تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):كسى كه كارهاى خود را به خدا بسپارد همواره از آسايش و خير و بركت در زندگى برخوردار اس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848160089




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مرگ و فرهنگ؛ ارزیابی نظام میرایی


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


مرگ و فرهنگ؛ ارزیابی نظام میرایی وبلاگ > معتمدی، غلامحسین - در پشت آن چه به نام زندگی و حیات می شناسیم ، مرگ همچون پویشی بنیادی پنهان شده است.

مرگ از عوامل مهم تشکیل‌دهنده ساختار نظم اجتماعی است و همچون الهه‌ای الهام‌بخش نقش آفرین صحنه مذاهب، فلسفه‌ها، ایدئولوژی‌های سیاسی و هنرهاست و ارزش‌های فرهنگی و فرآیندهای محوری اجتماعی را رونمایی می‌کند. مرگ عاملی است که در تماس با هر نظم فرهنگی باورها، ارزش‌های فرهنگی و ملاحظات اصلی آن فرهنگ را آشکار می‌سازد.
از سوی دیگر فرهنگ همان طور که از عوامل اصلی تعیین رفتارهای انسان در طول زندگی است، رویکردها و رفتارهای او را در هنگام مرگ نیز شکل می‌دهد.

مرگ در حقیقت یک ایده سازمان‌یافته اجتماعی- فرهنگی است. افکار، جهت‌گیری‌ها و ترس‌های افراد نسبت به مرگ تنها صبغه غریزی ندارد بلکه از نمادهای عمومی مانند زبان، هنر، مذهب و آیین‌های تدفینی سرچشمه می‌گیرد و آموخته می‌شود.

هر فرهنگی دارای یک نظریه منسجم مرگ یا نظام میرایی است که تعابیر و توصیفات ثبت شده آن توسط اهالی آن فرهنگ به مثابه باورهایی قطعی و مسلّم پذیرفته می شود. نظام میرایی هر فرهنگ شبکه بین فردی اجتماعی فیزیکی(sociophysical)و نمادینی است که از طریق آن ارتباط فرد با میرایی توسط جامعه تنظیم می‌شود. بنایراین ملاحظات و تجربیات افراد در باب مرگ، مردن و ماتم عمیقاً توسط محیط اجتماعی آنان سازمان‌دهی می‌یابد. بررسی این ملاحظات فارغ از زمینه فرهنگی اجتماعی آنها مانند آن است که پژوهشگری بخواهد مطالعه رفتار حیوانات را به جای محیط زیست طبیعی در باغ وحش انجام دهد. لذا منطق ایجاب می‌کند که برای شناخت مرگ و مردن از نظم فرهنگی، یعنی قلمرو گسترده واقعیت‌های اجتماعی شکل‌دهنده احساسات، رفتارها و شناخت‌های جمعی آغاز کنیم. اگر بخواهیم نظریه مرگ و فراتر از آن نظام میرایی یک فرهنگ را ارزیابی و طبقه‌بندی کنیم به مؤلفه‌های فرهنگی متنوعی می‌رسیم که تنها به ذکر آنها بسنده می‌کنیم: طبیعت باورهای موجود در باب معنای مرگ، زندگی و آخرت؛ آیین‌ها و مراسم تدفینی؛ مرزهای فیزیکی و نمادین میان دنیای زنده و مرده؛ میزان عمومی یا خصوصی‌بودن روند مردن؛ پیشگیری از مرگ و اجتناب از آن به عنوان هدفی اجتماعی و میزان مرکزیت آن در جامعه؛ حدود ممنوعیت و تابو بودن مباحث مرگ و مردن در جامعه؛ درجه داغ یا ننگ اجتماعی(social stigma) مربوط به فرد در حال مرگ، مرده، عزادار، خودکشی و جنایت؛ نفوذ و تاًثیر مردگان در امور و باورهای زندگان؛ زبانی که در ارتباط با مرگ به کار می‌رود و بالاخره مفهوم مرگ در هنرها. باورها و ملاحظات فرهنگی در ارتباط با مرگ از آغاز زندگی بشر تا کنون عمدتاً در خدمت دو هدف اصلی بوده است. یکی آنکه با قراردادن مرگ در یک نظام منسجم ارزشی که معمولاً با زندگی پس از مرگ در پیوند است از خوفناکی آن بکاهد و دوم آنکه اعضاء خانواده و خویشاوندان متوفّی را با حمایت‌های لازم در راستای تجدید پیوند با زندگی سازماندهی کند.

به این ترتیب منطبق با تنوّع فرهنگی زندگی در جوامع مختلف شاهد نگرش‌های فرهنگی گوناگون نسبت به میرایی نیز خواهیم بود که در یک طبقه‌بندی کلّی می‌توان این نگرش‌های فرهنگی را به چهار گروه پذیرنده، انکارکننده، مبارزه‌جویانه و مشتاقانه در برابر مرگ تقسیم کرد. منطق فرهنگی حاکم بر جوامع همان‌ گونه که زندگی اعضاء خود را تعریف و قالب‌بندی می‌کند، در ارتباط با مفاهیم مربوط به میرایی و فناپذیری چه از بابت فردی و چه از جهت جمعی چهارچوب‌های مشخصّی را فراهم می‌بیند تا ساختارهای جامعه را بازسازی کند و بقای فرهنگی آن را میسّر سازد. هر آینه این منطق فرهنگی مخدوش شود یعنی خودآگاهی و شناخت مؤلفه‌های فرهنگی جامعه از جمله مرگ و میرایی تضعیف گردد و به عبارت دیگر جامعه با ازیاد زدودگی پیکره‌های فرهنگی خود و تسلط شاکله‌های مادی بر شئونات معنوی(بخوانیدفرهنگی) روبرو شود، افول، انحطاط فرهنگی و سرانجام مرگ فرهنگ رخ خواهد داد.

کلید واژه ها: مرگ -




دوشنبه 9 آذر 1394 - 10:39:34





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن