واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: رسانه؛ «فرهنگ مقاومت» يا«مقاومت فرهنگي»
حضرت آيتالله خامنهاي در بيانات اخيرشان در جمع معلمان و نو معلمان سراسر كشور، بيش از هر چيز به ترسيم درست و دقيق زمانه ما و ميدان نبرد فرهنگي در هزاره سوم اشاره كردند...
نویسنده : صابر الله داديان
حضرت آيتالله خامنهاي در بيانات اخيرشان در جمع معلمان و نو معلمان سراسر كشور، بيش از هر چيز به ترسيم درست و دقيق زمانه ما و ميدان نبرد فرهنگي در هزاره سوم اشاره كردند و در اين بين به نقش معلم و نظام آموزش و پرورش و نيز دستگاههاي ديگر در رشد معنوي و سمتدهي جوانان و نوجوانان كشور به سوي تعالي پرداختند، در بخشي از فرمايشات ايشان توجه به مسئله فرهنگ و مقابله با فرهنگ غربي و نيز صهيونيستي كه از طرق مختلف چه در فضاي مجازي و چه از كانالهاي نامرئي و غيرمستقيم وارد فضاي اجتماعي كشور ميشود، بسيار قابل تأمل است و بايد با تحليلي درست از نگاه رسانه، قدرت و جهتگيري آن، در ابعاد مختلف، از بيانات ايشان در جهت راهبرد و استراتژيك فرهنگي استفاده كرد. در اين خصوص ميتوان بيانات ايشان را پيرامون رسالت معلم و معلمي در قالب رسانه كه همانا منبر و كرسي معلمي امروز جهان است، طرح و بسط داد.
با توجه به تأكيد رهبري بر نظام سلطه و طرح نفوذ فرهنگي، همچنين لزوم مقابله فرهنگي و پرورش نسل متفكر و انقلابي، ميتوان به نقش رسانه به عنوان پر رنگترين مسئله در اين مورد پرداخت. نظام سلطه كه صهيونيست با رويكرد ويژهاي در رسانههاي غربي آن را در جهت فكري خود برنامهريزي كرده است و هدفش براي تطميع كشورهاي جهان سوم و نيز نفوذ فرهنگي خود به كشورهاي مسلماننشين منطقه در سير توليدات هاليوود، شبكههاي سريالساز امريكايي و اروپايي كه تا شبكههاي تحت نفوذشان در تركيه و... هم رسيده است، مشهود است، آنقدر با استفاده از جذابيتهاي بصري، داستاني و ... قدرت نفوذ پيدا كرده است كه نميتوان آن را در امر جهاد فرهنگي و مقاومت فرهنگي در نظر نگرفت و تنها با تكيه بر شعارها و اقدامهاي بيعمل در مقابل اين پديده قدرتمند ظاهر شد.
فرهنگ «مقاومت» در باب فرهنگي و از حيث استراتژيك، نه تنها يك امر پيشرو و پيش برنده است كه حتي ميتوان به آن نگاهي تهاجمي و توليدي در عرصه فرهنگ داشت، همانطور كه معناي «دفاع» در فرهنگ دفاع مقدس با قدرت، توكل و تسلط معنوي نيروهاي جبهه حق عليه باطل همخواني و سنخيت دارد.
فرهنگ مقاومت، استراتژي و راهبرد فرهنگي است كه در برابر نفوذ فرهنگي غرب با نگاهي روشنگر، افشاكننده، تحليلگر و جريانساز ميتواند خطشكن باشد و در جريان عبور از نفوذ فرهنگي غرب و صهيونيست، آن را مغلوب و مقهور خود ساخته و نداي حقانيت اسلام، انقلاب، مسلمين و مستضعفين جهان را به گوش جهانيان برساند. در اين باب نقش «رسانه» با اهميتتر و مؤكدتر از پيش، ذيل فرمايشات رهبري خودنمايي ميكند. نا گفته نماند كه در بيانات اخير رهبر معظم انقلاب، ايشان با تيزبيني و موشكافي كه از خصايص هميشگي ايشان است به نقدي موجز ولي راهبردي و مصداقي از رسانه ملي پرداختند كه نشان ميدهد، كاركرد رسانه چه در باب «رسانه ملي» يعني صدا و سيماي جمهوري اسلامي و چه سينماي جمهوري اسلامي ايران، بايد از لحاظ استراتژيك، معنا و نقشهاي كارآمد و كاربردي برايش طراحي و اجرا شود كه هنوز اين جبهه مهم فرهنگي نتوانسته رضايت ولي امر را برآورده كند و تا رسيدن به حد قابل قبول و پس از آن حد اعلاي خود، براي خطشكني جريان نفوذ فرهنگي غرب، راه زيادي در پيش دارد. در اين بين، جريانسازي و توسعه نگاههاي فرهنگي و هنري كشور با الگوپذيري از فرهنگ مقاومت با توجه به تحليل ارائه شده از بيانات رهبري، ميتواند مؤثر واقع شود و راهي روشن و افقي در دسترس را براي آينده سينما و سيماي كشور فراهم آورد.
ميتوان به عنوان مصاديق بارز فرهنگي در اين ميان به برگزاري جشنوارههاي فرهنگي و رسانهاي نظير«جشنواره بين المللي فيلم مقاومت» و «جشنواره مردمي عمار» و موارد مشابه ديگر اشاره كرد كه روز به روز بيشتر مورد توجه عموم مردم و نيز هنرمندان متعهد جهاني به خصوص در منطقه قرار ميگيرد و بايد با طرحي سازمان يافته و مترقي جهت گسترش فكري و ابعادي مختلف اين قسم جشنوارههاي همت متعالي كرد.
پس بايد فعاليت فرهنگي رسانه را در باب«فرهنگ مقاومت» در برابر نفوذ فرهنگي، از دو جهت تحليل و بررسي كرد، يكي معطوف به مديران و متوليان فرهنگي است و ديگري فعالان فرهنگي، اهالي رسانه و نيز هنرمندان و برنامهسازان اين حوزه.
هنرمندان و برنامهسازان نيز كه نقش بسيار مهمي در اين امر ايفا ميكنند، در حقيقت مجريان متفكر اين حوزه به شمار ميروند كه اگر چه در نقشه تعيين شده توسط مديران عمل ميكنند، اما بيتوجهي آنان به موضوعات مختلف فرهنگي ميتواند آنها را طي مسير همان نقشه مشخص شده دچار نقصان و لغزش كند كه ماحصل آن چيزي جز ابهام، سياهنمايي، ريا و ترويج نااميدي و تلخي در جامعه نميشود؛ امري كه بر لبه نازك بيم و اميد، سياه و سفيد و نزاع و مقاومت راه ميرود و با نگاه و استدلال اشتباه هنرمند ميتواند از مرز حق به سياهچاله باطل بيفتد و جامعهاي را به اشتباه كشاند. پس همانا اين نگاه هنرمند متفكر و در عين حال متعهد است كه ميتواند ذيل مسير روشن و مشخص شده مديران و متوليان فرهنگي، عمل كند و اين رسالت مهم را به سر منزل مقصود برساند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]