واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: گفتوگویی با بازیگر نقش امام خمینی (ره) در "معمای شاه"
در اولین دیدار بین من، شهرام خلج و محمدرضا ورزی، خلج عنوان کرد که امکان ندارد به نتیجه دلخواه برسیم.
به گزارش حوزه رادیو تلویزیون گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ در طول تاریخ سینما و تلویزیون کشورمان، فیلمسازان بسیاری برای به تصویرکشیدن دوران تاریخ معاصر تلاش کرده اند. در این میان پرداخت به دوران پهلوی اول و دوم بارها مورد توجه کارگردانان قرار گرفته است. محمدرضا ورزی کارگردان سریالهای تاریخی تلویزیونی است که در این روزها همچنان مشغول تصویربرداری سریال «معمای شاه» است. او پرداخت به قصه را از دوران رضاشاه آغاز کرده و به محمدرضا رسیده است. اما شاید بتوان «معمای شاه» را اولین سریالی دانست که طبق گفته ها، قرار است به زندگی امام خمینی (ره) در ابعاد گوناگون توجه نشان دهد. یک بخش اصلی «معمای شاه» پردازش چگونگی پیروزی لنقلاب اسلامی ایران به رهبری امام راحل است که در این میان علاوه بر وجوه سیاسی اجتماعی این بزرگوار به ابعاد معرفتی او نیز توجه شده است.
نقش امام خمینی(ره) در «معمای شاه» را شکر خدا گودرزی بازی میکند. بازیگری که به گفتته صاحبنظران پس از گریم، بیشترین شباهت را به چهره امام خمینی (ره) داشته است. با او به مناسبت فرا رسیدن ایام رجلت امام به گفتگو نشستهایم که در ادامه میخوانید:
* آقای گودرزی، تاکنون چه بخشهایی از نقش شما تصویربرداری شده است؟
یک بخش در کاخ سعدآباد که مربوط به دیدار محمدرضاشاه و حضرت امام (ره) است. * ادامه تصویربرداری از چه زمانی آغاز میشود؟
طی 7-8 روز آینده به احتمال زیاد، بخشهای دیگری تصویربرداری میشود. * آیا از همان ابتدا برای این نقش انتخاب شدید؟
خیر-در ابتدای امر من برای دو نقش دیگر کاندیدا شده بودم. بعد از آنکه محمدرضا ورزی به دیدن یکی از نمایشگاه های من با عنوان «ساقی» آمده بود، این پیشنهاد را با من مطرح کرد. بعد از آن تست گریم شروع شد و در نهایت من به عنوان بازیگر این نقش منتخب شدم. * بازی در این نقش را چطور ارزیابی میکنید؟
ایفای نقش چنین شخصیتی دارای چند ویژگی برای بازیگر است. بازی در نقش یک شخصیت بسیار معروف که در سطح جهانی قرار دارد و همه دنیا ایشان را میشناسند یک توفیق است اما از طرفی تهدید هم محسوب میشود. * تهدید به چه معنی؟
اگر بازیگر نتواند حق مطلب را ادا کند، همچنین دوربین فضای مدنظر را به وجود نیاورد تا بازی بازیگر دیده شود، این موارد به نوعی تهدید تلقی میشوند، اما باتوجه به شناختی که از ورزی و ارادات او نسبت به امام راحل و نگاهش به کارگردانی دارم، تصور میکنم کار به صورتی باشد که مورد استقبال مخاطبان قرار بگیرد. * چه دوران از زندگی امام خمینی (ره) در «معمای شاه» به تصویر کشیده شده است؟
ما از دوره میانسالی امام (ره) به بعد را در مجموعه «معمای شاه» مشاهده میکنیم؛ یعنی از سال 1338 که ایشان در سنین میانسالی بودهاند. *گریم سنگینی در این کار داشتید؟
بله. در حدود 6-7 ساعت گریم زمان میبرد. در این ساعات با توجه به گریم سنگین، حتی امکان خوردن چیزی هم وجود نداشت به طور کل ایفای چنین نقشی صبوری های مختص به خود را میطلبد. * برای باورپذیری نقش خود چه اقداماتی کردید؟
این یک نقش معمولی نیست؛ مراحل خاص خود را دارد و نمیتوان این نقش را بازی کرد بلکه باید آن را زندگی کرد. البته که زندگی کردن این نقش مانند نقش های دیگر نیست. * آیا ایفای این نقش برای شما سخت بود؟
ممکن است هر نقش دیگری از یک بازیگر دیده شود، مورد قبول باشد زیرا بیننده ذهنیت قبلی از آن نقش ندارد اما از شخصیت حضرت امام (ره) تصاویر، فیلم، صوت و ... موجود است. همچنین حافظه ذهنی مردم نیز پاک نشدنی است. بنا بر این بازیگر باید جوابگوی حافظه عمومی باشد. به همین دلیل این نقش و پذیرفتن آن کاری دشوار محسوب میشود. امیدوارم با توکل به خدا و یاری او بتوانم در یک فضای آرام کار خود را به درستی ارائه کنم تا حق مطلب ادا شود. * مراحل گریم به چه شکلی طی شد؟
این مراحل به آرامی طی میشد و شکل میگرفت. نمیدانم چطور باید توضیح دهم اجزای صورت و جزئیات ظاهری این شخصیت، آرامآرام شکل گرفت و تشکیل یک مجموعه را داد. * بعد از اتمام گریم چه بازخوردهایی را مشاهده کردید؟
دوستانی که حضور داشتند، هیچ یک باور نمیکردند که چهره من تا این حد به این شخصیت نزدیک و شبیه شود. * از ابتدا به همین ترتیب تصور میشد که نتیجه قابل قبولی ارائه شود؟
در اولین دیدار بین من، شهرام خلج و محمدرضا ورزی، خلج عنوان کرد که امکان ندارد به نتیجه دلخواه برسیم، اما ورزی گفت، میشود. در نتیجه آرام آرام و با توجه به راهنماییهای ورزی و تلاشهای شهرام خلج به شباهت مورد نظر رسیدیم. به طوری که در تاریخ گریم ایران، این گریم نزدیکترین چهره به امام (ره) بود. این نقش فقط به یک کاور احتیاج ندارد بلکه نیازمند یک درون مایه و باطن است.
* آیا از خانواده امام خمینی (ره) با شما ملاقات داشتهاند؟
بله. همسر مرحوم حاج احمدآقا و آقا صادق طباطبایی، برادرشان. * آنها چه عکسالعملی داشتند؟
طبیعی است که از مشاهده همچنین شباهتی شگفتزده شده بودند. * چطور توانستید به این نقش نزدیک شوید؟
نزدیک شدن به این شخصیت دارای دو مرحله بوده است. یکی روند مطالعه در آراء، نظریات و ... حضرت امام (ره) و دیگری دین حرکات، سکنات و ... ایشان. این موارد دارای دایره مطالعاتی مشاهداتی است. مورد بعدی مطالعه در خصوص زندگی امام و چگونگی گذراندن مراحل تحصیلی و شکلگیری اندیشه ایشان که در نهایت مسیر اندیشهای را بوجود میآورد که به یک عرفان دست پیدا میکنند و این عرفان در آثار امام از جمله شعر و متن حضرت نمود پیدا میکند به شکلی که همه چیز متوجه خداوند میشود. * فکر میکنید بعد از نمایش مجموعه بازخوردها چگونه خواهد بود؟
اگر این مجموعه پخش شود و با اقبال عمومی مواجه شود. همچنین من توفیق داشته باشم که خوب ظاهر شوم ، شرایط را برای من دشوارتر میکند. * صحبت پایانی شکر خدا گودرزی؟ در حال حاضر نگاه زراندوزانه به دنیا ندارم. سعی کردهام در تمام کارهایم از جمله نمایشها، در حد توانم، عدالت را رعایت کنم. تلاش کردهام منتقد شرایط ناروا باشم. امیدوارم خداوند به اندازه ظرفیت من توفیق دهد. اگر بیشتر از حد و اندازه باشد آدمی نمیتواند با خود کنار بیاید. در پایان از همه تشکر میکنم.
گفتگو از: لیلا سلمانی
۱۴ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 170]