واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: در تدوین سیاست های اقتصادی بررسی پیامدها امری ضروری است علی بایر، رئیس فعلی اکومود و رئیس سابق بخش مدل سازی کمیسیون اروپا با بیان اینکه در تدوین سیاست های اقتصادی بررسی پیامدهای آن قبل از اتخاذ تصمیم، امری ضروری است گفت: اتحادیه اروپا هیچ تصمیم و سیاست اقتصادی را بدون بررسی پیامدهای آن که با استفاده از مدلهای اقتصادی در سطح کلان و خرد انجام میشود، اتخاذ نمیکند.
۱۳۹۵ سه شنبه ۲۱ ارديبهشت ساعت 11:44
به گزارش خبرگزاری پانا به نقل از روابط عمومی موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی پروفسور علی بایر در سخنرانی علمی با عنوان "ملاحظاتی در طراحی مدل های اقتصادی (مطالعه موردی الحاق به wto) که با حضور مدیران و پژوهشگران موسسه برگزار شد افزود: بررسی پیامدها در دو مرحله یکی قبل از اعمال سیاست به منظور ارزیابی آثار احتمالی سیاست و دیگری بعد از اعمال آن برای رصد کردن آثار محقق شده، انجام میشود.
وی اظهار کرد: بررسی این اتحادیه صرفاً محدود به تأثیر این سیاست بر کشورهای عضو نمیشود بلکه سایر شرکای تجاری و در برخی موارد آثار جهانی سیاست را نیز دربر میگیرد.
بایر ضمن تبیین اهمیت مدلهای اقتصادی، بر نکاتی که در طراحی و ساخت این مدلها باید مد نظر قرار گیرد تأکید کرد و گفت: مدل اقتصادی مناسب مدلی است که به طور واقعی نشاندهده واقعیات اقتصاد کشور مورد بررسی باشد و نه آنکه صرفاً ساختار ریاضی یک نظریه اقتصادی را نشان دهد.
رئیس اکومود ادامه داد: یک مدل مناسب بیش از آنکه وامدار نظریههای اقتصادی باشد باید واقعیات اقتصادی را منعکس کند. مدل اقتصادی که در تحلیل سیاستهای اقتصادی به کار میرود باید بتواند رفتار عاملان اقتصادی کشور مورد بررسی را بخوبی نشان دهد.
وی تصریح کرد: باید از تعمیم یک مدل اقتصادی که برای کشور دیگری طراحی شده بدون تطبیق آن با واقعیتهای اقتصادی کشور دیگر پرهیز کرد. به همین دلیل بسیاری از تحقیقات، مقالات و پایان نامههای دانشگاهی قابلیت استفاده در تحلیل سیاستهای اقتصادی به منظور ارائه توصیه و مشاوره به دولتها را ندارند.
رییس سابق بخش مدلسازی کمیسیون اروپا بیان کرد: باید بین تحقیقات دانشگاهی که صرفاً برای گرفتن مدرک یا ارتقاء دانشگاهی توسط دانشجویان و اساتید انجام میشود و تحقیقاتی که توسط موسسات و مراکز تحقیقاتی وابسته به دولت یا بنگاههای تولیدی برای ارائه توصیه و مشاورههای کاربردی به دولتها انجام میشود، تفکیک اساسی قائل شد.
وی تصریح کرد: به کارگیری مدلهای اقتصادی بعضا در تحقیقات دانشگاهی ممکن است صرفا با هدف ارزیابی رتبه و ارتقاء توان دانشجویان و اساتید انجام شود که میتواند در بسیاری از موارد از ویژگیهای تحقیقی مناسب و عمیق برخوردار نباشد و فاقد کاربرد در سیاست گذاری اقتصادی باشد. از جمله آنکه در بسیاری از موارد مدلهای این تحقیقات مشکلات اساسی دارد و با واقعیات اقتصادی کشور مورد نظر تطبیق ندارد و یا آنکه بسیاری از فروضی که در این مدلها لحاظ میشود مثل فرض انتظارات عقلایی مبتنی بر داشتن اطلاعات کامل توسط عاملان اقتصادی و توانایی پردازش کامل اطلاعات بدون خطا منطبق با واقعیات نیست.
وی پویایی و داشتن داده های مناسب و قابل اتکا در تحلیل های سیاستی مبتنی بر مدل های اقتصادی را از جمله ویژگی طراحی مدل های مناسب و پویای اقتصادی عنوان کرد .
بایر با اشاره به اینکه در ساختن یک مدل اقتصادی باید از یک مدل کوچک و ساده شروع کرد و به تدریج آن را گسترش داد گفت: فیلترینگ، فرآیندی مهم در مدلسازی اقتصادی است که بر اساس هدف تحقیق و سطح مطالعه باید متغیرها و داده های مرتبط را وارد مدل کرد.
وی بر اهمیت هر دو دسته مطالعات تعادل جزیی و عمومی در تحلیل پیامد سیاستهای اقتصادی و تجاری تأکید کرد و افزود: این موضوع در مطالعه آثار موافقتنامههای تجاری یا موضوع مهم الحاق به سازمان جهانی تجارت بسیار مهم و حیاتی است چراکه مطالعه تعادل جزیی نکات بسیار خوبی در رابطه با اثر یک سیاست در بازار مدنظر را با فرض ثابت بودن شرایط سایر بازارها به محقق ارائه می کند. همانند مطالعه اثر یک بیماری یا دارو بر یک بخش یا ارگان از بدن که توسط پزشک متخصص آن بخش انجام میشود اما از طرف دیگر بیماری یا دارو ممکن است بر سایر ارگانهای بدن نیز اثر گذارد بنابراین آثار کلان سیاستهای بخشی نیز باید بررسی شود همانگونه که آثار بخشی و بنگاهی سیاستهای کلان لازم است مورد بررسی قرار گیرد و به همین دلیل مطالعات تعادل عمومی نیز لازم است انجام شود.
وی اظهار کرد: در تعیین مواضع مذاکراتی در فرآیند الحاق به سازمان جهانی تجارت نیز هر دو دسته مطالعات تعادل جزئی و عمومی باید صورت گیرد.
لازم به ذکر است، اکومود یک شبکه بزرگ پژوهشی، آموزشی و مشاورهای است که با هدف افزایش کارایی تکنیکهای مدلسازی و آماری در اتخاذ سیاستها و تصمیمگیریهای اقتصادی ایجاد شده است. شبکه اکومود موفق شده است که هزاران کارشناس خبره مدلسازی و کاربران آن را در سراسر جهان گردهم آورد و طرحهای مختلفی را در تحلیل سناریویی و پیامدی سیاستهای اقتصادی در موضوعاتی مثل تجارت بینالملل، توسعه، محیط زیست، انرژی، مالیه عمومی، سیاست مالی، سیاست پولی، کشاورزی، موضوعات مرتبط با بازار کار، پیشبینی اقتصادی در کشورها و مناطق مختلف جهان انجام دهد. پروفسور بایر این شبکه را راه اندازی کرده و درحال حاضر رییس آن است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]