واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سرگردانی كشاورزان در مزارع سرگرمی دولت با تغییر نام پول
دلالان با سوءاستفاده از سرما مركبات را يكسوم قیمت و بادمجان را كمتر از 100 تومان از كشاورز ميخرند و چند برابر بيشتر ميفروشند...
نویسنده : مهران ابراهيميان
در حالي كه بادمجان توسط كشاورزان كمتر از 100 تومان در هر كيلو به فروش ميرود اين محصول با 15 برابر قيمت بيشتر به دست مصرفكنندگان تهراني ميرسد و برخي كشاورزان از مسئولان اين سؤال را دارند كه حذف ريال مهمتر است يا ساماندهي زنجيره توليد تا مصرف در بخش كشاورزي!
بعد از ابلاغ سياستهاي اقتصاد مقاومتي و نياز كشور به حفظ و ايجاد شغل همچنان كشاورزان به عنوان يكي از مهمترين بخشهاي مولد با مشكل عرضه و سوءاستفاده دلالان مواجه هستند.
بر اساس بند 7 سياستهاي اقتصاد مقاومتي «تأمين امنيت غذا و درمان و ايجاد ذخاير راهبردي با تأكيد بر افزايش كمي و كيفي توليد» بايد مدنظر برنامهريزان قرار بگيرد اما هر ساله و در هر فصلي دلالان به هر بهانهاي هم قيمت خريد از كشاورزان را تعيين ميكنند و هم قيمت فروش نهايي را كه همين موضوع باعث كاهش انگيزه توليد محصولات كشاورزي و توسعه شغلهاي كاذب و واردات ميشود!
بنابراين گزارش طي روزهاي اخير بازارهاي مركبات و صيفيجات با بهانههاي واهي در نقاط مختلف كشور مورد تاخت و تاز دلالان نامرئي واقع شده و در تلاشند محصولات حاصل از يكسال كارشان را به ثمن بخس از چنگ آنها دربياورند و متأسفانه دولتمردان به جاي جلوگيري از دخالتهاي دلالان بيشتر به فكر تغيير واحد پول ملي و واردات هواپيما و توسعه تجارت خارجي در قالب واردات خودرو و كالاهاي لوكس هستند كه اين عين بيتدبيري و بيتوجهي به اقتصاد مقاومتي است.
500 هزار تن مركبات شمال از بين رفت
يك مقام آگاه در گفتوگو با فارس گفته است: در اثر سرمازدگيهاي اخير در شمال كشور 500 هزار تن از مركبات از بين رفته است و نگران تنظيم بازار شب عيد هستيم. از طرف ديگر به دليل عدمتنظيم بازار از سوي دولت، دلالان وارد بازار شده و آن را خراب كردهاند.
وي اضافه كرد: كار به جايي رسيده كه دلالان مركبات را به يكسوم قيمت سال گذشته از باغداران ميخرند و چون باغداران از تنظيم بازار اطمينان لازم را ندارند، اقدام به عرضه بيش از حد محصول در بازار كردهاند كه سبب افت شديد قيمت مركبات شده است.
اين منبع مطلع به اقدامات كمرنگ دولت در بحث خريد تضميني مركبات هم اشاره كرد و گفت: دولت براي خريد محصولات خسارت ديده اقدام جدي نكرده است و كشاورزان با يك نوع بحران هرج و مرج در زمينه مركبات و حتي كيوي مواجه شدهاند و زحمات يكسالهشان در حال نابودي است.
در اين ميان عضو كميسيون كشاورزي مجلس از پيشنهاد خريد مركبات يخ زده توسط دولت از كشاورزان خبر داده و گفته است: با اين پيشنهاد اميدواريم بخشي از ضرر كشاورزان جبران شود.
نورمحمد تربتينژاد درباره تصميم دولت براي مركبات يخ زده در مازندران اظهار داشت: يكي از پيشنهادات اين است كه دولت تمام ميوههاي يخ زده را از كشاورزان با قيمت 500 تومان خريداري كند. چند روز گذشته روابط عمومي و امور بينالملل صندوق بيمه كشاورزي اعلام كرد كه باغداران خسارت ديده كه پيشتر نسبت به خريد بيمهنامه مركبات اقدام كردهاند، پيش از محو آثار خسارت به نزديكترين شعبه اصلي يا دفاتر شركتهاي خدمات بيمه كشاورزي مراجعه و اعلام خسارت كنند.
اعتراض به شيوه خاص بادمجانكاران هرمزگان
اما در همين حال و در نقطه جنوبي كشور كشاورزان و بهرهبرداران بخش كشاورزي در رودان هرمزگان در اعتراض به كاهش محسوس قيمت بادمجان و نبود نظارت صحيح و اصولي بر بازار عرضه و فروش محصولات كشاورزي در اين شهرستان، محصولات توليدي خود را در خيابان رها كردند.
يك كشاورز روداني در اين باره گفته است: اوضاع خريد و فروش محصولات كشاورزي به واسطه حضور پررنگ دلالها در بازار به شدت نابسامان شده است.
احمدي گفته كشاورزان هزينههاي قابل توجهي براي توليد محصول از جمله خريد و تأمين كود و سم، آبياري (بهاي آب و برق) و مخارج نيروي انساني در بخشهاي كاشت، داشت و برداشت صرف كردهاند اما با وضعيت كنوني قيمت محصول بادمجان، جز ضرر و زيان چيز ديگري عايد توليدكنندگان نشده است.
30 كيلو بادمجان 2 هزار تومان!
كشاورز ديگري در گفتوگو با ايرنا با انتقاد شديد از قيمت بسيار پايين محصول بادمجان خاطر نشان كرده است: هم اكنون هر كيسه 30 كيلويي بادمجان بين دو تا سه هزار تومان از توليدكنندگان خريداري ميشود.
رضا دهقاني افزود: بهرهبرداران منطقه در شرايط بسيار سختي محصول توليد ميكنند اما در بيشتر موارد آنان نه تنها سودي از توليد محصولات نميبرند بلكه محصول توليدي را زير قيمت تمام شده ميفروشند. وي بر اين نكته تأكيد دارد كه دلالها تنها كساني هستند كه هميشه بيشترين سود حاصل از توليد و فروش محصولات كشاورزي را به جيب ميزنند.
كشاورزان كوتاه كردن دست دلالها از بازار را بزرگترين و مهمترين مطالبه بهرهبرداران بخش كشاورزي منطقه دانستند و افزودند: سالهاست بهرهبرداران منطقه با مشكلاتي نظير خشكسالي، بيماري جاروك و نابودي ليموترش و هزينههاي بالاي توليد محصولات كشاورزي دست و پنجه نرم ميكنند و مسئولان همواره از تلاش براي كوتاه كردن دست واسطهها از بازار عرضه و تقاضا خبر ميدهند اما اين وعده نيز مانند وعده ايجاد صنايع تبديلي هيچگاه عملي نشده است.
اين توليدكنندگان كشاورزان و برنامهها و سياستهاي دولت در حمايت از بخش كشاورزي را بازندههاي هميشگي رقابت دلالها با دولت و تشكلهاي صنفي بخش كشاورزي دانستند.
مجيد احمدي ادامه داد: در اختيار نداشتن پول نقد كافي و ترس از به فروش نرسيدن محصول از جمله دلايلي است كه موجب ميشود بهرهبرداران بخش كشاورزي برخلاف ميل خود براي فروش محصولات به سوي دلالها گرايش پيدا كنند.
وي بيان كرد: اين مشكل تنها به محصول بادمجان محدود نميشود و ساير محصولات سبزي - صيفي و حتي مركبات و خرما را نيز شامل ميشود. عباس مؤيدي مدير جهاد كشاورزي نيز در اين باره گفته است: نبود صادرات به بازارهاي جهاني، وجود دلالها و واسطهها، نبود صنايع تبديلي و بارانداز در منطقه را از دلايل افت قيمت محصولات كشاورزي از جمله بادمجان عنوان كرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]