واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: در علوم اجتماعی و سیاسی نظریه ای مطرح است که به نظریه آشوب شناخته می شود.
نظریه آشوب معتقد است که داخل سیستم های بی نظم و محیط های پر آشوب، الگویی از نظم وجود دارد. نباید نظم را تنها در یک واحد محدود جستجو کرد، پدیده ای که در مقیاس محلی، کاملاً تصادفی و غیرقابل پیش بینی است، چه بسا در مقیاس جهانی، کاملاً نظام مند و قابل پیش بینی باشد.
مثال معروف نظریه آشوب عبارت است از اینکه؛ پَر زدن یک پروانه در چین ممکن است در آمریکا طوفانی بر پا کند. تئوری آشوب مدعی است که هیچ چیز در جهان تصادفی نیست، بی نظمی و غیرقابل پیش بینی بودن ظاهری امور، حاصل و نتیجه طبیعی تفکری قطعی است.
نظریه آشوب با آن مثال پروانه ای معروف خود در ظاهر مبالغه آمیز به نظر می رسد. اما رسانه های خبری آنلاین توانستند نمودی واقعی و ملموس به این نظریه دهند. در جریان بیداری اسلامی و یا به اصطلاح بهار عربی، جوانی ناشناخته در مخالفت با حاکم تونس اقدام به خودسوزی کرد. از این نوع اعتراضات که فرد به نقطه ای از استیصال می رسد که چاره ای جز خودسوزی ندارد در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد و به دلیل فراوانی تعداد آن، این رفتار عادی شده است.
اما در مسئله خودسوزی جوان تونسی، یک عامل به صورت کاتالیزور وارد شد که این حادثه خودسوزی را از حالت عادی خارج و به یک جریان مهم بین المللی تبدیل کرد. آن عامل تاثیرگذار، رسانه های آنلاین و شبکه های مجازی بودند.
اقدام به خودسوزی آن جوان تونسی چنان در شبکه های اجتماعی و سایت های آنلاین بازتاب داشت و دست به دست شد که در کمترین زمان ممکن به سقوط حکومت چندین ساله دیکتاتور بزرگ تونس آقای بن علی انجامید.
نظریه آشوب می گوید که پَر زدن یک پروانه در جایی از جهان ممکن است طوفانی عظیم در جایی دیگر به پا کند. پس نتیجه می گیریم این تئوری اغراق آمیز نیست چرا که پس از تحولات کشور تونس و انتشار اخبار و تصاویر قیام مردمی آن کشور، تمام رسانه های جهان شاهد وقوع تحولاتی مانند بازی دومینو در کشورهای لیبی، مصر، اردن، یمن، بحرین، عربستان و چند کشور دیگر بودند.
عامل این موج تحولات در کشورهای عربی از منظر تئوری آشوب همین رسانه های خبری آنلاین و شبکه های مجازی بودند و هستند. رسانه هایی که قدرت نفوذ خود را به مبادی رسمی جوامع مختلف نشان دادند. به مرور زمان روزنامه های کاغذی نیز تسلیم سرعت بالا و گستره انتشار سایت های آنلاین خواهند شد. همانطور که در غرب بسیاری از روزنامه ها از حالت کاغذی خارج شده و روش اینترنتی را پیش گرفته اند.
مردم جهان نیز تمایل دارند اخبار را نه بصورت روزانه در کاغذ بلکه بصورت لحظه ای در گوشی های همراه خود داشته باشند. همانگونه امروزه شاهد گسترش این علاقه مندی بواسطه توسعه تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات هستیم. پروفسور علی اکبر فرهنگی – استاد دانشگاه
شنبه 22 آبان 1395 ساعت 17:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]