محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832095727
احکام بانکی از منظر رهبر انقلاب | پایگاه خبری تراز
واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: حلال یا حرام بودن دریافت و پرداخت سود به بانکها، مبلغ اضافه بهازای تاخیر در پرداخت قسط، دریافت وام، بانکهای ربوی، و ... از جمله مباحث چالش برانگیز در زمینه بانکداری اسلامی هستند که رهبر انقلاب برای هریک از آنها راهکاری ارائه کردهاند.
به گزارش تراز ،۱- س. در صورتی که بانکها برای دادن وام شرط کنند که وام گیرنده، مبلغی اضافی بپردازد، آیا مکلّف برای گرفتن چنین وامی باید از حاکم شرع یا وکیل او اذن بگیرد؟ آیا گرفتن این وام در صورت عدم ضرورت و نیاز، جایز است؟ج. اصل وام گرفتن مشروط به اذن حاکم شرع نیست حتّی اگر از بانک دولتی باشد و از نظر حکم وضعی صحیح است هرچند ربوی باشد، ولی در صورت ربوی بودن، گرفتن آن از نظر تکلیفی حرام است چه از مسلمان گرفته شود یا از غیر مسلمان و چه از دولت اسلامی بگیرد یا از دولت غیر اسلامی، مگر آنکه به حدّی مضطر باشد که ارتکاب حرام را مجاز کند و گرفتن وام حرام هم با اذن حاکم شرع حلال نمی شود، بلکه اذن او در این رابطه موردی ندارد ولی شخص می تواند در این صورت برای اینکه مرتکب حرام نشود پرداخت مبلغ اضافی را قصد نکند، هرچند بداند که آن را از او خواهند گرفت و جوازِ گرفتن وام در صورتی که ربوی نباشد اختصاص به حالت ضرورت و نیاز ندارد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۱۲
۲- س. بانک مسکن جمهوری اسلامی وامهایی را برای خرید یا ساخت ویا تعمیر خانه به مردم می دهد و بعد از پایان خرید یا ساخت یا تعمیر خانه، وام را بهصورت اقساط پس می گیرد، ولی مجموع قسطهای دریافتی بیشتر از مبلغی است که به وام گیرنده داده شده است، آیا این مبلغ اضافی وجه شرعی دارد یا خیر؟ج. پولهایی که بانک مسکن به منظور خرید یا ساخت خانه، می دهد، عنوان قرض ندارد بلکه آن را طبق یکی از عقود صحیح شرعی مانند شرکت یا جعاله یا اجاره و امثال آن پرداخت می کنند که اگر شرایط شرعی آن عقود را رعایت نمایند، اشکالی در صحّت آن نیست.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۱۳
۳- س. بانک مسکن برای ما خانه ای خریده است به این شرط که پول آن را بهطور ماهیانه بپردازیم. آیا این معامله شرعاً صحیح است و ما مالک آن خانه می شویم؟ج. اگر بانک آن خانه را برای خودش خریده و سپس بهصورت اقساط به شما فروخته باشد، اشکال ندارد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۱۶
۴- س. آیا گرفتن سود پولی که در بانکهای دولتهای غیر اسلامی گذاشته می شود جایز است؟ و آیا اگر آن را بگیرد تصرّف در آن اعم از اینکه صاحب بانک اهل کتاب باشد یا مشرک و هنگام سپردن پول، شرط دریافت سود کرده باشد یا خیر، جایز است؟ج. در فرض مرقوم سود گرفتن جایز است حتّی اگر شرط دریافت سود کرده باشد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۱۸ ۵- س. آیا معاملات بانکهای جمهوری اسلامی ایران محکوم به صحّت هستند؟ خرید مسکن و غیره با پولی که از بانکها گرفته می شود چه حکمی دارد؟ غسل کردن و نماز خواندن در خانه ای که با این قبیل پولها خریداری شده چه حکمی دارد؟ و آیا گرفتن سود در برابر سپرده هایی که مردم دربانک می گذارند، حلال است؟ج. بهطور کلی معاملات بانکی که بانکها بر اساس قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی و مورد تأیید شورای محترم نگهبان انجام میدهند، اشکال ندارد و محکوم به صحّت است و سود حاصل از بهکارگیری سرمایه بر اساس یکی از عقود صحیحِ اسلامی، شرعاً حلال است، لذا در صورتی که گرفتن پول از بانک برای خرید مسکن و مانند آن تحت عنوان یکی از آن عقود باشد، بدون اشکال است ولی اگر بهصورت قرض ربوی باشد، هرچند گرفتن آن از نظر حکم تکلیفی حرام است، ولی اصل قرض از نظر حکم وضعی صحیح است و آن مال، مِلک قرضگیرنده می شود و جایز است در آن و در هر چیزی که با آن می خرد تصرّف نماید.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۲۲ ۶- س. آیا گذاشتن پول در حسابهای سرمایه گذاری دراز مدت در بانکهای دولتهای غیر اسلامی که دشمن مسلمانان هستند و یا با دشمنان مسلمین همپیمان می باشند، جایز است؟ج. سپرده گذاری در بانکهای دولتهای غیر اسلامی فینفسه اشکال ندارد به شرطی که موجب افزایش قدرت اقتصادی و سیاسی آنان که از آن بر ضد اسلام و مسلمین استفاده می کنند نشود و در غیر این صورت جایز نیست.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۴۳
۷- س. آیا بهره ای که بانکهای جمهوری اسلامی از مردم در برابر وامهایی که به آنان برای اموری مانند خرید مسکن و دامداری و کشاورزی و غیره می دهند، مطالبه می کنند، حلال است؟ج. اگر این مطلب صحیح باشد که آنچه که بانکها برای ساخت یا خرید مسکن و امور دیگر به مردم می دهند به عنوان قرض است، شکی نیست که گرفتن بهره در برابر آن شرعاً حرام است و بانک حق مطالبه آن را ندارد، ولی ظاهر این است که بانکها آن را به عنوان قرض نمی دهند بلکه عملیّات بانکی از باب معامله تحت عنوان یکی از عقود معاملی حلال مثل مضاربه یا شرکت یا جعاله یا اجاره و مانند آن است. بهطور مثال بانک با پرداخت قسمتی از هزینه ساخت خانه در ملک آن شریک می شود و سپس سهم خود را با اقساط مثلاً بیست ماهه به شریک خود می فروشد و یا آن را برای مدت معیّنی و به مبلغ خاصی به او اجاره می دهد در نتیجه این کار و سودی که بانک از این قبیل معاملات بهدست می آورد، اشکال ندارد و این نوع معاملات ارتباطی با قرض و بهره آن ندارند
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۲۳
۸- س. کارکردن در بانکهای ربوی برای کسی که به علت نبودن کار دیگر جهت امرار معاش، مجبور است در آنجا کار کند، چه حکمی دارد؟ج. اگر کار در بانک به معاملات ربوی مرتبط باشد و به نحوی در تحقق آن موثر باشد، جایز نیست در آنجا کار کند و مجرّد پیدا نکردن کار حلال دیگری برای امرار معاش خود، مجوّز اشتغال به کار حرام نیست.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۱۵
۹- س. آیا صحیح است بانک برای تشویق مردم به سپردهگذاری در آن، به سپرده گذاران وعده بدهد که هر کس تا شش ماه از حسابش برداشت نکند، از طرف بانک به او تسهیلات بانکی اعطا خواهد شد؟ج. دادن این وعده و اعطای تسهیلات توسط بانک به منظور تشویق سپرده گذاران اشکال ندارد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۴۳ ۱۰- س. جوایزی به سپرده های قرض الحسنه تعلّق می گیرد، گرفتن آنها چه حکمی دارد؟ و بر فرض جواز آیا خمس به آنها تعلّق می گیرد؟ج. پس اندازهای قرض الحسنه و جایزه های آن اشکال ندارد و در جایزه، خمس واجب نیست. اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۴۶
۱۱- س. مبلغی را در بانک ملی پس انداز کردم و بعد از مدتی مبلغی را به عنوان جایزه به من دادند، گرفتن آن چه حکمی دارد؟ج. گرفتن جایزه و تصرّف در آن اشکال ندارد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۴۵
۱۲- س. اگر مکلّف بداند که قوانین بانکی در مواردی مانند مضاربه و فروش قسطی، توسط بعضی از کارمندان بهطور صحیح اجرا نمی شود، آیا سپرده گذاری به قصد کسب سود برای او جایز است؟ج. اگر فرض کنیم، مکلّف علم پیدا کند که کارمندان بانک، پول او را در معامله باطلی بهکار گرفته اند، دریافت و استفاده از سود آن برای او جایز نیست ولی با توجه به حجم سرمایه هایی که توسط صاحبان آنها به بانک سپرده می شود و انواع معاملاتی که توسط بانک صورت می گیرد و می دانیم که بسیاری از آنها از نظر شرعی صحیح هستند، تحقق چنین علمی برای مکلّف بسیار بعید است.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۴۱
۱۳- س. سپرده های دراز مدت که درصدی سود به آنها تعلّق میگیرد چه حکمی دارند؟ج. سپرده گذاری نزد بانکها به قصد بهکارگیری آن در یکی از معاملات حلال و همچنین سود حاصل از آن اشکال ندارد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۳۵ ۱۴- س. با توجه به اینکه بعضی از بانکهای موجود در کشورهای اسلامی مربوط به دولتهای ظالم هستند و بعضی هم وابسته به دولتهای کافر و بعضی هم متعلّق به مؤسسات خصوصی مسلمانان یا غیر آنان هستند، انجام هر نوع معامله ای با این بانکها چه حکمی دارد؟ج. انجام معاملاتی که از نظر شرعی حلال هستند با این بانکها اشکال ندارد ولی معاملات ربوی و گرفتن بهره قرض نسبت به بانکها ومؤسسات اسلامی جایز نیست مگر آنکه سرمایه بانک متعلّق به غیر مسلمانان باشد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۲۸
۱۵- س. اگر نظام بانکی ربوی باشد، قرض دادن به بانک از طریق سرمایه گذاری و یا قرض گرفتن از آن چه حکمی دارد؟ج. سپرده گذاری در بانک به عنوان قرضالحسنه و یا قرض گرفتن از آن بهصورت قرض الحسنه اشکال ندارد ولی قرض ربوی بهطور مطلق از نظر حکم تکلیفی، حرام است هرچند اصل قرض از نظر حکم وضعی صحیح می باشد.
اجوبة الاستفتائات، سؤال ۱۹۳۰
منبع: Leader.ir
زمانبندی انتشار: 14 تير 1396 - 15:57
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]
صفحات پیشنهادی
پیام تسلیت رهبرانقلاب در پی درگذشت حاج رضا نیّری | پایگاه خبری تراز
تراز حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت مرحوم سلالة السادات آقای حاج سیدرضا نیّری رحمةاللهعلیه را تسلیت گفتند به گزارش تراز حضرت آیتالله خامنهای در پیامی درگذشت مرحوم سلالة السادات آقای حاج سیدرضا نیّری رحمةاللهعلیه را تسلیت گفتند متن پیام رهبر انقلاب بهویرایش شماره شبای بانکی تایید شده مشمولان سهام عدالت امکانپذیر میشود | پایگاه خبری تراز
تراز مشمولان سهام عدالت که پس از ثبت و تایید نهایی شماره شبای بانکی در سامانه این سهام با مشکلاتی چون بسته شدن یا تغییر یافتن حساب بانکی و غیرمعتبر شدن شماره شبا قبلی مواجه شدهاند در آینده امکان ویرایش شماره شبای بانکی تایید شده برایشان فراهم میشود به گزارش تراز یکی از ابطفره بانک مرکزی از کاهش نرخ سود بانکی | پایگاه خبری تراز
تراز مدتی است که مسئولان بانک مرکزی با آن که می دانند فاصله میان نرخ تورم تک رقمی با نرخ سود ابلاغی شورای پول و اعتبار و آنچه در بانک ها عملی می شود زیاد است اما از اقدامی درخور برای کاهش نرخ سود بانکی طفره می روند به گزارش تراز روزنامه حامی دولت «خراسان» درباره کاسهم بانکها از تعداد کارتهای بانکی تراکنشدار | پایگاه خبری تراز
تراز تعداد کارتهای بانکی تراکنشدار در اردیبهشت ماه ۹۶ معادل ۷۹ میلیون و ۵۰۰ هزار و ۴۸۳ کارت بوده است که از این میزان بانک ملی با ۲۰ ۷۲ درصد بیشترین سهم را داشته است به گزارش تراز کارتهای بانکی دارای تراکنش در سوییچ شاپرک به لحاظ کاربری در سه دسته کارت برداشت بدهی کهراس دولت از پاسخگویی به سپردهگذاران بانکی | پایگاه خبری تراز
تراز تکذیب طرح سوال نمایندگان مجلس از روحانی تکذیب شد هفته گذشته اعلام شد 85 نماینده مجلس طرح سوال از رئیسجمهور را به خاطر وجود مشکلات فراوان بر سر راه سپردهگذاران موسسات اعتباری تهیه کردهاند که تیرماه تقدیم هیات رئیسه مجلس میشود به گزارش تراز در کنار این طرح سوال نامهواهمه دولت از پاسخگویی به سپردهگذاران بانکی | پایگاه خبری تراز
تراز تکذیب طرح سوال نمایندگان مجلس از روحانی تکذیب شد به گزارش تراز هفته گذشته اعلام شد 85 نماینده مجلس طرح سوال از رئیسجمهور را به خاطر وجود مشکلات فراوان بر سر راه سپردهگذاران موسسات اعتباری تهیه کردهاند که تیرماه تقدیم هیات رئیسه مجلس میشود ددفتر مقام معظم رهبری میزان فطریه و کفاره روزه را اعلام کرد | پایگاه خبری تراز
تراز میزان فطریه و کفاره روزه از سوی دفتر مقام معظم رهبری در سال 1396 اعلام شد به گزارش تراز به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله العظمی خامنهای میزان فطریه و کفاره روزه از سوی دفتر مقام معظم رهبری در سال 1396 اعلام شد بدین ترتیب حداقل فطناتوانی شبکه بانکی از تامین مالی بخش معدن | پایگاه خبری تراز
تراز رئیس خانه صنعت معدن و تجارت جوانان ایران گفت شبکه بانکی کشور توان تامین مالی و نیازهای نقدینگی بخش معدن را ندارد به گزارش تراز یکی از بخشهای اقتصادی که بیش از ۱۴۰ هزار اشتغال به صورت مستقیم در آن ایجاد شده بخش معدن است اما تامین مالی این بخش طی سال های اخیر با مخواب یک روزه در بازار ارز بین بانکی + جدول قیمت | پایگاه خبری تراز
تراز ارزش ۳۹ ارز بین بانکی به واسطه تعطیلات آخرهفته میلادی بدون تغییر نسبت به روز گذشته مورد معامله قرار گرفت به گزارش تراز ارزش ۳۹ ارز بین بانکی در حالی از سوی بانک مرکزی اعلام شد که به واسطه تعطیلات آخرهفته میلادی تغییری در قیمتها نسبت به روز گذشته کاری دیده نمی17 میلیون فقره چک بانکی در سال 95 برگشت خورد | پایگاه خبری تراز
تراز شرکت خدمات انفورماتیک اعلام کرد علیرغم مبادله 124 میلیون فقره چک در سال گذشته 17 میلیون فقره از آن برگشت خورده که با وجود کاهش 8 درصدی آن باز هم نشان دهنده تداوم وضعیت رکودی کشور میباشد به گزارش تراز چکاوک سامانهای برای پذیرش و پردازش الکترونیکی چکهای کاغذ-
اقتصادی
پربازدیدترینها