تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 28 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):سخن نیک را از هر کسی ، هر چند به آن عمل نکند ، فرا گیرید .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830652579




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

زندگی در هوای قصه


واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: نوستالژی فقط در تصویر و عکس و فیلم نمی‌گنجد و خلاصه نمی‌شود. گاه صدا و نوایی خوش و آشنا هم می‌‌تواند مرغ یادت را پر بدهد به سال‌های دور، ایام خوش گذشته. ظهرهای جمعه، نیم ساعت مانده به آغاز پخش برنامه کودک از تلویزیون، تقریبا بیشتر کودکان ایرانی در کنار رادیوی قدیمی خانه جاخوش می‌‌کردند و گوش و هوش می‌سپردند به برنامه‌ای که مطلعش با این جمله قصار آغاز می‌شد؛ «قصه ظهر جمعه».


تصویر زندگی در هوای قصه


این را صدای کودکانه‌ای می‌گفت با تانی و بعد آهنگ غمناک که نه، سوزناکی می‌آمد. به دنبالش صدای قصه‌گو هم از راه می‌رسید، آرام و کمی کشدار البته، محمدرضا سرشار؛ «بسم‌الله الرحمن الرحیم. دوستان، عزیزان سلام. دلتان شاد، سلامتی‌تان برقرار و لطف خدای بزرگ شامل حالتان...». قصه ظهر جمعه یکی از برنامه‌های پرمخاطب رادیو بوده است در تمام ادوار این رسانه شنیداری. به‌خصوص در دهه 60 که یکی از پرشنونده‌‌ترین برنامه‌های رادیو بود به گواهی نظرسنجی سازمان صدا و سیما در سال 1363. این برنامه پس از «صبح جمعه با شما» در صدر انتخاب‌های مردمی می‌ایستاد.

قصه ظهر جمعه یکی از قدیمی‌ترین برنامه‌های رادیوست و قدمتی به اندازه اصل رسانه دارد. این برنامه برای اولین بار به فاصله یک‌ماه از تاسیس رادیو ایران روی آنتن رفت با اجرای صبحی مهتدی، نویسنده شهیر داستان‌های کودک. مهتدی 24 سال ظهرهای جمعه مخاطبان و شنوندگانش را با قصه‌هایی جذاب سرگرم ‌کرد. پس از مهتدی، علی جواهرکلام، ایرج گلسرخی، حمید عاملی، محمدرضا سرشار، مریم نشیبا، علی عابدی و امیرحسین مدرس هم برای دوستداران این برنامه قصه گفتند، اما برای نسلی که به دهه ‌60 علقه‌عاطفی، حسی و نوستالژیک دارد، قصه ظهر جمعه با صدای محمدرضا سرشار یا همان رضا رهگذر طعم و مزه دیگری دارد.

سرشار هم مانند مهتدی به مدت 24 سال (خودش عمری است) از بهمن 1360 تا مهر 1384 راوی قصه‌های ظهر جمعه رادیو بود. کودکان، نوجوانان، جوانان و شک نکنید، بزرگسالان هم در دهه 60 ظهرهای جمعه را با صدای سرشار و قصه‌های جذابش زندگی می‌کردند. بخشی از جذابیت‌های این برنامه علاوه بر فقدان گزینه‌های انتخاب در دسترس برای مخاطبان و رضایت دادن به داده‌ها و داشته‌های موجود، به مصداق حکایت آش کشک خاله در سال‌های به‌خصوص ابتدایی دهه 60، به انتخاب قصه‌ها و داستان‌های جذاب و گیرا بازمی‌گشت. عمده قصه‌های برنامه از آثار نویسندگان معاصر انتخاب می‌شد که برای کودکان و نوجوانان قلم می‌زدند. همین به روز بودن قصه‌ها و نزدیکی‌شان به حال‌و‌هوای روحی مخاطبان عاملی بود در توفیق برنامه در برقراری ارتباط با شنوندگانش. یکی از خاطره‌انگیزترین قصه‌هایی که رضا رهگذر در دهه 60 روایتگرش شد، «راهزن‌ها»ی حسین فتاحی بود. قصه مردم اهالی یک روستا که به یک جوان گریخته از دست راهزن‌ها پناه داده‌اند و بالطبع در معرض تهدید آنها قرار گرفته‌اند، خاصه آن‌که قصد دارند دسته‌جمعی ‌ به مشهد بروند. راهزن‌ها به علت ممتد بودنش در چند هفته پشت‌سر هم خوانده شد و شگفتا که شنوندگان متعلق به آن دهه هم همه پیگیر و صبور چشم به راه می‌ماندند تا هفت روز هفته بگذرد و باز آدینه‌ای بیاید و ظهر برسد و عقربه‌های ساعت روی یک و نیم جاخوش کنند؛ یک وفاداری و دلبستگی متقابل میان رسانه و مخاطب. برنامه قصه ظهر جمعه در دهه اخیر دستخوش تغییرات‌ زیادی شده که شاخص‌ترین آن رفتن سرشار و آمدن چند گوینده و راوی پس از اوست. طبیعی است با توجه به تعدد شبکه‌ها و اصولا تغییر مناسبات سرگرم‌کننده و علایق مردم، این برنامه با ریزش نسبی مخاطبان خود مواجه شده باشد، اما اصل مقوله قصه همچنان جذاب است و گوشنواز برای مخاطبانی که به ادبیات دل سپرده‌اند. به نظر می‌رسد دست‌اندرکاران و سیاستگذاران قصه ظهر جمعه اگر می‌خواهند برنامه‌شان همچنان محبوب دل و خاطر مخاطبان خود باشد باید از صدر تا ذیل برنامه خود را به روز کنند؛ از انتخاب قصه‌‌ها گرفته تا گزینش گوینده و خوانش قصه‌ها.

در روزگاری که مردم دیگر حوصله شنیدن قصه‌های بلند را با ریتم کند ندارند، می‌توان و باید با انتخاب داستان‌های باب طبع و سلیقه مخاطب، جذابیت یک برنامه رادیویی را حفظ کرد و شنوندگانش را پایبند نگه داشت. قصه ظهر جمعه یکی از خاطره‌‌انگیزترین و البته جذاب‌ترین برنامه‌های تاریخ رادیوست که لحظات ماندگار و مطلوبی را برای چند نسل از شنوندگان خلق کرده و رقم زده است. حیف است و مایه دریغ و افسوس که نسل جدید و به‌خصوص کودکان و جوانان امروزی محروم شوند از شنیدن قصه‌‌های جذاب و رویاپردازی و تصویرسازی با صدای گیرا و مخملی یک گوینده. محسن محمدی





سه شنبه 1 دی 1394 ساعت 02:15





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 58]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سینما و تلویزیون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن