واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: حضرت هرگز خود را برتر از کمترینِ غلامان هم نمی دانست و به اصل کرامت انسانی اعتقاد کامل داشت.
پایگاه خبری اقتصادی تراز : در شرع مقدس اسلام -بر خلاف برخی مکاتب مادی- هیچگاه به مساوات توصیه نشده زیرا تلاش انسانها متفاوت است و در نتیجه دسترنجشان هم مختلف و کم و زیاد خواهد بود. لکن توصیه شرع به مواسات است.
اما مواسات به چه معناست؟ مواسات یعنی کمک کردن به یکدیگر و غافل نبودن از حال هم؛ یعنی منی که خدا به هر دلیلی نعمت های بیشتری عطایم کرده از حال آنکه در شرایط سخت تری است غافل نباشم. نه اینکه او را شریک مالم کنم و مساوات را رعایت کنم و نصف به نصف اموال را تقسیم کنیم!
سیره امام رئوف حضرت ثامن الحجج (ع) نیز در طول زندگی بر مواسات و رسیدگی به حال محرومین تنظیم شده بود. لذا در زيارت آن حضرت اين خصيصه بزرگ اخلاقي مطرح شده و چنين خطاب می شود:
«سلام و درود بر چاره ساز و فريادرس بيچارگان.»
***
سه نکته:
** قله خردمندی چیست؟
امام رضا (ع) در حديثي از پيامبر اكرم (ص) مي فرمايد:
«راس العقل بعد الايمان بالله، التودد الي الناس و اصطناع الخير الي كل بر و فاجر»
اوج خرمندي پس از ايمان به خدا، دوستي با مردم و نيكوكاري نسبت به هر (انسان) نيكوكار و بدكاري است».
اين تعليم كه امام رضا(ع) از پيامبر(ص) نقل فرموده است، آموزش والا و ارزشمندي به بشريت هديه داده است. در اين تعاليم، انسان معيار اصلی قرار گرفته است. حتي می نگريم كه تقوا (كه يكي از اصولي ترين معيارهاي شرع و دين است)، نيز ملاك لزوم احسان و نيكي قرار نگرفته است بلكه بنابر اين تعاليم، همه افراد نوع انسان شايسته اند كه مورد مهر و محبت و ياري رساني قرار گيرند و انسان در اين بينش، بايد مهرورزي و دوستي خويش را در سراسرجامعه انساني بگستراند و چون خورشيد همگان را مشمول گرمي لطف و محبت خويش سازد.** بزرگواری امام حتی درباره غیر مسلمانان
زكريا (از شاگردان امام) مي گويد: از امام رضا(ع) پرسيدم كه مردي از اهل ذمه (غير مسلمانان مقيم در كشورهاي اسلامي) كه به فقر و گرسنگي دچار شده بود فرزندش را آورد و گفت: فرزندم مال تو، او را خوراك بده و او برده تو باشد. امام فرمود: (انسان) آزاده خريد و فروش نمي شود. اين كار شايسته تو نيست، از ذميان نيز روا نمي باشد.
سخن امام در حديث مذكور، بر كرامت انسان و اصالت حقوقي او و نفي ارزش هاي مالي پاي مي فشرد و اجازه نمي دهد كه انسان با ارزش هاي مادي سنجيده شود و اجازه نمي دهد آزادي فرزند انساني اگر چه ذمي و كافر باشد، با امور مادي معاوضه گردد و آزادي انسان به جرم اين كه گرسنه است، خدشه دار شود. از نظر امام حتي مذهب و آيين و عقيده و افكار او را ملاك قرار نداده است بلكه محور توجه امام انسانيت او بوده است. سيره و منطق آن بزرگواران اين است كه «اما اخ لك في الدين و اما نظير لك في الخلق» مردم يا برادر ديني تواند يا نظير نوعي تو.
اين تعاليم است كه مي تواند ائمه طاهرين(ع) (يعني آموزگاران حقيقي و بزرگ علوم و تعاليم قرآن) را به بشريت تشنه امروز معرفي كند و عظمت و والايي فرهنگ اسلام را بر همگان روشن سازد.** بدترین زندگی از نظر امام رئوف
حضرت هرگز خود را برتر از کمترینِ غلامان هم نمی دانست و به اصل کرامت انسانی اعتقاد کامل داشت.
امام رضا (ع) در همین رابطه به یکی از اصحابشان به نام علی بن شعیب فرمودند:
«ای علی بن شعيب! چه كسی از همه مردم بهتر زندگی می كند؟ گفتم: ای سرور من، شما داناترید. فرمود: آن كس كه ديگران در زندگی او شريك باشند.
سپس فرمود: و چه كسی از همه بدتر زندگی می كند؟ گفتم: شما داناتريد.
فرمود: آن كس كه ديگران در زندگی او شريك نباشند.» (مسند الامام الرضا 2 / 315)
زمانبندی انتشار: 2 مرداد 1396 - 11:24
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]