واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا:
یک مدرس ادبیات با بیان اینکه کمتر توجه کردن شاعران به اشعاری با مضامین علمی و آموزشی و تربیتی و اخلاقی میتواند عوارض غیرقابل جبرانی در کودکان داشته باشد، گفت: این مسئله به بررسی بیشتری نیاز دارد. محمدصادق خادمی در گفتوگو با ایسنا درباره روز ادبیات کودک و نوجوان (18 تیرماه) اظهار کرد: تاریخچه ادبیات کودک و نوجوان در ایران را میتوانیم به پنج بخش و دوره تقسیم کنیم.
او افزود: دوره اول، دوره پیش از اسلام است که به آن دوره ادبیات شفاهی گفته میشود و در قالبهایی چون لالایی، ترانه، قصه و... شکل گرفته است. دوره دوم، ادبیات کودک پس از اسلام تا نهضت مشروطه است و دوره سوم، ادبیات کودک پس از مشروطه است که بیشتر تقلید از غرب است و در عرصه ادبیات به شکل ترجمه منتشر میشود.
مدرس دانشگاه فرهنگیان در ادامه تبیین دورههای مختلف ادبیات کودک و نوجوان اظهار کرد: دوره چهارم ادبیات کودک و نوجوان، از سال 1340 تا پیروزی انقلاب است و دوره پنجم تاریخچه این ادبیات، از سال 1357 تا دو دهه بعد از آن را شامل میشود.
او درباره دوره سوم این گونه ادبیات در ایران گفت: در این دوره نخستین بار نویسندگان و شاعران برای کودکان داستان نوشتند و شعر سرودند که مهدی قلی خان، در سال 1308 جُنگی تصویری با حروف درشت مشتمل بر چند قصه و شعر سرود و شاعرانی چون بهار، نسیم شمال و پروین اعتصامی اشعاری آموزشی در قالب ادبیات کودک و نوجوان سرودند.
خادمی با بیان اینکه از سال 1300 تولید آثار ادبی و خواندنی کودک و نوجوان فزونی میگیرد ادامه داد: پدر شعر کودک ایران محمود کیانوش است.
وی با اشاره به اینکه نخستین کتاب مصور کودکان در این دوره منتشر شده است، بیان کرد: کتابهای "موش وگربه" و"کدو قلقلهزن" از کتابهای تصویری مربوط به ادبیات کودک در دوره سوم است. همچنین نشریات کودکان که میتوانیم از مجلات نونهالان و کیهان بچهها نام ببریم در این دوره ظهور کردند.
مدرس ادبیات فارسی دانشگاه فرهنگیان درباره مضامین شعری شاعران پس از انقلاب گفت: شاعرانی که پس از انقلاب به ادبیات کودک و نوجوان توجه داشتند و اشعاری را سرودند، در مضامین شعری خود بیشتر به طبیعت توجه کردند و به مضامین سیاسی، اجتماعی، علمی، آموزشی و سرگرمکننده و دینی توجه کمتری نشان دادند. طی بررسیهای موجود، امار نشان میدهد بالاترین درصد در شعر کودک مختص اشعاری است که موضوع آن طبیعت و طبیعتگرایی است.
خادمی با اشاره به برخی از موسسات انتشاراتی که کار تخصصی در زمینه ادبیات کودک و نوجوان انجام میدهند، خاطر نشان کرد: خواهش من از والدین و معلمان و مربیان این است که فرزندان و شاگردانشان را با این موسسات و آثار به چاپرسیده در آنها آشنا کنند تا بتوانند نسلی مفید برای آینده کشور شوند. این موسسات و انتشارات عبارتند از کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، انتشارات سازمان آموزش وزارت آموزش و پرورش، انتشارات مدرسه و انتشارات محراب قلم و کتاب ماه کودک و نوجوان.
انتهای پیام
جمعه / ۱۸ تیر ۱۳۹۵ / ۱۱:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]