واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: «سيانور»، كيلومترها جلوتر از «امكان مينا»
ناديده گرفتن فيلم «سيانور» ساخته بهروز شعيبي در داوري جشنواره سيوچهارم باعث شد تا منتقدان از اين ناداوري گلايه كنند. مسعود فراستي نيز در تلويزيون «سيانور» را كيلومترها جلوتر از فيلم «امكان مينا» دانست. اين دو فيلم درباره سازمان تروريستي منافقين هستند.
نویسنده : محمدصادق عابديني
ناديده گرفتن فيلم «سيانور» ساخته بهروز شعيبي در داوري جشنواره سيوچهارم باعث شد تا منتقدان از اين ناداوري گلايه كنند. مسعود فراستي نيز در تلويزيون «سيانور» را كيلومترها جلوتر از فيلم «امكان مينا» دانست. اين دو فيلم درباره سازمان تروريستي منافقين هستند.
انتقادها نسبت به نحوه داوريهاي جشنواره سيوچهارم فيلم فجر ادامه دارد. اينكه داوران عامدانه حق فيلمهايي مانند باديگارد و سيانور را ناديده گرفتهاند و قابليتهاي بالاي اين دو فيلم را در زمان داوري به حساب نياوردهاند، واكنشهاي منفي را در بين منتقدان سينما در پي داشته است.
بهروز شعيبي كه با دومين تجربه كارگردانياش در سينما با كارگرداني «سيانور» به بخش مسابقه جشنواره فيلم فجر آمده بود با حضور دربرنامه تلويزيوني «هفت» درباره اين فيلم و اتفاقاتي كه در جشنواره براي آن افتاد توضيحاتي را ارائه كرد. يكي از مواردي كه شعيبي بر آن تأكيد نمود استفاده از شعار تبليغاتي بود كه در آن بر ناديده گرفته شدن حق فيلم «سيانور» در جشنواره اشاره شده است. بهروز شعيبي در تلويزيون گفت: انتخاب و راضي كردن بازيگران براي بازي در يك فيلم تاريخي به لحاظ پيشينه اين نوع فيلمها در ايران كار سختي بود. بسياري از بازيگران مطرح را به سختي آورديم. اما برخي از بازيگران مثل مهدي هاشمي نيز با آگاهي وارد شدهاند. آگاهي نه نسبت به تفاوت احتمالي اين فيلم با فيلمهاي تاريخي قبلي، بلكه آگاهي از سر اينكه بايد به سطح فيلمهاي تاريخي دنيا برسيم.
وي با اشاره به عدم نامزدي «سيانور» در هيچ يك از رشتههاي سيوچهارمين جشنواره فيلم فجر تأكيد كرد: ما هيچ اعتراضي به جشنواره نداريم. تابع قوانين جشنوارهاي هستيم كه در آن شركت كرديم. هرچند خلاف انتظارمان بود و اميدواريم مردم فيلم ما را بپسندند.
كارگردان «سيانور» افزود: ما سعي كرديم تهران دهه 50 را دقيقاً مطابق واقعيت آن دوران بسازيم. سعي كرديم به عنوان يك بيننده فيلم را بسازيم. احترام ميگذاريم به جشنواره، دبير جشنواره و معاونت سينمايي و شخص وزير ارشاد. اما متأسفانه يا خوشبختانه در شعار تبليغاتيمان بايد بزنيم افتخارمان اين است كه در اين جشنواره نامزد نشديم. شعيبي ادامه داد: من در فيلمم به عمد سردري از فيلم «صادق كرده» ناصر تقوايي را براي اداي دين به ايشان وارد كردم. چون جداي از كتاب و شخصيتهاي تاريخي، يكي از مهمترين منابع ما براي فضاسازي تاريخ، سينما بود. لذا در ديالوگي به اين فيلم اشاره كردم و با حضور در سينما به اين فيلم مهم در تاريخ سينماي ايران اداي دين كردم. وي درخصوص بازي خود در «سيانور» گفت: اين كار حرفهاي و درستي نيست. خودم به اين موضوع واقفم و تجربه همزماني كارگرداني و بازيگري موفقيت آميز نيست اما مجبور شدم نهايتاً خودم هم بازي كنم. در سكانسهايي كه من در «سيانور» بازي ميكردم، همايون اسعديان به عنوان بزرگ و استاد بنده بر صحنه مديريت داشت.
باورپذيري ساواك در سيانور
در برنامه جمعه شب «هفت» همچنين محمود رضوي تهيهكننده «سيانور» نيز حضور داشت. وي در خصوص نتايج جشنواره گفت: عدم نامزدي «سيانور» در هيچ يك از رشتههاي جشنواره عجيب است اما باز هم خوب است و ما جايزهمان را همين امشب از مردم، اهالي سينما و منتقدان در همه بخشها گرفتيم.
در ادامه رسول صدرعاملي درخصوص «سيانور» گفت: اولين بار باورپذيري نقش يك مأمور ساواك را در فيلم «نقطه ضعف» ساخته مرحوم محمدرضا اعلامي ديدم و بعد امشب دومين باري بود كه اين باورپذيري را در «سيانور» دريافت كردم؛ آن هم توسط تيمي كه آن سالها را درك نكردند. حامد كميلي بازيگر نقش اصلي «سيانور» درباره نقشش در اين فيلم گفت: نقش من در «سيانور» يكي از سختترين نقشهايي بود كه تابه حال در زندگيام بازي كردم. پروسه سختي را براي نزديك شدن به اين نقش پشت سر گذاشتم. با صحبت با دوستان و كتبي كه مطالعه كردم سعي كردم تا اين ترس، واهمه و برزخ را به درستي به تصوير بكشم.
حذف ناجوانمردانه باديگارد
جواد طوسي منتقد سينما حذف فيلم باديگارد از بخش بهترين كارگرداني جشنواره فيلم فجر را ناجوانمردانه عنوان كرد و گفت: داوري جشنواره امسال اين سؤال را پيش ميآورد كه سمت و سوي جشنواره فيلم فجر بعد از 34 سال بالاخره به چه سينمايي است؟ آيا اين فيلمهاي كانديد شده قرار است بيانگر سليقه جشنواره باشد؟ طوسي با اشاره به نقدهايي كه به حاتميكيا دارد، گفت اما نميتوان قابليتهاي وي را ناديده گرفت و افزود: از اين جهت حذف «باديگارد» يك علامت سؤال بزرگ براي من ايجاد كرد. همين طور كارگرداني كيومرث پوراحمد در فيلم «كفشهايم كو؟» اما اين حلقههاي مفقوده را شاهديم.
وي نهايتاً گفت: «باديگارد» با نگاه كارشناسانه بايد جزو اين پنج كانديدا ميبود، ولي وقتي حذف ميشود جاي سؤال دارد. در ادامه برنامه اين منتقد سينما درخصوص فيلم «سيانور» بيان داشت: من فكر ميكنم در چرخه توليدات سينماي ما جاي اين توليدات خالي است. مشروط بر اينكه ما اين آثار را به يك آثار شاخص و كم نظير در سينما بدل كنيم. چون فارغ از تصويرسازي و واقع نگري آن دوران، به عقيده من شناخت خيلي مهم است كه چقدر اين آدمها و مناسباتشان به شخصيتهاي باورپذير تبديل شدهاند.
طوسي ادامه داد: به نظرم براي بهروز شعيبي زود است براي انتخاب چنين مضموني. فكر ميكنم فارغ از پژوهش، يك ميانسالي نياز است. يكي از معضلات اين فيلم كستينگ بازيگري فيلم است. ديالوگنويسيها و شخصيتهايي كه براي بازيگران نوشته شده است آنها را به يك شخصيت تبديل نميكند. بازيهاي مهدي هاشمي خوب نيست. روابط، روبنايي است و به يك نگاه عمقيابي تبديل نميشود. فضاسازيها و به خصوص قابل بودن رنگ آبي تداعيكننده همان فيلم «نقطه ضعف» است. وي نهايتاً گفت: ما چون فرصتهاي مدام براي توليد چنين فيلمهايي نداريم بايد از اين فرصتها كمال استفاده را كرد. در ادامه مسعود فراستي نيز در نقد «سيانور» گفت: «سيانور» از فيلم مشابهاش «امكان مينا» خيلي سرتر است. اساساً از فيلم «امكان مينا» كيلومترها پيشتر است و طراحي صحنه آن هم خوب است.
وي افزود: اما ما نميتوانيم فرض را بر اين بگذاريم كه مخاطب فيلم با دانستن تاريخ سراغ فيلم بيايد. اين خيلي بد است. ضمن آنكه صداقتي كه بهروز شعيبي براي بازي كردن ميگويد ابداً كافي نيست. لازم و قدم اوليه است اما شناخت، تحقيق، زيست و مسئله شدن ميخواهد. اگر موضوع مسئله فيلمساز نشود هر چقدر هم تحقيق كند و كتاب بخواند چيزي به او اضافه نميكند. با وجود اينكه داوران جشنواره تلاش كردهاند در گفتوگو با رسانهها داوريها را خالي از ايراد ندانند، اما ناديده گرفتن فيلمهاي شايستهاي مانند «سيانور» كه توجه تماشاگران را به خود جلب كرده است، ايراد كوچكي نيست كه آن را به حساب يك اشتباه سهوي گذاشت. امسال داوريهاي جشنواره فيلم فجر يكي از ضعيفترين و پرحاشيهترين داوريهاي دوران برگزاري جشنواره فيلم فجر به شمار ميرود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]