تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 1 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که در پی برآوردن نیاز برادر مسلمان خود باشد، تا زمانی که در این راه است خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1817582826




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاهی به آلبوم موسیقی «رام» رام کردن فرم سرکش


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نگاهی به آلبوم موسیقی «رام»
رام کردن فرم سرکش
آنچه در دو نوازی «رام» به وقوع پیوسته آشنایی زدایی و افشاگری از نوع ساختار و شیوه بیانی است. در دونوازی این دو همان نوا و دشتی و ماهور نهفته است ولی شیوه بیان به طوری است که شنونده دچار سیالیت می‌شود.

خبرگزاری فارس: رام کردن فرم سرکش



خبرگزاری فارس-گروه موسیقی: فرم‌گرایی (صورت‌گرایی/فرمالیسم) عمل یا آموزه‌ای که بر فرم یا ساختار صوری تأکید کند از دهه 1920 با پژوهش‌های گروهی از نویسندگان روس از جمله ویکتور شکلوسکی درباره ویژگی‌های سبک‌شناختی و ساختار صوری آثار ادبی باب شد.  به اعتقاد آنان هرگونه کوششی برای تحلیل محتوای اثر هنری _در اینجا موسیقی_ ناگزیر منتقد را به حوزه‌های غیر هنری مثلاً روان‌شناختی یا جامعه‌شناسی خواهد کشاند. فرم به طور عام در هنرها با دو معنای متفاوت کاربرد دارد: 1.‌ قالب پذیرفته شده برای بیان به طور مثال غزل در شعر پارسی و یا سونات در موسیقی اروپایی 2.‌ کیفیت‌های ساختاری موجود در یک اثر هنری به طور مثال تناسب هماهنگ‌بخش‌های مختلف و ترتیب اجزای آنها به منظور ایجاد کشش و اوج.

نکته مهمی که درباره‌ رابطه‌ شکل و محتوا از نظر فرمالیست‌ها می‌توان گفت، این است که از دیدگاه آنان شکل وسیله‌ و ظرفی برای بیان محتوا نیست، بلکه محتوای اثر هنری عاملی برای به وجود آوردن شکل اثر هنری است. از این‌رو محتوا یکی از عناصر تعیین کننده‌ شکل است اما فرم در نگاه خاص موسیقی به سه مقوله ویژه می‌پردازد. این سه عنصر را می‌توان در دیگر هنرها هم نیز بسط داد. آن سه عنصر به قرار ذیل هستند: 1. تکرار 2. تنوع 3 .  وحدت و هرکدامشان جایگاه ویژه‌ای در یک اثر موسیقی دارند.

با این مقدمه  شاید بررسی اجمالی _نه نقد_ این کمک را بکند که آنچه در « رام » می شنویم عمیقتر و لذت بخش تر باشد. با شنیدن رام این پرسش مطرح می شود که این موسیقی چه نوع موسیقی ای است؟ چه سبکی را دنبال می کند؟ بداهه نوازی در کدام بستر است؟ تکست و کانتکست  هنرمندان در کجاست؟ و نقاط مشترک آنها در کدام جمله است؟

اساسا در مواجهه با این نوع موسیقی ها  شاید حین شنیدن آنچه که به صورت انتزاعی  در بستر ذهنی مخاطب شکل می گیرد مانند توده ابری است که نه فرمش پیداست و نه محتوایش در عین اینکه هر کس با دیدن آن در ابر بودن و خاصیت زایندگی باران و برفش تردید ندارد. سوزان سونتاگ در مقاله "علیه تفسیر" می گوید که تمام تمرکز باید روی "اثر اصلی" باشد. او می گوید که فقط باید از متن لذت ببریم و به تاویل و تفسیر ها کاری نداشته باشیم.کاری بس مشکل ، به ویژه با ساختار شخصیتی مردم مشرق زمین .در اینجا هم سخن از تفسیر نیست ، چه اینکه در شنیدن موسیقی از این دست آ نچه به طور کلی و بدون تفسیر می توان گفت تنها یک جمله است؛ زیبا ، شنیدنی  و احساس برانگیز .

آموزه های فرمالیست ها "آشنایی زدایی" و "افشا" به برتولت برشت کمک کرد که بیگانه سازی را ابداع کند. برشت گفت بیننده هنگامی می تواند در اثر اندیشه کند که تمرکز اصلی اش را از روی قصه بر دارد یا این که ما عناصری را  باید ایجاد کنیم که مخاطب بتواند فکر کند. مثلا در تئاتر نقش زن و مرد را جابه جا کنیم  یا به مخاطب بفهمانیم که در حال تماشای نمایش است و نه واقعیت که دچار همذات پنداری نشود. این شیوه باعث می شود که تمرکز مخاطب روی نتیجه اثر باشد . با همین جمله برشت نسخه شنیداری « رام »  این نکته را به ذهن متبادر می کند که انتخاب پیانو و کمانچه به خودی خود دارای عنصر آشنایی زدایی می‌باشد . چه اینکه شیوه نوازندگی هر دو هنرمند در ابتدا می نمایاند که وجه اشتراک و وحدت کلام در تولید بداهه ایجاد نمی شود. ولی نتیجه چیزی غیر از این  است. هنرمندان رام فارغ از نمایش های رایج پوپولیستی این روزهای موسیقی که هر عنصر صوتی را کنار هم قرار می دهند  با اندیشه و فکر کنار هم نشستند. آنچه در دو نوازی « رام» به وقوع پیوسته آشنایی زدایی  و افشاگری از نوع ساختار و شیوه بیانی است. در دونوازی این دو همان نوا و دشتی و ماهور نهفته است ولی شیوه بیان به طوری است که شنونده دچار سیالیت می شود. سیالیتی که هم محتوا و هم فرم به آن بستر ارائه کرده. از این رو «رام» مهم ترین و جدی ترین اثر تولید شده در این نوع موسیقی طی این سالهاست . حسام اینانلو و پیمان یزدانیان  نوازندگان پیشرو در حوزه خود به این نکته به خوبی پی برده اند انچه در دل مخاطب جای می گیرد جدیت و هنریت اثر است.چه در شکل اجرا چه در بیان اجرا. راویان « رام» به قول یاکوبسن به نقش خود اهمیت داده اندو برای چه کسی روایت کردن. در جای دیگری در تایید فرمالیسم باز هم تاکید می کند هر داستان هنری یک پیشنهاد به جهان هنر اضافه می کند. یعنی شیوه زبانی جدیدی به وجود می آورد ؛ هنرمند خوب کسی است تازه ترین شیوه را ابداع کند. به عقیده نگارنده معیار ارزش‌گذاری «رام» مضمونِ جملات نیست _هر چند  می تواند آن هم باشد_ بلکه جـوهره حقیقی آن در جستجو و کشف فرم متجلی می‌شود. منظور از فرم تنها شکل ساختاری آن نیست بلکه یافتن نشانه هایی است که با کد گذاری مولفین، ما را به مفهوم و محتوای اثر سوق می دهد و دال و مدلول را در سه شکل تکرار، تنوع، و وحدت به هم
می رساند.  در پایان اینانلو و یزدانیان گام در راهی گذاشته اند که در جغرافیای ایران زمین مذموم است و آنچه در حافظه شنیداری جا خشک کرده همین روال فعلی است ولی آیندگان بهتر قضاوت خواهند کرد که این دو چه  ساختار سنتی و خشکی را شکسته  و رام کرده اند.

94/11/10 - 15:00





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن