجزيره به دست آورده بود تا حدود زيادي از دست داده است.
تركيه بنا به دلايل گوناگون در حال تعديل ديدگاه خود در خصوص بحران سوريه است، همگرايي در روابط آنكارا ـ بغداد و آنكارا ـ تهران از قرينههاي اين چرخش تركيه است.
عربستان سعودي نيز از تحولات عرصه ميداني سوريه چندان راضي نيست، همين طور از تحركات ديپلماسي جديد جمهوري اسلامي ايران در حوزه تنشزدايي با اروپا، چشمانداز مناسب مذاكرات هستهاي و از همه مهمتر نزديكي ايران و آمريكا ناخرسند است.
تحولات مذكور فشار زيادي را روي عربستان براي تغيير و اصلاح رفتارش در قبال سوريه وارد ميآورد، اين كشور به همراه تركيه ديگر اميد چنداني به حمله نظامي متحدان غربي خود به سوريه ندارند و سفرهاي بندر بن سلطان به مسكو براي تغيير نظر مقامات كرملين نيز ناكام ماند.
پايگاه نفوذ اين كشور در لبنان هم چندان وضعيت مناسبي ندارد و تحولات مصر هم سبب شده حماس مجدداً آواز نزديك شدن به ايران را پس از رفتن مرسي سر دهد و عربستان عصبانيت خود را در شكست در مسئله سوريه با نپذيرفتن عضويت غيردائم شوراي امنيت نشان داد.
همه تحولات اخير به گونهاي بوده كه موضع ايران را در منطقه تقويت ميكند، امري كه به واسطه انتخابات پرشور رياست جمهوري ايران تغيير زيادي يافته است.
انسجام و يكپارچگي در جبهه مقاومت
رايزنيهاي ابراهيمي پيرامون كنفرانس ژنو 2 در بستر منطقهاي متفاوتي از آنچه يك سال قبل ـ در اواخر مهر ماه سال 1391 در سفرش به تهران با آن مواجه شد ـ صورت ميپذيرد.
عمدهترين تحولات مذكور عبارتند از:
1. انتخابات پرشور رياست جمهوري ايران و افزايش قدرت چانهزني نظام جمهوري اسلامي ايران به ويژه بهواسطه حواشي انتخابات قبلي رياست جمهوري
2. ديپلماسي فعال دولت جديد ايران از نيويورك تا ژنو و پايتختهاي منطقه
3. تحولات داخلي مصر
4. نزديكي مجدد مقاومت فلسطين به ايران
5. همگرايي در روابط تهران ـ آنكارا و بغداد ـ آنكارا
6. تحولات جديد در روابط ايران و آمريكا و تغيير نسبي نگرش طرفهاي غربي درخصوص نقش ايران در نظم منطقهاي در خاورميانه.
نكته بسيار مهمي كه درخصوص صفبندي بازيگران منطقهاي در بحران سوريه وجود دارد حفظ انسجام و يكپارچگي در محور مقاومت است كه ايران، سوريه و حزب الله و عراق به عنوان عضو تازهوارد آن را در عاليترين سطح حفظ كردند از شروع بحران در عرصه ميداني نيز حزب الله وارد كارزار شد و معادلات ميدان جنگ عليه گروههاي تكفيري را به نفع متحد منطقهاي خود رقم زد.
از سوي ديگر انتخابات ايران و دامنه تحولات ديپلماتيك بعد از آن، قدرت منطقهاي نسبتاً منقبض شده چند سال اخير ايران را آزاد كرد.
در حوزه بينالمللي نيز متحدان فرامنطقهاي سوريه يعني روسيه و چين نيز از انگيزه و سرسختي قابل توجهي در دفاع از مواضع خود براي دفاع از اين كشور برخوردار بودند، به گونهاي كه تحليلگران از شروع جنگ سرد جديدي ميان روسيه و آمريكا سخن به ميان آوردند و سوريه را نمادي مشابه دوران جنگ سرد لقب دادند.
عدم انسجام و چنددستگي در جبهه مخالفان دولت سوريه
اما در نقطه مقابل شاهد انسجام و يكپارچگي كمتري در محور غربي ـ عربي بوديم، از يك سو، طيف بازيگران حامي مخالفان نظام حاكم سوريه بسيار زياد بود و هر كدام از بازيگران منافع و اهداف متفاوتي در سوريه دنبال ميكردند، تنها مخرج مشترك بين همه اين بازيگران ساقط كردن دولت بشار اسد بود.
اما در خصوص آينده پس از بشار اسد با هم اختلافات بنيادي داشتند و به واسطه ماهيت نيروهاي درگير در عرصه ميداني سوريه، تسلط چنداني نيز بر شكل دادن به سوريه احتمالي پس از اسد نداشتند، بنابراين در مورد دورنماي سوريه تصوير مغشوش و مبهمي وجود دارد.
عربستان اهداف بسيار متفاوتي از تركيه در سوريه داشت، رياض از يك مدل سلفي در سوريه استقبال ميكرد، در حالي كه تركيه و مصر از روي كار آمدن يك حكومت اخواني حمايت ميكردند كه در اين خصوص با قطر اشتراك نظر داشتند.
عربستان كه از تحولات منطقه دچار هراس شده بود به دنبال آن بود تا با نشان دادن هزينههاي انقلاب از طريق دامن زدن به گسيل نيروهاي افراطي به سوريه، از مخالفان داخلي دولت آل سعود و ديگر گروههاي تحولگراي جهان عرب زهر چشم بگيرد. اسرائيل از رفتن اسد حمايت ميكرد اما در مورد به قدرت رسيدن گروههاي افراطي نگراني چنداني نداشت، چراكه بارها از زبان مقامات خود گفته بود كه حكومت القاعده را بر حكومت فعلي سوريه ترجيح ميدهد، بر خلاف تركيه از تجزيه سوريه استقبال ميكرد، ازسوي ديگر اين تفاوتها در ميان بازيگران فرامنطقهاي غربي نيز به چشم ميخورد. بازيگراني كه توقعات دوستان عرب و ترك خود را درخصوص اقدام مؤثر عليه دولت سوريه برآورده نكردند.
مسائل فوق يعني انسجام در يك جبهه و عدم انسجام در سمت مقابل، سبب فرسايشي شدن بحران و همين طور كمك به دولت سوريه براي تداوم حكمراني شد، در حوزه منطقهاي هم سبب شده برخي از بازيگران به تعديل يا تجديدنظر درخصوص بحران سوريه روي بياورند.
از جمله اين بازيگران تركيه است كه در حال عاديسازي روابط خود با عراق و ايران است، تركيه متوجه اين نكته شده كه محاسبات دقيقي از بحران سوريه نداشته و بايد محتاطانهتر عمل كند، مسئله كردها، تسري ناامني و خطر افغاني شدن سوريه مسائلي است كه لزوم تعديل سياست تركيه در قبال بحران سوريه را گوشزد ميكند.
از سوي ديگر واقعيت مذكور، طرفهاي غربي و منطقهاي را نيز به اين نتيجه رسانده كه امكان ناديده گرفتن بازيگران منطقهاي متحد سوريه در هرگونه راهكاري براي برونرفت از بحران سوريه وجود ندارد، نكتهاي كه به شدت بر فضاي رايزنيهاي اخضر ابراهيمي در تهران تأثيرگذار بوده و اهميت مشاركت ايران در كنفرانس ژنو 2 بارزتر شده است.
نتيجهگيري
به طور كلي، سفر اخضر ابراهيمي به تهران از يك سو نشاندهنده شكست راهبردهاي غربي ـ عربي در بحران سوريه و از سوي ديگر، مؤيد اهميت و نقش سازنده جمهوري اسلامي ايران در نظم جديد و فيصله بحرانهاي منطقهاي است.
نكته جالب توجه اين بود كه عربستان در ليست كشورهاي مورد نظر فرستاده ويژه سازمان ملل قرار نگرفت و تحولات اخير گواه اين واقعيت است كه با گذشت زمان شكاف در ائتلاف غربي ـ عربي بيشتر ميشود و در نقطه مقابل، جبهه مقاومت انسجام منطقهاي و بينالمللي بيشتري مييابد.
پيشروي ارتش سوريه در نبرد با تروريستها، براندازي حكومت اخواني مصر و عدم مداخله نظامي آمريكا در سوريه، مصاديقي از شكاف در اهداف و راهبردهاي ائتلاف غربي ـ عربي به شمار ميرود و از مهمترين پيامدهاي اين شكاف ميتوان به فاصله گرفتن تركيه از عربستان اشاره كرد كه مهمترين رقباي منطقهاي جمهوري اسلامي ايران محسوب ميشوند.
تنشزدايي ميان تهران و آنكارا ميتواند اختلاف نظرهاي موجود در ائتلاف مذكور را آشكارتر كند و در واقع، ائتلاف آنكارا و رياض در بحران سوريه از همان روزهاي آغازين بحران تصنعي بوده و بر پايه اهداف مشخص و منسجمي استوار نبود.
تركيه در راستاي احياي سلطه خويش بر منطقه به دنبال برپايي يك حكومت اخواني در سوريه بود، بنابراين عربستان سعودي درصدد مهار شعلههاي بيداري اسلامي از طريق دامن زدن به شكاف فرقهاي در سوريه شد.
ترس از عواقب تسري بيداري اسلامي به داخل عربستان سبب شد تا مقامات سعودي با رسانهاي كردن خشونتهاي سوريه، هزينههاي دست زدن به عمل انقلابي را به مردمان خود گوشزد كنند، بنابراين بحران سوريه به مثابه مفري براي سعوديها، به عربستان اين فرصت را داد تا بيداري اسلامي را از مسير اصلي خود منحرف كرده و با تضعيف حداكثري نظام سوريه، از شكلگيري نظم منطقهاي جديد كه مغاير با موجوديت نظام سعودي بود، ممانعت به عمل آورد.
عربستان با حمايت از افراطگرايي، تلاش كرد تا زمين سوختهاي را به نظام سوريه تحويل داده و اميدهاي جنبشهاي دموكراسي خواه در منطقه را به يأس تبديل كند.
همان طور كه كودتاي مصر نشان داد، رياض در پي ممانعت از استقرار الگوي اخواني تركيه و قطر در منطقه است، بنابراين شاهد فاصله گرفتن عربستان از قطر و تركيه و نزديكي آن به رژيم صهيونيستي هستيم. به نظر ميرسد، شركت جمهوري اسلامي ايران در كنفرانس ژنو 2، علاوه بر افزايش شانس موفقيت اين كنفرانس، ميتواند شكاف در ائتلاف غربي ـ عربي را آشكارتر كند و فشار تودههاي عرب روي مقامات عربستان را بيشتر كند.
انتهاي پيام/
دوشنبه 18 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]
صفحات پیشنهادی
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس:پارلمان اروپا هیچ پیششرطی برای سفر به ایران قائل نشد/ دیدار با ستوده و پناهی مخفیانه
رئیس مرکز پژوهشهای مجلس پارلمان اروپا هیچ پیششرطی برای سفر به ایران قائل نشد دیدار با ستوده و پناهی مخفیانه بود رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس تاکید کرد که پارلمان اروپا هیچگونه پیششرطی را برای سفر به تهران مشخص نکرده بود به گزارش نامه نیوز کاظم جلالی رئیس فراکمركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردافزايش اتكاي بودجه بر خلاف سياستهاي كلي/ تامين ۷۷هزارميليارد تومان بودجه از نفت
مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردافزايش اتكاي بودجه بر خلاف سياستهاي كلي تامين ۷۷هزارميليارد تومان بودجه از نفت مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد در سال 1391 حدود 426 هزار ميليارد ريال از منابع بودجه از فروش منابع نفتي تامين شد كه در لايحه بودجه سال 1393 به 778 هزار ميليارد ريال رسيدهمركز پژوهشهاي مجلس گزارش داد: بودجه روحاني نفتيتر از احمدينژاد
مركز پژوهشهاي مجلس گزارش داد بودجه روحاني نفتيتر از احمدينژاد مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي با ارائه پيشنهادات 6 گانه درباره لايحه بودجه سال 93 كل كشور وابستگي اين لايحه به نفت را بيشتر از قانون بودجه سال 92 اعلام و اذعان كرد تركيب منابع بودجه به ويژه اتكاي زياد به درآممركز پژوهشهاي مجلسبودجه ۹۳ برنامهاي براي تحريم در بخش پتروشيمي و صنعت ندارد
مركز پژوهشهاي مجلسبودجه ۹۳ برنامهاي براي تحريم در بخش پتروشيمي و صنعت ندارد مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد بودجه ۹۳ برنامه جامع و منسجم براي تحريم در بخش پتروشيمي و صنعت ندارد به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس مركز پژوهشهاي مجلس در بررسي لايحه بودجه 93 كل كشور به بخش صنعمركز پژوهشهاي مجلس: عملكرد آموزش و پرورش در اجراي آزمايشي قانون تأسيس مدارس غيرانتفاعي قابل قبول نيست
مركز پژوهشهاي مجلس عملكرد آموزش و پرورش در اجراي آزمايشي قانون تأسيس مدارس غيرانتفاعي قابل قبول نيست مركز پژوهشهاي مجلس در اظهارنظر كارشناسي خود اعلام كرد عملكرد وزارت آموزش و پرورش و سازمانهاي مرتبط با اين قانون در حد قابل قبولي نبوده است به گزارش سرويس اجتماعي برنا به نقلتوسط مركز پژوهشهاي مجلس بررسي شدالزامات تهيه و تصويب بودجه عمومي دولت در سال 1393
توسط مركز پژوهشهاي مجلس بررسي شدالزامات تهيه و تصويب بودجه عمومي دولت در سال 1393 مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي الزامات تهيه و تصويب بودجه عمومي دولت در سال 1393 را مورد بررسي قرار داد به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي دفتر مطالعالعالم: ائتلاف غربي - عربي در سوريه در حال شكست است
العالم ائتلاف غربي - عربي در سوريه در حال شكست است تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 09 26 ائتلاف غرب و برخي كشورهاي عربي در زمينه سازماندهي دوباره مخالفان مسلح در سوريه دچار شكست بزرگي شد كه وحدت اين ائتلاف را تهديد مي كند به گزارش پايگاه خبري شبكه العالم اين امر درپي بروزمركز پژوهشهاي مجلس:بيانيه مشترك ايران و آژانس در تلطيف فضاي مذاكرات مؤثر است
مركز پژوهشهاي مجلس بيانيه مشترك ايران و آژانس در تلطيف فضاي مذاكرات مؤثر است مركز پژوهشهاي مجلس در تحليل سياسي خود درباره مذاكرات ژنو 2 تفاوتها و موانع اعلام كرد بيانيه مشترك ايران و آژانس نه تنها ميتواند تحركات تخريبي صهيونيستها را خنثي كند بلكه در تلطيف فضاي مذاكرات نمركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردرشد ۶۰ درصدي اتكاي بودجه ۹۳ به نفت/ 84 درصد درآمد مالياتي محقق ميشود
مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كردرشد ۶۰ درصدي اتكاي بودجه ۹۳ به نفت 84 درصد درآمد مالياتي محقق ميشود مركز پژوهشهاي مجلس اعلام كرد بودجه ۹۳ نسبت به عملكرد سال جاري رشد ۶۰ درصدي اتكا به درآمدهاي نفتي دارد و نيز ۸۴ درصد درآمد مالياتي محقق ميشود به گزارش خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فامركز پژوهشهاي مجلس:طرح جديد انتقال پايتخت هزينهاي را به دولت تحميل نميكند
مركز پژوهشهاي مجلس طرح جديد انتقال پايتخت هزينهاي را به دولت تحميل نميكند مركز پژوهشهاي مجلس در اظهارنظر كارشناسي خود درباره طرح انتقال پايتخت اعلام كرد طرح ساماندهي و انتقال پايتخت سياسي و اداري با اهداف طرح جديد سازگاري بيشتري دارد و هزينهاي را به دولت تحميل نميكند بهمركز پژوهشهاي مجلس:تخصيص بودجه مناسب براي اجراي كامل سامانه ثبت آني ضروري است
مركز پژوهشهاي مجلس تخصيص بودجه مناسب براي اجراي كامل سامانه ثبت آني ضروري است مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي با بررسي چالشهاي فني سامانه ثبت آني اعلام كرد تخصيص بودجه مناسب براي اجراي كامل سامانه ثبت آني ضروري است به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي مركز پژوهشهاي ممركز پژوهشهاي مجلس:سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد
مركز پژوهشهاي مجلس سيستم حزبي با ادامه روند فعلي به دستاورد قابل توجهي نميرسد دفتر مطالعات سياسي اين مركز اعلام كرد وزارت كشور از مهمترين وزارتخانه ها در جمهوري اسلامي ايران است دليل اهميت اين وزارتخانه به كار ويژه هاي آن بر مي گردد اين وظايف را مي توان تركيبي از امور سياسيمركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي؛ حل مسئله هستهاي ايران نيازمند اصلاح رفتار گذشته غرب است
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي حل مسئله هستهاي ايران نيازمند اصلاح رفتار گذشته غرب است نفتالي بنِت وزير اقتصاد اسرائيل نيز اعلام كرده بود كه تا پيش از نشست بعدي ميان ايران و گروه 1 5 در 29 آبان ماه با اعضاي كنگره آمريكا كارزاري را عليه اين توافق به راه خواهد انداخت مركز-
گوناگون
پربازدیدترینها