واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ آبان ۱۳۹۴ (۰:۷ق.ظ)
شناسايي روستاي 7 هزار ساله در لرستان موج - بررسي و شناسايي دهستان سيلاخور دورود لرستان با هدف دست يابي به اطلاعات پايه و درست براي تهيه نقشه و پراکندگي آثار باستاني و ميراث فرهنگي دشت پهناور سيلاخور انجام شد.
به گزارش خبرگزاري موج، احمد پرويز، سرپرست هيات شناسايي دشت سيلاخور، با اعلام اين خبر خاطرنشان ساخت: قديميترين محوطههاي شناسايي شده در کف دشت سيلاخور داراي سفال موسوم به "باغ نوخرم آباد" هستند که با دهکدههاي هفت هزار ساله همزماني پيدا ميکنند.
او گفت: نتيجه نهايي اين برنامه علاوه بر تعيين دقيق موقعيت مکان هاي باستاني و شناخت بهتر آثار اهميت ويژه اي در پژوهش الگوهاي اسکان و گاه نگاري آنها، شناسايي زيست بوم باستاني، تاريخ تحولات سياسي فرهنگي انسانها و نگاشتن گذشته و تاريخ بخشهايي از اين حوزه دارد.
به گفته اين باستان شناس، يافتههاي به دست آمده شامل بقاياي معماري و آثاري از مواد فرهنگي قابل مشاهده سطحي است که به کمک آن و با کاوشهاي باستان شناختي و بررسي منابع مکتوب و بستر جغرافيايي منطقه ميتوان بخش مهمي از گذشته و تاريخ منطقه را بازسازي کرد.
پرويز در ادامه گفت: در بررسي دشت سيلاخور به مدارک مربوط به سبکهاي معماري، منابع تاريخي، شجره شناسي، اظهارات سياحان، سفرنامهها، اسناد و فرامين حاکمان، طرحها، نقشهها و تصاوير قديمي، هوايي و ماهواره اي، واحدهاي ژئومورفولوژي منطقه، زمين سيما و چشم اندازهاي آن، مطالعه خواص هيدرو ديناميکي و خصوصيات هيدروژئولوژيکي سازندها از نظر تأثير آنها بر کيفيت آبهاي زيرزميني، مطالعه پديده کارست و ذخاير آبخوان درگستره مورد نظر توجه ويژه اي شده است.
او افزود: اغلب استقرارگاه ها در کنار رودخانههاي سيلاخور و تيره و چشمههاي کارستي قرار دارند که به دليل وفور آب و خاک بسيار حاصلخيز شاهد بيشترين برپايي استقرارهاي کهن در دشت سيلاخور هستيم.
اين باستان شناس تصريح کرد: اغلب محوطههاي اين منطقه بزرگ و در دورههاي طولاني مدت داراي استقرارهاي دائمي و يکجانشين بوده است ومي توان گفت که اين دشت در مقايسه با ديگر نواحي منطقه بيشترين جمعيتها را در دورههاي کهن در خود جاي داده است.
به گفته پرويز، چمنزارهاي اين منطقه براي دامداران کوچ رو بسيار مساعد بوده و قابليت کشاورزي وسيع و جذب استقرارهاي پرجمعيت را داشته است.
اين باستان شناس همچنين تاکيد کرد: در حال حاضر، ميتوان چنين گفت که قديميترين محوطههاي شناسايي شده در کف دشت سيلاخور داراي سفال موسوم به «باغ نو خرم آباد» هستند، که با دهکدههاي هفت هزار ساله همزماني پيدا ميکنند.
بررسي و مطالعه مقدار قابل توجهي از سفالهاي دشت سيلاخور، فراواني گونهها و تنوع در نقش مايه ها و ديگر تغييرات جزئي تر، تداوم استقراري و شناخت تمدني پويا را در طول چندين هزاره امکان پذير ساخته است.
پرويز در همين حال ابراز اميدواري کرد که گزارش بررسي و شناسايي دشت سيلاخور نقطه آغاز مجدد انجام پژوهشهاي جديد و مطالعات تکميلي باستان شناسي شهرستان پرسابقه و تاريخي بروجرد و دورود باشد که نکات مبهم و نادانسته فراواني درخود نهفته دارد.
او با اشاره به اهميت تهيه اين اطلاعات در جامعه رو به توسعه ايران که فراواني آثار باستاني آن شگفت انگيز و کم نظير است، گفت: نتايج نهايي اين بررسي موجب شفاف تر شدن روابط سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با ديگر سازمانها و نهادهاي دخيل در جريان توسعه کشور شده و به آنها کمک ميکند تا با در اختيار داشتن اطلاعات نقشه باستان شناسي براي پروژههاي بلند مدت خود برنامه ريزي کنند.
بررسي و شناسايي دشت سيلاخور با مجوز رئيس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري و در مدت يک ماه صورت گرفت.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]