تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 30 دی 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):براستى كه اين زبان كليد همه خوبيها و بديهاست پس سزاوار است كه مؤمن بر زبان خود م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1854801873




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هر یک از اصحاب امام حسین(ع) چند یزیدی را کشتند؟


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: روز عاشورا ۷۲ نفر از بهترین بندگان خداوند مقابل ۳۰ هزار نفر از شقی‌ترین و پلیدترین افراد روی زمین قرار گرفتند. نبردی نابرابر که با دلاوری‌های اولیای دشت نینوا برای همیشه در حافظه تاریخ ماندگار شد.

به گزارش تراز ، یکی از آسیب‌های مهم در عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع)،‌ بیان توصیفات اغراق‌آمیز و غلو درباره آمار و اعداد حادثه عاشوراست. به همین منظور، با استناد به کتاب «تاریخ قیام و مقتل جامع سیدالشهدا»‌ (زیر نظر حجت‌الاسلام مهدی پیشوایی) برخی از این آمارها را بررسی می‌کنیم:

* تعداد لشکریان دشمن چند نفر بود

از مجموع اقوال مشهور درباره واقعه عاشورا می‌توان نتیجه گرفت شمار سپاهیان دشمن بین 20 هزار تا 30 هزار نفر بوده است؛ اما به نظر می‌رسد پذیرفتنی‌ترین گزارش در این میان،‌ دو روایت شیخ صدوق(ره) از امام سجاد(ع) و امام صادق(ع)،‌ یعنی 30 هزار نفر است؛ چرا که اگر چه برخی از راویان این دو روایت توثیق نشده‌اند،‌ با توجه به عنایت شیخ صدوق به این دو روایت و به لحاظ اینکه انگیزه‌ای برای جعل و تحریف در این زمینه وجود نداشته،‌ می‌توان گفت عدد 30 هزار نفر قابل پذیرش است.

* تعداد کشته‌های اشقیاء

شماری از منابع،‌ تعداد کشته‌های سپاه دشمن را 88 نفر (به جز مجروحان) نوشته‌اند؛ [1] اما این آمار نادرست به نظر می‌رسد؛ زیرا  شجاعت یاران امام و پیش گرفتن آنان از یکدیگر، به ویژه بنی‌هاشم برای جان‌نثاری در راه هدف مقدس پیشوایشان، چنان نمود و بروز داشته که حتی برخی از افراد سپاه دشمن را به اعتراف واداشته است.

ابن ابی‌الحدید می‌گوید: یکی از لشکریان یزید در پاسخ به این اعتراض که چرا با حسین(ع) می‌جنگید،‌ شجاعت یاران امام را چنین توصیف کرده است: «گروهی بر ما قیام کردند که دست‌هایشان بر قبضه‌های شمشیرشان بود و چون شیران شرزه از چپ و راست،‌ سواران شجاع را از پا در می‌آوردند و خویشتن را به کام مرگ افکنده بودند؛ نه امان می‌پذیرفتند و نه رغبتی به مال داشتند و هیچ چیز نمی‌توانست میان آنان و وارد شدن در دام مرگ یا چیرگی بر ملک، مانع و حایل شود و اگر اندکی دست می برداشتیم، با تمام جان،‌ لشکر را نابود می‌کردند. [با این حال] ای بی‌مادر،‌ ما چه کار می‌توانستیم انجام دهیم؟!» [2]

درباره شجاعت حضرت علی‌اکبر گفته‌اند آن‌قدر از لشکریان یزید کشت که فریاد از سپاه دشمن برخاست.[3] از این رو به نظر می‌رسد آمار 88 کشته به بلوف زحر بن قیس برای خوشامد یزید می‌ماند که می‌گفت امام و یارانش را در مدت کوتاهی (به اندازه کشتن یک شتر یا یک خواب قیلوله) تار و مار کرده است.

اگر تنها تعداد سربازانی را که به دست برخی از یاران امام کشته شدند با هم جمع بزنیم، به عدد بسیار بیش از این تعداد می‌رسیم. شیخ صدوق (381ق) و به پیروی از او محمد بن فتال نیشابوری (508 ق) آمار تلفاتی را که برخی از اصحاب امام به سپاه دشمن وارد کرده‌اند، چنین نوشته‌اند:

حرّبن یزید ریاحی 18 نفر؛ زهیربن‌ قین 19 نفر؛ حبیب‌بن‌مظاهر 31 نفر؛ عبدالله بن ابی عروة غفاری 20 نفر؛ بریر بن خضیر 30 نفر؛ مالک بن انس کاهلی 18 نفر؛ یزیدبن زیاد بن مهاصر کندی(ابوالشعشاء) [4] 9 نفر؛ وهب بن وهب (یا عبدالله بن عمیر کلبی): 7 (یا 8) نفر؛ نافع‌بن هلال بن حجاج [5] ‌13 نفر؛ عبدالله بن مسلم بن عقیل 3 نفر؛ علی اصغر [6] (اکبر) 54 نفر؛ قاسم‌بن الحسن 3 نفر.

طبق گزارش فوق،‌ تنها 12 نفر از یاران امام، 225 (یا226) نفر از سپاه دشمن کشته‌اند.

این شهرآشوب،‌ آمار تلفات دشمن را بسیار بیش از اینها گزارش کرده است. برای نمونه،‌ او تعداد کشته‌شدگان به دست برخی از سپاهیان امام را چنین گزارش کرده است: حربن یزید: بیش از 40 نفر؛ حبیب بن مظاهر 62 نفر؛ زهیربن قین 120 نفر؛‌ حجاج‌بن مسروق 25 نفر؛ عون‌بن عبدالله‌بن جعفر 21 نفر؛ علی‌اکبر 70 نفر؛ عبدالله بن مسلم عقیل 98 نفر.

مستوفی، مجموع تلفات سپاه عمر سعد را 180 نفر نوشته است. اگر چه پذیرش برخی از آمارهای فوق با توجه به کوتاه‌بودن مدت زمان نبرد در روز عاشورا مشکل به نظر می‌رسد، در مجموع، ارقام یاد شده گویای آن است که تعداد کشته‌های دشمن، بسیار بیش از 88 نفر بوده است.

به نظر می‌رسد شرایط حاکم بر عصر نگارش این گزارش‌ها، به مورخان اجازه نمی‌داده که آمار واقعی از تلفات لشکر عمر سعد ارائه کند.

پی‌نوشت‌ها:

1ـ ابن سعد، «ترجمه الحسین و مقتله»، فصلنامه تراثنا، ش 10، ص 184؛ بلاذری، انساب الاشراف، ج 3، ص 411؛ طبری، تاریخ الامم والملوک، ج 5، ص 455؛ تمیمی مغربی، شرح الاخبار، ج 3، ص 155؛ مسعودی، مروج الذهب، ج 3، ص 72، نویری، نهایة الارب فی فنون الادب، ج 20، ص 290؛ ابن کثیر، البدایة و النهایة، ج 8، ص 205ـ206.

2ـ ابن ابی‌الحدید، شرح نهج‌البلاغه، ج 3، ص 263.

3ـ خوارزمی در ادامه می‌نویسد: علی اکبر [در مجموع] 200 نفر را کشت.

4ـ بلاذری و طبری آمار 5 نفر را برای ابوالشعثاء ذکر کرده‌اند

5ـ بلاذری و طبری تعداد کشته‌ شدگان به دست نافع را، 12 نفر نوشته‌اند.

6ـ شیخ صدوق از کسانی است که نام فرزند جوان امام را علی‌اصغر (نه علی‌اکبر) می‌داند.


منبع: فارس



زمانبندی انتشار: 2 آبان 1394 - 11:28





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن