واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بخش خصوصی در پسابرجام نحیفتر شده است
در حالي كه به گفته منتقدان بخش خصوصي، اتاق بازرگاني طي ماههاي اخير به عنوان يكي از بخشهاي تشريفات وزارت امور خارجه نقش ايفا كرده و ميزبان هيئتهاي بسياري از كشورهاي غربي بوده، رئيس اتاق بازرگاني ايران گفته است: باز هم بخش خصوصي در رفتوآمدها و قراردادهاي جديد ناديده گرفته شده است.
نویسنده : مهران ابراهيميان
در حالي كه به گفته منتقدان بخش خصوصي، اتاق بازرگاني طي ماههاي اخير به عنوان يكي از بخشهاي تشريفات وزارت امور خارجه نقش ايفا كرده و ميزبان هيئتهاي بسياري از كشورهاي غربي بوده، رئيس اتاق بازرگاني ايران گفته است: باز هم بخش خصوصي در رفتوآمدها و قراردادهاي جديد ناديده گرفته شده است.
دولت از پيش از برجام تقريباً تمام تخممرغهاي اقتصادي خود را در سبد برجام گذاشت و وعده رونق اقتصادي را به اين موضوع گره زد، اما اكنون بعد از گذشت چند ماه به نظر ميرسد نه فقط بخش بازار پولي از اين رويه بهره لازم را نبرده و رئيس بانك مركزي در اينباره ناخشنود است بلكه نماينده بخش خصوصي كه همواره در سفرها و ميزباني هيئتهاي خارجي حضوري پر رنگ در هيئت همراه دولتي داشته لب به انتقاد و گلايه گشوده است.
محسن جلالپور در نشست ديروز هيئت نمايندگان اتاق بازرگاني، صنايع و معادن ايران با انتقاد شديد از بيتوجهي دولت به بخش خصوصي در دوران پسابرجام از عملكرد دولت يازدهم در مشاركت بخش خصوصي در فضاي جديد اقتصاد انتقاد كرده و گفته است: نگراني بزرگي كه به تازگي فعالان اقتصادي در جريان اقدامات اخير دولت ملاحظه ميكنند و ابراز آن از جاي جاي مجامع بخش خصوصي نيز به گوش ميرسد، عدم مهيا كردن فضاي كار براي بخش خصوصي است كه بهرغم تمام تأكيدات اتاق ايران براي ميدان دادن به حضور بخش خصوصي در اقتصاد، مورد غفلت واقع شده است.
رئيس اتاق بازرگاني، صنايع و معادن ايران كه حتي در برخي سفرها در حكم تشريفات رئيسجمهوري مقدمات سفر هيئت دولت را پيش از سفر آنها بر عهده گرفته بود افزوده است: متأسفانه مشاهده ميشود در بسياري از رفتوآمدها، قراردادها و تفاهمهاي جديدي كه در اقتصاد ايران صورت ميگيرد، شركتهاي دولتي، خصولتي و غيرمرتبط با بخش خصوصي واقعي اقتصاد، پيشگام هستند و اين نگراني جدي وجود دارد كه مجدداً بخش خصوصي ناديده گرفته شود و حتي فضايي كه در گذشته وجود داشته، از بخش خصوصي گرفته شود.
روزنامه «جوان» پيشتر در اين باره هشدار داده بود شأن اتاق بازرگاني ايران به يك اداره كل وزارت امور خارجه نزول پيدا كرده و برخي نمايندگان بخش خصوصي از اين جايگاه كه ناظر معاملات اقتصادي بين دولتمردان و طرفهاي خارجيشان باشند، شاكي هستند و روز گذشته جلالپور در حضور هيئت نمايندگان با درك اين موضوع گفته بود: هماكنون برخي از فضاهايي كه در گذشته پيشروي بخش خصوصي قرار داشت، محدود شده و انتظار ما اين است همانطور كه دولت در موضوع فاينانسها، بخشهاي دولتي و نيمه دولتي را پشتيباني ميكند، بخش خصوصي را هم مورد حمايت قرار دهد.
به گفته جلالپور، متأسفانه دريغ از اين توجه سبب ميشود بخش خصوصي روز به روز نحيفتر شود در حالي كه سالجاري به نام «اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل» نامگذاري شده و بايد در آن فضاي مردمي اقتصاد و توسعه بخش خصوصي مدنظر قرار گيرد.
وي خاطرنشان ميكند: در اين راستا، نياز است در تمام مصوبات و اقدامات، حوزه بخش خصوصي و نگاه به پشتيباني و ارجح گذاشتن اين بخش در اقتصاد مدنظر قرار گيرد در حالي كه بلوغ خوب و قابل توجهي در بخش خصوصي را نيز شاهد هستيم.
رئيس پارلمان بخش خصوصي ميافزايد: در دو دهه اخير تا به امروز اين بلوغ از مديران بخش خصوصي ما بروز و ظهور نكرده است در حالي كه نمونه كامل اين بلوغ بخش خصوصي را ميتوان در سفر لغو شده رئيسجمهور به اتريش به خوبي مشاهده كرد كه اين بخش وظيفه خود را به بهترين شكل انجام داد.
وي البته به موضوع ديگري هم تأكيد ميكند و ميگويد: بنگاههاي اقتصادي امسال تاب فشار مالياتي و محدود كردن فضا را ندارند و اين در شرايطي است كه متأسفانه هيچگونه گرهگشايي در بودجه براي اين بخش ديده نميشود؛ بنابراين از دولت ميخواهيم هماكنون كه موعد بررسي و تصويب لايحه بودجه است، اين موضوع را به خوبي مدنظر قرار دهد، چراكه اهميت زنده نگه داشتن بنگاهها بسيار مورد تأكيد است.
جلالپور میگوید:جامعه اقتصادي ايران نيز بايد به جذب سرمايه، تكنولوژي روز دنيا و گسترش بازارها بپردازد.
گفتنی است در كنار معاملات بزرگ دولتمردان براي شركتهاي دولتي با طرفهاي خارجي لابد اين نشستها دستاوردهايي هم براي تعداد معدودي از افراد فعال بخش خصوصي داشته كه با نگاهي به طرفين قراردادها به خوبي ميتوان دريافت اشخاص طرف معامله چه كساني هستند و چه روابطي با بدنه دولت دارند.
همچنين نوع قراردادها به خصوص در ديدار با هيئت ايتاليايي نيز بيانگر همكاري با برندهاي مطرح پوشاك لوكس بوده است كه بيشتر در اين نوع قراردادها دستيابي به بازار فروش ايران بوده، نه انتقال تكنولوژي و تقويت بخش خصوصي مدنظر رئيس اتاق بازرگاني ايران كه بر اقتصاد مقاومتي تأكيد دارد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]